logo
05 ŞUBAT 2026

Tahıl koridorunda yeni rota

2. Rusya-Afrika Zirvesi’nde, karşılıklı ticaretin ulusal para birimleri üzerinden yapılacağı vurgusu dikkat çekti. Rusya lideri Putin, Afrika’ya ücretsiz tahıl tedarikinin devam edeceğini belirtirken, Afrika ülkelerinin şu ana kadar 23 milyar dolar borçlarını sildiklerini belirtti. Ukrayna basınında yer alan iddialara göre, Rusya, partneri olarak gördüğü İran üzerinden tahıl koridoru olarak yeni bir rota planı yapıyor

29.07.2023 15:45:00
Haber Merkezi
Tahıl koridorunda yeni rota
Tahıl koridorunda yeni rota
AHMET HAYDAR TARHANLI / DETAY HABER

27-28 Temmuz tarihlerinde St. Petersburg'da düzenlenen 2. Rusya-Afrika Zirvesi'nin, hem Rus lider Putin, hem de Afrikalı liderler "başarılı" geçtiğini söyledi. Zirve sonunda Afrika Birliği (AfB) Başkanı ve Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani ile ortak açıklama yapan Putin, karşılıklı ticareti nitelik ve nicelik olarak artırmak ve yapısını iyileştirmek amacı güttüklerini anlatarak, ticari işlemlerle ilgili finansal ödemelerde sürekli olarak ruble dahil olmak üzere ulusal para birimlerine geçmeyi hedeflediklerini vurguladı. Putin, "Rusya tarafından Afrika ülkelerinin silinen borcu şimdiye kadar 23 milyar dolara ulaştı. Son taleplere göre bu amaçlar için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz" dedi. Rusya'nın Afrika'ya yönelik tarım ürünleri ihracatının yaptırımlara rağmen sürdüğünü ifade eden Putin, "2022'de Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton, sadece bu yılın ilk 6 ayında ise 10 milyona yakın tahıl gönderildi" ifadelerini kullandı. AfB Başkanı Assoumani ise, zirvede tahıl tedariki konusunu konuştuklarının altını çizerek, Putin'in Afrika'ya herhangi bir ücret söz konusu olmadan yardım edebileceğini söylediğini aktardı. Bu arada, Ukrayna basınında çıkan haberlerde oldukça dikkat çekti. Ukrayna basınında yer alan iddialara göre, Rusya, partneri olarak gördüğü İran üzerinden yeni bir rota planı yapıyor. Aynı şekilde Rus yetkililerin bu konuda açıklamalar yaptığı ve İran'ın yeni tahıl geçiş hattı olarak kullanılacağı ifade ediliyor.

Rusya, ücretsiz tahıl gönderecek

Rusya Devlet Başkanı Putin, zirvenin sonunda yaptığı konuşmada, zirvenin yapıcı, dostane bir atmosferde ve verimli geçtiğini belirterek, "Afrika devletlerinin temsilcileri siyasi irade gösterdiler, bağımsızlıklarını ve ülkemizle işbirliğini geliştirmeye yönelik gerçek ilgilerini gösterdiler. Bunu takdir ediyoruz" ifadesini kullandı. Putin, Rusya ve Afrika ülkelerinin yeni sömürgecilik, gayrimeşru yaptırım ve geleneksel ahlaki değerleri baltalama girişimlerine karşı ortak kararlılık gösterdiğini belirtti. Karşılıklı ticareti nitelik ve nicelik olarak artırmak ve yapısını iyileştirmek amacı güttüklerini anlatan Putin, ticari işlemlerle ilgili finansal ödemelerde sürekli olarak ruble dahil olmak üzere ulusal para birimlerine geçmeyi hedeflediklerini vurguladı. AfB Başkanı Assoumani konuşmasında, zirvenin hem Putin hem de Afrika liderleri için "başarılı" geçtiğini söyledi. Afrika kıtasının kölelik, apartheid, sömürge gibi zor dönemler yaşadığını hatırlatan Assoumani, Rusya'nın her zaman böylesi dönemlerde kendilerine yardım ettiğini dile getirdi. Tahıl tedariki konusunu konuştuklarının altını çizen Assoumani, Putin'in Afrika'ya herhangi bir ücret söz konusu olmadan yardım edebileceğini söylediğini aktardı. Putin, zirvenin açılışında, Batılı ülkeleri Rus tarım ihracatına yönelik yaptırımlar nedeniyle ikiyüzlülükle suçlamış ve "Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre'ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız" demişti. Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Assoumani şunları söyledi: "Ateşkesi sağlamalıyız çünkü savaş öngörülebilir bir şey değildir. Savaş ne kadar uzarsa o kadar öngörülemez olur. Putin, diyaloğa ve çözüm bulmaya hazır olduğunu gösterdi. Şimdi bizim diğer tarafı ikna etmemiz lazım. Umarım bu olur, biz aracıyız, iki tarafla da konuşacağız. Olumlu sonuç almayı umuyoruz."

