Tam buğday ekmeği, hem sağlıklı hem besleyici
Tam buğday ekmeği, buğday tanesinin tamamının öğütülmesiyle yapılan bir ekmek türüdür. Bu, kepek, rüşeym ve endosperm dahil olmak üzere tanenin tüm besleyici kısımlarını içerdiği anlamına gelir
01.06.2024 16:39:00 / Güncelleme: 01.06.2024 16:42:43
Ahmet Haydar Tarhanlı
Ahmet Haydar Tarhanlı





Tam buğday ekmeği, beyaz ekmekten daha besleyicidir ve çeşitli sağlık yararları sunar. Uzmanından sizler için tarif aldık:
3 su bardağı tam buğday unu
1 1/2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Büyük bir kapta unu, suyu, mayayı, şekeri ve tuzu birleştirin.
Hamur oluşana kadar yoğurun. Hamur biraz yapışkan olacaktır.
Hamuru yağlanmış bir kaba alın ve üzerini temiz bir bezle örtün.
Hamurun ılık bir yerde 1 saat mayalanmasını bekleyin.
Hamur ikiye katına çıktıktan sonra, yumruklayın ve hafifçe unlanmış bir yüzeye aktarın.
Hamuru iki eşit parçaya bölün ve iki somun ekmek şekli verin.
Somunları yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine koyun.
Üzerlerini tekrar temiz bir bezle örtün ve 30 dakika daha mayalanmasını bekleyin.
Somunları önceden ısıtılmış 220 derece fırında 25-30 dakika veya üzerleri altın rengi alana kadar pişirin.
Fırından çıkarın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Tam buğday ekmeği, çeşitli sağlık yararları sunar:
Tam buğday ekmeği, sindirime yardımcı olan ve tokluk hissini artıran lif açısından zengindir.
Tam buğday ekmeği tam tahıllardan yapılır ve bu da kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Tam buğday ekmeği, enerji üretimi ve sinir sistemi sağlığı için gerekli olan B vitaminleri açısından zengindir.
Tam buğday ekmeği, demir, magnezyum ve çinko gibi önemli mineraller içerir.
Tam buğday ekmeği, hücre hasarına karşı koruma sağlayan antioksidanlar içerir.
Tam buğday ekmeği, sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin önemli bir parçasıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketmek, genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Malzemeler
3 su bardağı tam buğday unu
1 1/2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Büyük bir kapta unu, suyu, mayayı, şekeri ve tuzu birleştirin.
Hamur oluşana kadar yoğurun. Hamur biraz yapışkan olacaktır.
Hamuru yağlanmış bir kaba alın ve üzerini temiz bir bezle örtün.
Hamurun ılık bir yerde 1 saat mayalanmasını bekleyin.
Hamur ikiye katına çıktıktan sonra, yumruklayın ve hafifçe unlanmış bir yüzeye aktarın.
Hamuru iki eşit parçaya bölün ve iki somun ekmek şekli verin.
Somunları yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine koyun.
Üzerlerini tekrar temiz bir bezle örtün ve 30 dakika daha mayalanmasını bekleyin.
Somunları önceden ısıtılmış 220 derece fırında 25-30 dakika veya üzerleri altın rengi alana kadar pişirin.
Fırından çıkarın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Faydaları
Tam buğday ekmeği, çeşitli sağlık yararları sunar:
Tam buğday ekmeği, sindirime yardımcı olan ve tokluk hissini artıran lif açısından zengindir.
Tam buğday ekmeği tam tahıllardan yapılır ve bu da kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Tam buğday ekmeği, enerji üretimi ve sinir sistemi sağlığı için gerekli olan B vitaminleri açısından zengindir.
Tam buğday ekmeği, demir, magnezyum ve çinko gibi önemli mineraller içerir.
Tam buğday ekmeği, hücre hasarına karşı koruma sağlayan antioksidanlar içerir.
Tam buğday ekmeği, sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin önemli bir parçasıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketmek, genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.