logo
09 ARALIK 2025


Sivas sofralarının tacı: Pezik Turşusu

Sivas mutfağının kış aylarındaki vazgeçilmezi olan Pezik Turşusu, lezzeti ve sağlık faydalarıyla sofraların başköşesinde yer alıyor

09.12.2025 00:10:00
Abdülkadir Gündoğdu
Sivas sofralarının tacı: Pezik Turşusu
Sivas sofralarının tacı: Pezik Turşusu
Sivas mutfağının kış aylarındaki vazgeçilmezi olan Pezik Turşusu, lezzeti ve sağlık faydalarıyla sofraların başköşesinde yer alıyor.

Kırmızı pancarın toprak üstünde kalan yapraklı kısmı olan "pezik" veya pancar dalından yapılan bu turşu, geleneksel fermente yapısıyla tam bir şifa deposu olarak biliniyor.

Yapımı: Gelenekten Sofraya Ulaşan Lezzet



Pezik Turşusu'nun sırrı, doğru malzeme seçimi ve doğal fermantasyon sürecinde saklıdır.

Ana Malzeme: Kırmızı pancarın sap ve yaprakları (pezik/dal).

Hazırlık: Pezikler iyice temizlenir, haşlanarak (isteğe bağlı) ve süzülerek turşuluk için hazırlanır.

Turşu Suyu: Kaya tuzu, su, sarımsak, isteğe bağlı olarak acı biber ve sirke/limon tuzu gibi malzemelerle turşu suyu hazırlanır. Sirke oranı tamamen damak zevkine bırakılabilir.

Kurulum: Pezikler ve sarımsaklar bidonlara yerleştirilir, hazırlanan turşu suyu eklenir. Fermantasyon sürecinde hava ile temasını kesmek önemlidir.

Fermantasyon: Serin ve gölge bir yerde yaklaşık 2-3 hafta bekletilerek olgunlaşması sağlanır. Doğal fermantasyon süreci, turşunun probiyotik özelliğini kazanmasını sağlar.

Tüketimi: Sofraların Vazgeçilmezi



Pezik Turşusu, Sivas ve çevre illerde pek çok yemeğin yanında garnitür olarak tüketilir.

Garnitür: En çok kuru fasulye, bulgur pilavı ve yöresel tarhana çorbası gibi kış yemeklerinin yanında servis edilir.

Kavurma: Turşunun kendisi, soğan, salça ve baharatlarla "Pezik Turşusu Kavurması" şeklinde pişirilerek ayrı bir yemek olarak da tüketilebilir.

Atıştırmalık: Sade olarak, meze ya da ara öğün olarak da tercih edilebilir.

Faydaları: Doğal Bir Şifa Kaynağı

Pezik, ana sebzesi olan kırmızı pancar gibi yüksek besin değerine sahiptir ve turşu yapımıyla probiyotik özelliği kazanarak faydaları katlanır.

Bağırsak ve Sindirim: Doğal fermantasyon sayesinde probiyotik açısından zenginleşir. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak florasını destekler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık Sistemi: C ve K vitaminleri ile antioksidanlar içerir. Bağışıklığı güçlendirerek özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruyucu etki sağlar.

Kan ve Kalp Sağlığı: Demir içeriğiyle kansızlığa (anemiye) iyi gelir ve kırmızı kan üretimini destekler. Pancar yaprağındaki bileşikler, kalp ve damar sağlığını destekleyebilir.

Diğer Faydaları: İdrar söktürücü özelliği vardır. Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir. Bazı kaynaklara göre kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Önemli Not: Turşu, yüksek sodyum içeriğine sahip olduğu için özellikle yüksek tansiyon (hipertansiyon) veya böbrek rahatsızlığı olan kişilerin tüketimde porsiyon kontrolüne ve doktor tavsiyesine dikkat etmesi önerilir.

Pezik Turşusu, hem lezzeti hem de sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle Sivas mutfak kültürünün yaşatılması gereken değerli bir mirasıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Bahis depremi
20 şüpheli tutuklandı
Beşiktaş'ta işler kötü gidiyor
Gaziantep FK ile 2- 2 berabere kaldılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orban'ı kabul etti
Kabul, basına kapalı olarak gerçekleşti
İmamoğlu: 'Bu diploma davası değil!'
İmamoğlu'nun davası ertelendi
Bağımsız Türkiye Partisi Şöleni
Hüseyin Baş'tan tarihi mesajlar
İmamoğlu'ndan BTP kongresine mesaj
'BTP Kongresi Türkiye için hayırlı olsun'
Gıda güvenliğinde geldiğimiz nokta
Yılda 10 ton üretiliyor, 100 ton sahtesi satılıyor
İmamoğlu 'diploma' davasında 3'üncü kez hakim karşısında
Davanın ilk duruşması 12 Eylül'deydi
Çekmeköy'de uyuşturucu operasyonu
Bir polis şehit oldu
İsrail, Suriye topraklarında kalıcı
Netanyahu, işgal ettikleri bölgelerden çıkmayacaklarını belirtti
Zirvede kritik değişiklik
Trabzonspor'un zirve yürüyüşü
BTP 9. Olağan Kongresi gerçekleşti
Coşku salona sığmadı
BTP 9. Olağan Büyük Kongresi başladı
Başkent Ankara'da büyük coşku
Anıtkabir'e Bağımsız Türkiye akını
BTP kongresi öncesi Ata'ya koştular
İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
Bazı ilçelerde yollar göle döndü
Bahis depremi
20 şüpheli tutuklandı
Beşiktaş'ta işler kötü gidiyor
Gaziantep FK ile 2- 2 berabere kaldılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orban'ı kabul etti
Kabul, basına kapalı olarak gerçekleşti
İmamoğlu: 'Bu diploma davası değil!'
İmamoğlu'nun davası ertelendi
Bağımsız Türkiye Partisi Şöleni
Hüseyin Baş'tan tarihi mesajlar
İmamoğlu'ndan BTP kongresine mesaj
'BTP Kongresi Türkiye için hayırlı olsun'
Gıda güvenliğinde geldiğimiz nokta
Yılda 10 ton üretiliyor, 100 ton sahtesi satılıyor
İmamoğlu 'diploma' davasında 3'üncü kez hakim karşısında
Davanın ilk duruşması 12 Eylül'deydi
Çekmeköy'de uyuşturucu operasyonu
Bir polis şehit oldu
İsrail, Suriye topraklarında kalıcı
Netanyahu, işgal ettikleri bölgelerden çıkmayacaklarını belirtti
Zirvede kritik değişiklik
Trabzonspor'un zirve yürüyüşü
BTP 9. Olağan Kongresi gerçekleşti
Coşku salona sığmadı
BTP 9. Olağan Büyük Kongresi başladı
Başkent Ankara'da büyük coşku
Anıtkabir'e Bağımsız Türkiye akını
BTP kongresi öncesi Ata'ya koştular
İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
Bazı ilçelerde yollar göle döndü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.