Soğan üretimi geriledi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017 yılında 2 milyon 130 bin ton olan soğan üretiminin 2018 yılında yüzde 6.4 oranında azalarak 1 milyon 900 bin tona kadar düştüğünü hatırlattı
17.04.2019 00:00:00





Şayet, maliyet giderlerini azaltılmaz ve üretici desteklenmez ise diğer ürünlerde olduğu gibi soğanda da fiyatların dengelenmesi, fiyat artışının önlenmesi mümkün görünmüyor" diye konuştu. Hükümetin farklı bölgelerde 5 ila 12 lira arasında satışa sunulan soğanda fiyat artışının önüne geçilmesi, iç piyasada fiyatların düşürülmesi ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla kuru soğanda ithalat gümrük vergisini sıfırladığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, "Son olarak, kuru soğan için 200 bin tona kadar ithalatın gümrük vergisi sıfırlandı.
Sonra süre uzatıldı. Ancak ne yazık ki gümrük vergisiz ithalatta da soğan fiyatının istenilen seviyeye gelmesini sağlayamadı. Fiyatlarda kısmı düşüş olsa bile ortalama 10 liraya marketlerde soğan satılıyor" şeklinde konuştu.
Mayıs-Haziran aylarında ise soğanın diğer bölgelerde peyderpey hasat yapılacağını ifade eden Gürer, "Diğer pek çok üründe olduğu gibi soğanda da ne üreticinin yüzü gülüyor ne de vatandaş ucuza ürün alabiliyor.
Maliyet artışları nedeniyle üretici soğanın kilosunu 3-3.5 liraya mal ederken, tüccar ve son satışta doğal artışlarla büyükşehirlerdeki marketlerde ortalama 10 liraya soğan satılıyor. Üretici ürününü değerinde satamıyor, tüketici de makul fiyattan ürün alamıyor. Bu tamamen iktidarın yanlış tarım politikasından ve yanlış ithalat politikasından kaynaklanıyor" dedi.
Gürer bu yıl 2 milyon ton civarında üretim beklenen soğanda, son iki yılda yaşanan sorunların tekrar etmemesi için iktidarın şapkasını önüne koyup, bugüne kadar uyguladığı yanlış tarım politikalarından vazgeçmesi ve üreticiyi desteklemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
YENİ MESAJ/ANKARA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.