Başbakan Erdoğan, Kerkük olaylarının Irak'a asker gönderme sürecini uzatıp uzatmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, Genelkurmay Başkanı Özkök'e dönerek, "Uzatabilir de, kısaltabilir de... Gelişmelere bağlı, öyle değil mi Paşam?" diye yanıtlıyor.
Erdoğan, fevri hareket etmek yerine sağlam bilgilere dayalı ve sağduyulu hareket etmek gerektiğini ve gelen son bilgilerin de bu yanda olduğunu ifade ediyor.
Erdoğan, tıpkı çuval geçirme olayında olduğu gibi bu olayı da bir Kürt ve ABD kışkırtmasından çok, oradaki güvenlik güçlerimizin kontrol dışı hareketi olarak görüyor.
Tarafların teenni içinde hareket ettiğini, fevri hareket yerine sağlam bilgilere dayalı sağduyu ile hareket ettiklerini ve gelen bilgilerin de bu yönde olduğunu ifade etmesinin başka bir anlamı olabilir mi?
Öyle değil mi Paşam, sorusu ile topu Genelkurmay Başkanı'na atarak Demirelvari cevapla, asker gönderme süreci uzayabilir de kısalabilir de, diyerek asker göndermeme ihtimalini dışlıyor.
Genelkurmay Başkanı Özkök'ün daha uzun ve açık değerlendirmeleri de bu yönde. Özkök Paşa, "Sürekli bilgi alıp değerlendiriyoruz. Bilgi almada bazı zorluklarımız oluyor. Oraya heyetler gönderdik. Tabii ilk bilgiler genellikle duygusal olur. Bizim iç hizmetler kanunumuza göre bir asker üstünü şikayet edecekse olaydan 24 saat sonra edebilir. Bunun amacı duygudan arınıp sağduyulu karar vermektir. Biz de bilgileri değerlendirip sağduyu ile karar vermeye çalışıyoruz".
Genelkurmay Başkanı Özkök'ün açıklaması ilginç. Daha doğrusu ABD ile ilgili şikayetleri Ordu içindeki astın üstü şikayetine benzetiyor.
Gerçekten de Türk askeri Irak'a gönderilirse, sadece ABD'nin astı değil aynı zamanda Peşmergelerin de astı konumuna düşecek.
Eh, şimdiden ast-üst ilişkisine hazırlanıyoruz anlaşılan.
Özkök Paşa, Süleymaniye krizinin etkilerini de aşmaya çalıştıklarının müjdesini veriyor. "O gölge durmuyor, ayrı bir olay. İlişkimizi yıkmadı ama elbette etkileyecek bir olay. Aşmaya çalışıyoruz." cümleleri ona ait.
Türk Milleti'nin onurunu tamir edecek adımlar yerine, her gün ABD-Peşmerge ikilisinin ihanetlerini seyreden milletimiz, hayretle olanları seyrediyor.