logo
27 TEMMUZ 2025

Sinop'ta kestane balında bereketli yıl


 
 
Gür ormanlarda üretilen tescilli Sinop kestane balının hasadı tamamlandı. Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, "Orman ürünü olarak tamamen doğal, organik şekilde yetişiyor kestane ağaçlarımız. Bu da bal kalitemize yansıyor" dedi. Geçen yıl kestane balı üretiminin gal arısı nedeniyle dibe vurduğu Sinop'ta bu yıl rekolte iyi.
 

22.07.2025 14:31:00
AA
 Sinop'ta kestane balında bereketli yıl
 Sinop'ta kestane balında bereketli yıl

Sinop'ta gür kestane ormanlarında üretilen coğrafi işaret tescilli kestane balı, hasat sürecinin ardından tüketiciyle buluşturulmaya hazırlanıyor. Kentin kestane ormanlarının yoğun olarak bulunduğu Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde üretilen tescilli kestane balının hasadı sona erdi. Yaklaşık 20 gün süren hasat işlemleri tamamlanan ve koyu görünümü, ağır akışkanlığı, genizde yanma hissi bırakmaması ve hızlı erime özellikleriyle bilinen tescilli Sinop kestane balı, bu özellikleri sayesinde tüketicilerden rağbet görüyor.

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, kestane balında son yıllarda yaşanan belirgin rekolte düşüşünün sebepleri arasında gal arısı zararlısının ilk sırada yer aldığını söyledi. Orman Bölge Müdürlüğünce yapılan çalışmalar neticesinde söz konusu zararlıyla mücadelede yavaş yavaş başarıya ulaşıldığını gördüklerine işaret eden Fındık, ancak açık alanda ve doğal yöntemlerle bal üretimi yapmanın kolay olmadığını dile getirdi. Mevsim şartlarına bağlı olarak kestane balı rekoltesinin her yıl değişiklik gösterdiğine dikkati çeken Fındık, arıcılar olarak şartlar ne olursa olsun en kaliteli balı üretebilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.

Organiğe yakın bal üretimi yapılıyor

Fındık, Sinop'ta üretimi yapılan kestane balının kalite açısından artık marka olduğunu, bunun da tescillediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Mevsimler, geçişler tabii ki bizi etkiliyor. Sonuçta arıcılığı serada değil, açık alanda ve iklime bağlı şekilde yapıyoruz. Bu nedenle rekolte durumu yıllara göre değişim gösterebiliyor ama Sinop kestane balının tarihi sürecine bakarsak, 500 yıl önce nasıl bal üretiliyorsa bugün de aynı bal üretiliyor. Sebebi de şu; Sinop'ta kapama kestane bahçeleri yok. Yani tapulu arazide aşılı kestane üreten çiftçimiz yok. Orman ürünü olarak tamamen doğal, organik şekilde yetişiyor kestane ağaçlarımız. Bu da bal kalitemize yansıyor. Tamamen arı doğal şekilde, doğadan getiriyor ve üreticilerimizin de tamamı üretim aşamasında çok dikkatli davranıyor. Böylelikle organiğe yakın bal üretimi yapılıyor."

Türkeli ilçesinde kestane balı üretimi yapan Necati Demircan ise bal üretiminin yıl boyunca süren yoğun emek gerektirdiğinin altını çizerek, "Bu yıl kestane balı hasadı bereketli geçti. Bir yıl boyunca emek veriyoruz, sadece bir ayda hasadımızı yapıyoruz. Şu anda balımızı kazanlarda dinlendiriyoruz, bir hafta sonra satışa hazır hale gelecek" diye konuştu.

Kestane balının içerik açısından zengin olduğunu belirten Demircan, "Balımız kestane, orman gülü ve orman bitkilerinin karışımından oluşuyor. Özellikle kestane oranı yüksek. Kalitesiyle Türkiye genelinde tanınan, tescil edilen bir ürün. İki ton civarında bal rekoltesi bekliyorum" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Apo, PKK figüran. Senaryoyu ABD yazdı'
Prof. Dr. Haydar Baş öngörüsü yine sosyal medyayı sallıyor
Ebediyete uğurlandı
Sıcakta eğitim kurbanı olan askerlere veda
Daha sıcak olacak
Tropikal gece sıcakları geliyor
Numan Kurtulmuş tarih verdi
O komisyon Ağustos başında kuruluyor
Antalya turist rekoru kırdı
Tüm zamanların üzerine çıktı
İsrail artık açlıktan öldürüyor
Gazze'de 85'i çocuk 127 Müslüman daha açlıktan öldü
İsrail katliam sahasına kimseyi sokmuyor
Gazze’ye yardım götüren Hanzala gemisine müdahale etti
Tablo çok acı
İşte Bursa'da yanan bölge
Bursa'daki orman yangını şehir merkezinden böyle görüntülendi
Şimdi de Bursa
Orman yangını rekoru
Bahçeli açılım komisyonu üyelerini açıkladı
'YPG/PYD'nin süreci ağırdan alması çirkeflik'
İşte son sayı
Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı hızla artıyor
Türkiye sıcak hava dalgasının merkezinde
Dünyada bu yaz sıcaklık rekorları alt üst!
Aç karnına zulmü belgeliyorlar
Gazze'deki meslektaşlarımız da aç kaldı
Yağ fiyatları fırlayacak mı?
Aşırı sıcaklar ayçiçeğini vurdu
'Apo, PKK figüran. Senaryoyu ABD yazdı'
Prof. Dr. Haydar Baş öngörüsü yine sosyal medyayı sallıyor
Ebediyete uğurlandı
Sıcakta eğitim kurbanı olan askerlere veda
Daha sıcak olacak
Tropikal gece sıcakları geliyor
Numan Kurtulmuş tarih verdi
O komisyon Ağustos başında kuruluyor
Antalya turist rekoru kırdı
Tüm zamanların üzerine çıktı
İsrail artık açlıktan öldürüyor
Gazze'de 85'i çocuk 127 Müslüman daha açlıktan öldü
İsrail katliam sahasına kimseyi sokmuyor
Gazze’ye yardım götüren Hanzala gemisine müdahale etti
Tablo çok acı
İşte Bursa'da yanan bölge
Bursa'daki orman yangını şehir merkezinden böyle görüntülendi
Şimdi de Bursa
Orman yangını rekoru
Bahçeli açılım komisyonu üyelerini açıkladı
'YPG/PYD'nin süreci ağırdan alması çirkeflik'
İşte son sayı
Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı hızla artıyor
Türkiye sıcak hava dalgasının merkezinde
Dünyada bu yaz sıcaklık rekorları alt üst!
Aç karnına zulmü belgeliyorlar
Gazze'deki meslektaşlarımız da aç kaldı
Yağ fiyatları fırlayacak mı?
Aşırı sıcaklar ayçiçeğini vurdu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.