Afrika'ya tahıl sevkiyatı sürüyor

Rus lider Putin, Rusya'nın Afrika'ya yönelik tarım ürünleri ihracatının yaptırımlara rağmen sürdüğünü ifade ederek, "2022'de Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton, sadece bu yılın ilk 6 ayında ise 10 milyona yakın tahıl gönderildi. Bu, ihracatımıza uygulanan ve Rus gıda arzını ciddi şekilde engelleyen, lojistiği, sigorta ve banka ödemelerini karmaşık hale getiren yasa dışı yaptırımlara rağmen gerçekleşti" ifadelerini kullandı. Putin, Rusya'nın Afrika ülkelerinin önemli miktarda borcunu da sildiğini aktararak, "Rusya, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi çalışmalarına katılıyor. Rusya tarafından Afrika ülkelerinin silinen borcu şimdiye kadar 23 milyar dolara ulaştı. Son taleplere göre bu amaçlar için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz" şeklinde konuştu.

BM: Rusya tahıl yardımı önerisinde bulunmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) Direktör Yardımcısı Carl Skau, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya'nın BM'ye herhangi bir tahıl yardımı önerisinde bulunmadığını belirtti. Skau, Ukrayna tahılının bu kadar önemli bir kaynak olmasının sebeplerinden birinin operasyon bölgelerinin çoğuna yakın olmasını işaret ederek "Operasyonlarımız için etkisi, potansiyel olarak daha maliyetli ve kesinlikle daha uzun yollara sahip olabilecek başka yerlere bakmamız gerekecek" dedi. WFP'nin geçen yıl tahılının yüzde 50'sini ve 2023'te buğdayın yüzde 80'ini Ukrayna'dan aldığı bilgisini paylaşan Skau dünyada 345 milyon insanın akut gıda güvensizliği içinde yaşamaya devam ettiğini bildirdi.

Sisi'den Rusya'ya tahıl koridoru çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Afrika-Rusya Zirvesi'nde tahıl koridoru kriziyle ilgili konuşarak, tahıl koridoru anlaşmasının yeniden sağlanması için mutabakata dayalı bir çözüm beklediklerini belirtti. Moskova'nın askıya aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin Sisi, "Tahıl Koridoru Anlaşması'nda mutabakata dayalı bir çözümü sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Herkesin çıkar ve taleplerinin dikkate alındığında bu anlaşmayla tahıl fiyatlarındaki artışın önüne geçilebileceğini söyleyen Sisi, Afrika kıtası başta olmak üzere az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına işaret ederek tahıl koridoru anlaşması için arabuluculuk yönündeki arzularını dile getirdi.

Tahıl koridorunda yeni rota arayışı

Ukrayna, tahıl sevkiyatı için yeni rota arayışına girerken, Rusya'nın bir süredir İran üzerinden geçen yeni bir rota için çalışma yürüttüğü öne sürülüyor. Rusya, Tahıl Koridoru'nun en önemli limanı olan Odessa'ya yönelik saldırılarını sürdürürken, alternatif rota olarak konuşulan Tuna nehri kıyılarındaki Ukrayna limanlarını da bombalıyor. Ukrayna basınında yer alan iddialara göre, Rusya, iyi ilişkiler kurduğu ve partneri olarak gördüğü İran üzerinden yeni bir rota planı yapıyor. İddialara göre, Rusya'nın yeni rotası başkent Moskova'dan başlıyor, Volga nehri üzerinden ülkenin güneybatı sınırlarına iniyor. Hazar Denizi üzerinden İran'ın Bender Enzeli kentine devam eden rota, İran içinden güneye, Basra Körfezi'ne uzanıyor. Basra Körfezi'nden uluslararası sulara açılan rotanın varış noktaları Pakistan, Hindistan, hatta Çin olabilir. Bu ülkelerle de görüşüldüğü ifade ediliyor.

