logo
15 EYLÜL 2025


Suç korkusu toplum düzenini bozar

09.10.2001 00:00:00
Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, "Örgütlü suçların cezalandırılamasında, ceza hukukunun geleneksel esasalarından farklılık zorunluğu vardır" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele" konulu seminerlerden 7'incisi Samsun'da yapıldı.

Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, seminerde yaptığı konuşmada 1999 yılında yürürlüğe giren ve organize suçlarla mücadelede önemli yenilikler getiren 4422 sayılı "Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu"nun en iyi şekilde anlaşılıp uygulanabilmesi için hakim, savcı ve ve kolluk görevlilerine önemli görevler düştüğünü söyledi.

Örgütlü suçlarla mücadelenin bütün dünya ülkelerin ortak sorunu olduğunu anlatan Dönmezer, bu nedenle bu tür suçların cezalandırılmasında özel yasal düzenlemeler gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, son günlerde düzenlenen bazı operasyonlarla ilgili bazı tepkiler ortaya çıktığını belirten Dönmezer, şunları kaydetti:

"Böyle beyanlara daha önce de rastladık. Dünyanın muhtelif ülkelerinde ve evrensel hukukta, örgütlü suçlarının cezalandırılması söz konusu olduğunda, herkes ceza hukukunun geleneksel esaslarından farklılık yapılması gerektiğini düşünür. Bazı İtalyan yazarlarının dediği gibi geleneksel ceza hukukundan farklı, onu ihlal edici nitelikte, ondan sapıcı nitelikte bir ceza hukukunun teşkilinde mutabık kalınır. Örgütlü suçları cezalandırmamız söz konusu olduğunda, dünya ölçüsünde, sınırlar ötesine sarkan zararları karşısında tabii olarak ceza hukukundan sapıcı yeni bir takım ilkelerin kabulü zorunluluğu kendisini gösteriyor."

TOPLUM DÜZENİ BOZULUR

Dönmezer, BM'nin, insan hakları konusundaki tüm hassasiyetine rağmen 2000 yılı Aralık ayında imzalanan "Palermo Sözleşmesi"nde de (Sınırlar Ötesi Örgütlü Suça Karşı BM Sözleşmesi) bunun esas alındığını söyledi.

Suç örgütlerinin eylemlerinin dünyanın her yerinde medyanın ilgisini çektiğini, bunun da toplum içinde "suç korkusu"nun yayılmasına yol açtığını anlatan Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, suç korkusunun egemen olduğu toplumlarda kişişel özgürlüklerin ortadan kalktığını ve ekonomik etkinliğin azaldığını belirtti.

"Suç örgütleri yalnız bireyleri zarara uğratmakla kalmaz, toplumun sosyal, yasal, ekonomik ve politik düzenini de bozar" diyen Dönmezer, suç örgütlerinin zaman içinde ortadan kaldırılamaması durumunda toplumun politik düzeninin de bozulacağını bildirdi.

YOLSUZLUKLAR SUÇ ÖRGÜTLERİNİN İŞİ

Suç örgütlerinin amaçlarına ulaşmak için milli ve milletlerarası alanda yolsuzluk ve rüşveti özellikle benimsediklerini anlatan Dönmezer, Türkiye'deki bazı yolsuzluk ve rüşvet mekanizmalarının arkasında suç örgütleri olduğu görüşünü savundu.

Yolsuzluk ve rüşvetin, gerek genel ekonomik yapıda, gerekse bireysel anlamda büyük yıkıcı etkileri olduğunu belirten Dönmezer, şunları söyledi:

"Yolsuzlukların yaşamasını temin eden şey suç örgütleridir. Devlet mekanizmasını çalıştırmak için 'yağlamak' adı verilen rüşvet çarkı, adeta bu suç örgütleri nedeniyle bir ek vergi gibi etki yapmakta ve devletin hazinesine gitmeyen bu vergiler milli ekonominin sırtına binmektedir. Bu durum, özelikle gelişmekte olan ülkeler için ihtiyaç duyulan mali kaynakları kısıtlamaktadır. Yolsuzluk, yeni yatırımları önlemekte ve ülkeye yabancı yatırımcı ve yabancı sermayenin girişini engellemektedir. İçinde hergün yolsuzluktan söz edilen, yolsuzluk ve rüşvetin egemen olduğu bir topluma yabancı sermaye gelmez."

Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, 4422 sayılı yasasının, geç kalınmış olmasına rağmen 1999 yılında yürürlüğe girmesinin, önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

SEMİNER İKİ GÜN SÜRECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen seminer, 2 gün sürecek.

Kurumahmutoğlu Büyük Samsun Oteli'nde gerçekleştirilen seminere, Ankara, Amasya, Bolu, Bartın, Çankırı, Çorum, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinden DGM ve adli yargı hakim ve savcıları ile emniyet jandarma görevlileri katılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Fransa'da hükümetin düşmesi sonrası gözler Macron'da
Ülke genelinde 18 Eylül'de 'Macron karşıtı' yeni eylemler planlanıyor
Karar çıktı
Mahkeme beklenen kararı verdi
Gazze için kritik toplantı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a gitti
Trump'tan Avrupa'ya: 'Rusya'dan petrol almayın'
'Onlar işlerini yapmıyorlar'
Batman'da bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Anne, baba ve 2 çocuğu öldü
İsrail, Gazze'de UNRWA'ya bağlı 10 binayı vurdu
'Filistinliler meçhule doğru göçe zorlanıyor'
Finale 8’de 8 ile gelmiştik
12 Dev Adam finalde kaybetti
Fenerbahçe'den kritik galibiyet
Trabzonspor'u tek golle geçti
'CHP, kolay lokma değildir'
Özel Ankara mitinginde konuştu
Küstah sözlere tepki
'Açıklamaları reddediyoruz'
'Son uyarım olsun'
'Konuşmak zorunda kalırım'
Gazze'de değişen bir şey yok!
İsrail de öldürüyor açlık da...
İsrail'e karşı ittifak çağrısı
Çağrı Irak'tan geldi
İmamoğlu'na şimdi de hakaret davası
Hapis ve siyasi yasak isteniyor
Rubio ve Netanyahu Batı Şeria'nın ilhakını görüşecek
Rubio bugün İsrail'e gidiyor
Fransa'da hükümetin düşmesi sonrası gözler Macron'da
Ülke genelinde 18 Eylül'de 'Macron karşıtı' yeni eylemler planlanıyor
Karar çıktı
Mahkeme beklenen kararı verdi
Gazze için kritik toplantı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a gitti
Trump'tan Avrupa'ya: 'Rusya'dan petrol almayın'
'Onlar işlerini yapmıyorlar'
Batman'da bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Anne, baba ve 2 çocuğu öldü
İsrail, Gazze'de UNRWA'ya bağlı 10 binayı vurdu
'Filistinliler meçhule doğru göçe zorlanıyor'
Finale 8’de 8 ile gelmiştik
12 Dev Adam finalde kaybetti
Fenerbahçe'den kritik galibiyet
Trabzonspor'u tek golle geçti
'CHP, kolay lokma değildir'
Özel Ankara mitinginde konuştu
Küstah sözlere tepki
'Açıklamaları reddediyoruz'
'Son uyarım olsun'
'Konuşmak zorunda kalırım'
Gazze'de değişen bir şey yok!
İsrail de öldürüyor açlık da...
İsrail'e karşı ittifak çağrısı
Çağrı Irak'tan geldi
İmamoğlu'na şimdi de hakaret davası
Hapis ve siyasi yasak isteniyor
Rubio ve Netanyahu Batı Şeria'nın ilhakını görüşecek
Rubio bugün İsrail'e gidiyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.