Tarladan sofraya gıda israfı uyarısı!
'Terra Madre Anadolu İzmir' kapsamında düzenlenen söyleşide, tarladan sofraya gıda israfı konusunda çaıklamalarda bulunan Türkiye Aşçılar Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, “Bize emanet olan kaynakları iyi kullanmalı ve gelecek nesillere planlayarak bırakmalıyız” dedi
05.09.2022 18:10:00





Bu yıl kapılarını 91. kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen "Terra Madre Anadolu İzmir" fuarı kapsamında, gıdanın "iyi, temiz, adil" dağıtılması ve tarladan sofraya yolculuğunu anlatan pek çok panel ve söyleşi gerçekleştiriliyor. İzmir Sanat Bahçesi Söyleşi Alanı'nda, İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak moderatörlüğünde gerçekleşen "Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin" söyleşisine konuşmacı olarak katılan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner, Üretici Dr. Nevzat Eldem, tarladan sofraya gıda israfı ve sıfır atığı konuştu. TAFED İcra Kurulu Başkanı Yılmaz, "İşin özü, iki boyutlu üretim ve tüketimdir. Biz her iki boyutta da yanlış yapıyoruz. Biz şefler olarak tarladan alıp misafire sunuyoruz. Bu süreçte inanılmaz açıklar var. Reçete, gramaj ve paketleme sistemleri gibi yöntemlerle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Amacımız, sıfır atıkla bu ürün misafirin önüne kadar gitsin. Şimdi bunu biraz da olsa başarmaya başladık. Bize emanet olan kaynakları iyi kullanmalı ve gelecek nesillere planlayarak bırakmalıyız" dedi.
Tüketicinin tüketim alışkanlıkları çok önemli olduğu gibi üretici ayağında da doğru hasat tekniklerinin çok önemli olduğuna dikkatleri çeken Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi ise "Tüm zincir boyunca, kayıp ve israfı en aza indirecek önlemleri almamız gerekiyor. BM tarafından desteklenen Gönüllü Hasat Projemiz ve ayrıca pandemi döneminde geliştirdiğimiz Gıda Dostu Mutfağım projesiyle gıda sektöründe çalışan personele verdiğimiz eğitim modüllerimiz var. Gıdanı Koru Mutfak Atölyeleri ile de ev kadınlarına gıdanın israf edilmemesi için eğitimler verdik. Yapılan tüm bu çalışmaların ana odağı, üretim zincirinin başından tüketiciye kadar olan tüm süreçte farkındalık oluşturmak" diye konuştu. Ziraat Mühendisi ve gönüllü aktivist Mine Pakkaner de "Gıdayı üretirken kaynağında atığa engel olmak en önemli meselemiz. Nasıl doğru üretiriz? Tarımsal üretim artıklarının her birinin toprağa geri dönmesi gerekiyor. Topraktan aldığımızı toprağa geri vermediğiniz sürece ne karbon ayak izinden ne su ayak izinden ne de ekosistemden söz edebiliriz. İsrafı önlemeye tarımsal üretim ayağından, tarım girdilerini israf etmeyerek başlamalıyız" dedi.
Üretici ayağında da israf var
Tüketicinin tüketim alışkanlıkları çok önemli olduğu gibi üretici ayağında da doğru hasat tekniklerinin çok önemli olduğuna dikkatleri çeken Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi ise "Tüm zincir boyunca, kayıp ve israfı en aza indirecek önlemleri almamız gerekiyor. BM tarafından desteklenen Gönüllü Hasat Projemiz ve ayrıca pandemi döneminde geliştirdiğimiz Gıda Dostu Mutfağım projesiyle gıda sektöründe çalışan personele verdiğimiz eğitim modüllerimiz var. Gıdanı Koru Mutfak Atölyeleri ile de ev kadınlarına gıdanın israf edilmemesi için eğitimler verdik. Yapılan tüm bu çalışmaların ana odağı, üretim zincirinin başından tüketiciye kadar olan tüm süreçte farkındalık oluşturmak" diye konuştu. Ziraat Mühendisi ve gönüllü aktivist Mine Pakkaner de "Gıdayı üretirken kaynağında atığa engel olmak en önemli meselemiz. Nasıl doğru üretiriz? Tarımsal üretim artıklarının her birinin toprağa geri dönmesi gerekiyor. Topraktan aldığımızı toprağa geri vermediğiniz sürece ne karbon ayak izinden ne su ayak izinden ne de ekosistemden söz edebiliriz. İsrafı önlemeye tarımsal üretim ayağından, tarım girdilerini israf etmeyerek başlamalıyız" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.