Erzurum'da 23 kilo skunk ve 11 kilo metamfetamin ele geçirildi

Erzurum'da polisin düzenlediği operasyonda 23 kilogram skunk ve 11 kilogram metamfetamin maddesi ele geçirildi

05.02.2026 11:40:00
İhlas Haber Ajansı
Erzurum'da 23 kilo skunk ve 11 kilo metamfetamin ele geçirildi
Erzurum'da 23 kilo skunk ve 11 kilo metamfetamin ele geçirildi
 

Erzurum'da polisin düzenlediği operasyonda 23 kilogram skunk ve 11 kilogram metamfetamin maddesi ele geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Erzurum Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince narkotik madde arama köpeği Hera ile yapılan çalışmalarda 23 kilo 250 gram skunk, 11 kilogram metamfetamin maddesi, 1 adet ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, 3 bin 915 TL ve 5 bin dolar suç unsuru para ele geçirildi.



Operasyonda gözaltına alınarak adli mercilere sevk edilen A.K. (44) ve S.K. (41) tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

Emniyet Müdürlüğü'nce uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı, satışı ve nakli ile ilgili mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

Van'da bir ayda 224 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Van'da jandarma ekiplerince ocak ayında yürütülen çalışmalar sonucunda 224 kilo 745 gram uyuşturucu madde, 4 bin 108 adet uyuşturucu ve uyarıcı hap ele geçirildi

05.02.2026 11:39:00
İhlas Haber Ajansı
Van'da bir ayda 224 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Van'da bir ayda 224 kilo uyuşturucu ele geçirildi
 

Van'da jandarma ekiplerince ocak ayında yürütülen çalışmalar sonucunda 224 kilo 745 gram uyuşturucu madde, 4 bin 108 adet uyuşturucu ve uyarıcı hap ele geçirildi.

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca ocak ayı içerisinde uyuşturucu madde imal ve ticareti suçuna yönelik yürütülen faaliyetler kapsamında birçok operasyon yapıldığı belirtildi.



Açıklamada, "Yapılan çalışmalar sonucunda 172 kilo 022 gram skunk, 25 kilo 435 gram metamfetamin, 24 kilo 387 gram eroin, 2 kilo 087 gram esrar, 719 gram afyon sakızı, 95 gram bonzai, 4 bin 108 adet uyuşturucu ve uyarıcı hap ele geçirilerek muhafaza altına alınmış, 138 şüpheli şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır" denildi.

Muhalefet Erdoğan'ın seçim kampanyasına katkı veriyor! Siyasetçi Emin Şirin açıkladı

Siyasetçi Emin Şirin, "bu meclis teşekkül ederken AK Parti ve MHP bugün yaptıklarının tam tersini söylediler. CHP de bugün yaptıklarının tersini söyleyerek bu meclise girdi" dedi 

05.02.2026 00:49:00
Ahmet Turan Yiğit
Muhalefet Erdoğan'ın seçim kampanyasına katkı veriyor! Siyasetçi Emin Şirin açıkladı
Muhalefet Erdoğan'ın seçim kampanyasına katkı veriyor! Siyasetçi Emin Şirin açıkladı
 

Siyasetçi Emin Şirin, "Sayın Özgür Özel ve bugünkü CHP bu sürecin tam bir parçası ve katiyen bu rolün dışına çıkma temayülü içinde değil. Bizler şu görüşü savunduk. dedik ki, "Bugünkü meclisin hukuken bu konuları tartışma hakkı olsa da siyaseten bu hakkı yoktur. Zira bu meclis teşekkül ederken AK Parti ve MHP bugün yaptıklarının tam tersini söylediler. CHP de bugün yaptıklarının tersini söyleyerek bu meclise girdi. Şimdi bu çerçevede bir seçim yenilenmeden ve bu seçim yenilendikten sonra birçok yeni partiler yeni güçleriyle bu mecliste yer almadan bu konuların tartışılmaması lazım. Çünkü bu Türkiye'nin önümüzdeki 50 senesini etkileyebilecek seviyedeki çok büyük tartışmalar, çok büyük konular. Onun için CHP'nin ne yapması lazımdı? Erken seçimi zorlaması lazımdı" şeklinde konuştu.

