TÜİK açıkladığı enflasyona kendi bile inanmıyor, işte TÜİK'in gıda fiyatları araştırması
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları sürekli tartışma konusu oluyor. Rakamların çarşı pazardaki gerçeği yansıtmadığı yönünde eleştiriler yapılırken TÜİK'in açıkladığı rakamlar da kendi içinde birbiriyle çelişiyor.
06.03.2021 08:47:00





TÜİK kendiyle çelişti; enflasyon yüzde 15,61 ama fiyat artışı yüzde 23,64!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları sürekli tartışma konusu oluyor. Rakamların çarşı pazardaki gerçeği yansıtmadığı yönünde eleştiriler yapılırken TÜİK'in açıkladığı rakamlar da kendi içinde birbiriyle çelişiyor.
3 Mart'taki TÜİK açıklamasına göre TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,81 artış gerçekleşti.
Ancak oranlar yine TÜİK'in 5 Mart'ta yaptığı başka bir açıklamayla çelişti. "Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri, 2020" başlıklı çalışmanın sonuçlarını yayınlayan TÜİK "Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden buğday (diğer) fiyatı yıllık %23,64 artış gösterdi" değerlendirmesini yaptı.
Ayrıntılar şöyle;
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden buğday (diğer) fiyatı yıllık %23,64 artış gösterdi
2020 yılında bir önceki yıla göre artış gösteren diğer ürünler ise, %44,31 ile mercimek (kırmızı), %27,00 ile fasulye (kuru), %25,72 ile çeltik ve %19,34 ile arpa (diğer) oldu. Diğer taraftan, bir önceki yıla göre patates (diğer) %34,85 ile azalış gösterdi.
Sebzelerden domates (sofralık) fiyatı bir önceki yıla göre %4,46 artış gösterdi
2020 yılında bir önceki yıla göre karpuz fiyatında %44,76, kavun fiyatında %34,66, hıyar (sofralık) fiyatında %9,05 artış gerçekleşti. Buna karşılık bir önceki yıla göre azalış gösteren ürün ise %7,78 ile soğan (kuru) oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden fındık fiyatında yıllık %32,35 artış oldu
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden, 2020 yılında bir önceki yıla göre artış gösteren diğer ürünler sırasıyla, %42,35 ile portakal (Washington), %20,11 ile limon, %18,57 ile elma (starking) ve %15,85 ile üzüm (sofralık çekirdekli) oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değerinde yıllık %36,46 artış gerçekleşti
2020 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri %22,99 artışla 97,37 milyar TL ve sebzelerin üretim değeri bir önceki yıla göre %9,59 artışla 55,28 milyar TL oldu
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları sürekli tartışma konusu oluyor. Rakamların çarşı pazardaki gerçeği yansıtmadığı yönünde eleştiriler yapılırken TÜİK'in açıkladığı rakamlar da kendi içinde birbiriyle çelişiyor.
3 Mart'taki TÜİK açıklamasına göre TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,81 artış gerçekleşti.
Ancak oranlar yine TÜİK'in 5 Mart'ta yaptığı başka bir açıklamayla çelişti. "Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri, 2020" başlıklı çalışmanın sonuçlarını yayınlayan TÜİK "Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden buğday (diğer) fiyatı yıllık %23,64 artış gösterdi" değerlendirmesini yaptı.
Ayrıntılar şöyle;
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden buğday (diğer) fiyatı yıllık %23,64 artış gösterdi
2020 yılında bir önceki yıla göre artış gösteren diğer ürünler ise, %44,31 ile mercimek (kırmızı), %27,00 ile fasulye (kuru), %25,72 ile çeltik ve %19,34 ile arpa (diğer) oldu. Diğer taraftan, bir önceki yıla göre patates (diğer) %34,85 ile azalış gösterdi.
Sebzelerden domates (sofralık) fiyatı bir önceki yıla göre %4,46 artış gösterdi
2020 yılında bir önceki yıla göre karpuz fiyatında %44,76, kavun fiyatında %34,66, hıyar (sofralık) fiyatında %9,05 artış gerçekleşti. Buna karşılık bir önceki yıla göre azalış gösteren ürün ise %7,78 ile soğan (kuru) oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden fındık fiyatında yıllık %32,35 artış oldu
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden, 2020 yılında bir önceki yıla göre artış gösteren diğer ürünler sırasıyla, %42,35 ile portakal (Washington), %20,11 ile limon, %18,57 ile elma (starking) ve %15,85 ile üzüm (sofralık çekirdekli) oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değerinde yıllık %36,46 artış gerçekleşti
2020 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri %22,99 artışla 97,37 milyar TL ve sebzelerin üretim değeri bir önceki yıla göre %9,59 artışla 55,28 milyar TL oldu
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.