Tarhana, hazır çorbaya karşı
Slow Food Foça Zeytindalı Grubu, sağlık ve beslenme uzmanlarının da temkinli yaklaştığı marketlerde satılan hazır çorbalara karşılık, Türk Mutfağının efsanevi lezzeti Tarhana'yı dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı
04.09.2012 00:00:00
Slow Food Foça Zeytindalı Grubu sağlıklı
beslenme ve doğal tarım alanındaki faaliyetlerine devam ediyor. İzmir Foça'da
geçen yıl Slow Food-Zeytindalı Birliği tarafından kurulup Türkiye'nin ilk
yeryüzü pazarı olma özelliğine sahip olan Foça Yerel Ürünler Pazarı'nda Türk
Mutfağı'na özgü geleneksel lezzetler yaşatılmaya çalışılıyor.
Foça'da pazar günleri kurulan, üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği
ürünlerin satıldığı yerel pazarda, bir zamanlar kış sofralarının vazgeçilmezi
olan tarhana çorbasının malzemeleri ve yapılışı sergilendi. Sahip olduğu besin
değerleriyle şifa kaynağı olan tarhana çorbasının yapımı için gerekli olan
malzemeler,Slow Food Foça gönüllüleri tarafından tamamen doğal yöntemle
hazırlandı. Slow Food Foça Zeytindalı Grubunun Tarhana etkinliğine destek olmak
için yerel pazara gelen Foça Belediyespor'un alt yapısında eğitim gören
öğrenciler, büyük bir özenle tarhana malzemesi hazırlayan hanımları ilgiyle
izledi. Kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan, tarhana otu, tuz ve acı biber
gibi çeşitli malzemelerin bir araya gelmesiyle hazırlanan tarhananın yapımına
özenen bazı kız öğrenciler de, tarhana hazırlayan Slow Food gönüllülerine
yardım etti.
Slow Food hareketinin bir parçası olarak sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme
kurallarını hayata geçirmek adına kurulan Foça Yeryüzü Pazarı'nın iyi, adil ve
temiz üretim yapan yerli üreticilerin, tüketicilerle buluşmasını sağlayan bir
pazar görevi üstlendiğini belirten Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Başkanı
Gül Girişmen, "Bugün burada marketlerde satılan bazı hazır çorbalara
karşılık, yine hazır diyebileceğimiz ama bu sefer tamamen doğal yollardan
hazırlanan tarhana çorbasının temelinde nasıl yapıldığını özellikle
çocuklarımıza göstermek istedik" dedi.
Öte yandan günümüzde özellikle çocukların gelişme döneminde hazır çorbaların
asla tüketilmemesi gerektiğinin uzmanlar tarafından sık sık ifade edildiğini
anlatan Girişmen, şöyle konuştu: "Bu anlamda bugün gerçekleştirdiğimiz
etkinliğin amacına ulaştığına inanıyorum. Çünkü bu etkinliğe çocuklarımız
beklediğimizden çok daha fazla ilgi gösterdi diyebiliriz. Meraklı gözlerle
tarhana hazırlayan gönüllülerimizi izleyen çocuklarımızın hazır ile doğalın
farkını çok mantıklı ifadelerle mukayese ederek yorumlarda bulunması ve tarhana
hakkında sorular sormaları bizleri ayrıca mutlu etti.”
Foça Yeryüzü Pazarı olarak İtalya'ya davet edildiklerini ve orada Earth
Market'e dahil olacaklarını açıklayan Girişmen, şunları söyledi: "Tarhana
çorbamızı İtalya'da tüm dünyaya tanıtacağız. Orada da bu eşsiz lezzetimizin
hazırlanışını sergiledikten sonra pişirip katılımcılara sunacağız. Bu noktada
bugün Foça'da gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik tarhana çorbamızı taşıyacağımız
İtalya Earth Market öncesinde ilk adım oldu diyebiliriz." İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.