logo
22 AĞUSTOS 2025

Tarladan sofraya gıda israfı uyarısı!

'Terra Madre Anadolu İzmir' kapsamında düzenlenen söyleşide, tarladan sofraya gıda israfı konusunda çaıklamalarda bulunan Türkiye Aşçılar Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, “Bize emanet olan kaynakları iyi kullanmalı ve gelecek nesillere planlayarak bırakmalıyız” dedi

05.09.2022 18:10:00
Tarladan sofraya gıda israfı uyarısı!
Tarladan sofraya gıda israfı uyarısı!
Bu yıl kapılarını 91. kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen "Terra Madre Anadolu İzmir" fuarı kapsamında, gıdanın "iyi, temiz, adil" dağıtılması ve tarladan sofraya yolculuğunu anlatan pek çok panel ve söyleşi gerçekleştiriliyor. İzmir Sanat Bahçesi Söyleşi Alanı'nda, İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak moderatörlüğünde gerçekleşen "Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin" söyleşisine konuşmacı olarak katılan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner, Üretici Dr. Nevzat Eldem, tarladan sofraya gıda israfı ve sıfır atığı konuştu. TAFED İcra Kurulu Başkanı Yılmaz, "İşin özü, iki boyutlu üretim ve tüketimdir. Biz her iki boyutta da yanlış yapıyoruz. Biz şefler olarak tarladan alıp misafire sunuyoruz. Bu süreçte inanılmaz açıklar var. Reçete, gramaj ve paketleme sistemleri gibi yöntemlerle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Amacımız, sıfır atıkla bu ürün misafirin önüne kadar gitsin. Şimdi bunu biraz da olsa başarmaya başladık. Bize emanet olan kaynakları iyi kullanmalı ve gelecek nesillere planlayarak bırakmalıyız" dedi.


Üretici ayağında da israf var


Tüketicinin tüketim alışkanlıkları çok önemli olduğu gibi üretici ayağında da doğru hasat tekniklerinin çok önemli olduğuna dikkatleri çeken Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi ise "Tüm zincir boyunca, kayıp ve israfı en aza indirecek önlemleri almamız gerekiyor. BM tarafından desteklenen Gönüllü Hasat Projemiz ve ayrıca pandemi döneminde geliştirdiğimiz Gıda Dostu Mutfağım projesiyle gıda sektöründe çalışan personele verdiğimiz eğitim modüllerimiz var. Gıdanı Koru Mutfak Atölyeleri ile de ev kadınlarına gıdanın israf edilmemesi için eğitimler verdik. Yapılan tüm bu çalışmaların ana odağı, üretim zincirinin başından tüketiciye kadar olan tüm süreçte farkındalık oluşturmak" diye konuştu. Ziraat Mühendisi ve gönüllü aktivist Mine Pakkaner de "Gıdayı üretirken kaynağında atığa engel olmak en önemli meselemiz. Nasıl doğru üretiriz? Tarımsal üretim artıklarının her birinin toprağa geri dönmesi gerekiyor. Topraktan aldığımızı toprağa geri vermediğiniz sürece ne karbon ayak izinden ne su ayak izinden ne de ekosistemden söz edebiliriz. İsrafı önlemeye tarımsal üretim ayağından, tarım girdilerini israf etmeyerek başlamalıyız" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
Trabzon’da düğünde facia
Maganda kurşunu 1 can aldı, 2 kişiyi yaraladı
Samsunspor Atina’da öne geçtiği maçta yenildi
Panathinaikos - Samsunspor 2-1
Beşiktaş, İsviçre’den beraberlikle dönüyor
Lausanne – Beşiktaş 1-1
12 yaşındaki Zeynep'in acılı babası konuştu
"Dere yatağında önce terliğini ve kan izlerini gördüm"
Sirkeci arabalı vapur iskelesi Yenikapı'ya taşınacak
Tarihi yarımada ulaşım planı hayata geçiyor
MSB'den barış gücü iddialarına yanıt
'Öncelik ateşkesin sağlanması'
Zelenskiy-Putin görüşmesi için adres aranıyor
Zelenskiy Türkiye'yi işaret etti
İstanbul Valiliğinden karar
Sokak hayvanları toplanacak
Dedesi Filistin'de esir düşmüştü
Onbaşı Yusuf’un 107 yıllık mektup ve esir kartları
İsrail, ABD Kongre üyeleri üzerinde etkiye sahip
İddianın sahibi ABD Kongresi üyesi
Yolcu otobüsü orta refüjdeki ağaçlara çarptı
1 ölü, 13 yaralı
Manavgat Belediyesine yönelik operasyonda tutuklanmıştı
Okan Kaya serbest bırakıldı
Ukrayna, Avrupa ve NATO ile koordinasyona başlayacak
Konu güvenlik garantileri
İran, İsrail'e anlayacağı dilden konuştu
'Çok daha gelişmiş füzeler ürettik ve envanterimizde'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
Trabzon’da düğünde facia
Maganda kurşunu 1 can aldı, 2 kişiyi yaraladı
Samsunspor Atina’da öne geçtiği maçta yenildi
Panathinaikos - Samsunspor 2-1
Beşiktaş, İsviçre’den beraberlikle dönüyor
Lausanne – Beşiktaş 1-1
12 yaşındaki Zeynep'in acılı babası konuştu
"Dere yatağında önce terliğini ve kan izlerini gördüm"
Sirkeci arabalı vapur iskelesi Yenikapı'ya taşınacak
Tarihi yarımada ulaşım planı hayata geçiyor
MSB'den barış gücü iddialarına yanıt
'Öncelik ateşkesin sağlanması'
Zelenskiy-Putin görüşmesi için adres aranıyor
Zelenskiy Türkiye'yi işaret etti
İstanbul Valiliğinden karar
Sokak hayvanları toplanacak
Dedesi Filistin'de esir düşmüştü
Onbaşı Yusuf’un 107 yıllık mektup ve esir kartları
İsrail, ABD Kongre üyeleri üzerinde etkiye sahip
İddianın sahibi ABD Kongresi üyesi
Yolcu otobüsü orta refüjdeki ağaçlara çarptı
1 ölü, 13 yaralı
Manavgat Belediyesine yönelik operasyonda tutuklanmıştı
Okan Kaya serbest bırakıldı
Ukrayna, Avrupa ve NATO ile koordinasyona başlayacak
Konu güvenlik garantileri
İran, İsrail'e anlayacağı dilden konuştu
'Çok daha gelişmiş füzeler ürettik ve envanterimizde'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.