Siyasetçi Emin Şirin'in konuşmasını izleyin:

Depremin Üçüncü Yılında Vicdana Davet

6 Şubat depremlerinin üçüncü yılı yaklaşırken, Ali Can’dan toplumsal hafızaya ve ortak vicdana seslenen güçlü bir çağrı geldi. Yapılan önerilerde, anma gününün yalnızca bir tarih değil; ortak bir yas ve yüzleşme anına dönüşmesi gerektiği vurgulandı

05.02.2026 00:12:00
Haber Merkezi
Depremin Üçüncü Yılında Vicdana Davet
Depremin Üçüncü Yılında Vicdana Davet
 

Felaketin Saatinde Ortak Sessizlik
Depremin yaşandığı 04.17.35'te, 6 Şubat 2026 Cuma günü Türkiye genelinde eş zamanlı bir duruş çağrısı yapıldı. O dakikalarda hayatın durması, seslerin susması ve kayıpların hatırlanması istendi.
Sessiz Yas Alanları
Depremden etkilenen illerde açık alanlarda kurulacak sembolik yas kürsüleri ile vatandaşların kayıplarını anması, duygularını sessizlikle paylaşması ve dayanışmayı görünür kılması amaçlanıyor.
Eğlenceye Ara
6 Şubat günü müzikli ve eğlence içerikli etkinliklerin durdurulması çağrısında bulunulurken, yasla eğlencenin yan yana gelemeyeceği vurgulandı.
Enkaz Altındaki Bekleyişi Hissetmek
Anma günü için sembolik olarak uyumamak, yemek yememek ve su içmemek gibi ritüeller önerildi. Bu yaklaşımın, enkaz altında yaşam mücadelesi verenlerin çaresizliğine toplumsal bir yakınlık kurmayı hedeflediği belirtildi.

Epstein Türkiye'den kimseyi kaçırdı mı? UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra anlattı

UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra, uzun süredir takip edilen Epstein belgelerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı

04.02.2026 21:00:00
Ahmet Turan Yiğit
Epstein Türkiye'den kimseyi kaçırdı mı? UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra anlattı
Epstein Türkiye'den kimseyi kaçırdı mı? UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra anlattı
 

UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra, uzun süredir takip edilen Epstein belgelerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
ABD'de yıllar önce başlayan ve uluslararası boyuta taşınan çocuk istismarı soruşturmasının, Türkiye'yi ilgilendiren olası bağlantıları UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra tarafından ortaya konuldu.

UCİM Hukuk Müşaviri Yeşim Aydın Sağra'nın konuşmasını izleyin:

İzmir'de 38 milyonluk kooperatif vurgunu: 13 gözaltı

İzmir'de jandarma ekiplerince tarımsal kalkınma kooperatiflerine yönelik düzenlenen 'zimmet' ve 'nitelikli dolandırıcılık' operasyonunda, 38 milyon 500 bin TL'lik yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla haklarında yakalama kararı bulunan 14 şüpheliden 13'ü gözaltına alındı

04.02.2026 17:49:00
İHA
İzmir'de 38 milyonluk kooperatif vurgunu: 13 gözaltı
İzmir'de 38 milyonluk kooperatif vurgunu: 13 gözaltı
 

Kiraz Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Kiraz ilçesinde faaliyet gösteren 2 adet tarımsal kalkınma kooperatifine yönelik soruşturma başlattı. 'Zimmet', 'güveni kötüye kullanma' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlamaları kapsamında yürütülen çalışma neticesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı müfettişlerinin denetim raporları ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileri incelendi.

Yapılan incelemelerde, 2020-2024 yılları arasında yaklaşık 38 milyon 500 bin TL'lik kamu zararı ve yolsuzluk yapıldığı tespit edildi. Elde edilen delillerin ardından harekete geçen jandarma ekipleri, bugün saat 07.00'de İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçeleri ile Aydın'ın Nazilli ilçesinde belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyon kapsamında, haklarında yakalama kararı bulunan 14 şüpheliden 13'ü yakalanarak gözaltına alındı.

Şüphelilerin Kiraz İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki adli işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.