Türkiye, makarnada İtalya'nın peşini bırakmıyor
Makarna üretiminde İtalya 3.6 milyon tonla ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeyi 2.3 milyon tonla ABD, 2.1 milyon tonla Türkiye izliyor. Türkiye, ihracatta İtalya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin makarna ihracatından geliri ise 2024'te 932 milyon dolara ulaştı.
25.10.2025 00:43:00 / Güncelleme: 25.10.2025 01:10:06
ÖNDER YILMAZ
ÖNDER YILMAZ





Dünya Makarna Günü 2025 etkinliği, "Gelenekten Geleceğe" temasıyla Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) ile Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) ev sahipliğinde, Uluslararası Makarna Organizasyonu (IPO) işbirliğiyle İstanbul'da düzenleniyor. Etkinlik bugün sona erecek. Etkinlik öncesi dün düzenlenen basın toplantısına TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, MÜSAD Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Uysallı ve IPO Yönetim Kurulu Başkanı Carl Zuanelli katıldı. Göymen, "Türk makarna sanayisi dünyada en büyük ikinci üretim kapasitesine sahip, yaklaşık 3 milyon ton üretim gücü var.
Türkiye ihracatta dünya ikincisi
Türkiye, dünyadaki en büyük ikinci ihracatçı konumunda, yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton ihracatımız bulunuyor. İç ve dış olmak üzere toplam 2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip pazarımız var. 160'ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz" şeklinde konuştu. Türk makarna sanayisinde 26 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydeden Göymen, "Türk makarna sanayisi sadece üretim ve ihracat anlamında değil iç pazar anlamında da her geçen gün tüketimlerde olumlu neticeler almaya devam ediyor" dedi. Geçen yılı 1.5 milyon ton, yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarına dikkati çeken Göymen, şunları kaydetti: "Bu yıl ihracat hedefimiz yaklaşık 1 milyon 400 bin ton civarında. İhracatımızda miktar olarak yaklaşık yüzde 6.5 düşüş oldu. Bu düşüşün sebebi dünyada makarnaya çok ciddi yatırımın olması... İhracat yaptığımız özellikle Afrika ülkelerinde ve diğer ülkelerde kapasite artışları söz konusu. Ülkemizde kapasite artışımız söz konusu ama önemli olan bizim ihracat pazarlarımızda ciddi yatırımlar yapılıyor. Dolayısıyla her yatırım yapılan ülke kendi üreticisini korumak buğdayının ana vatanı, dünyadaki en kaliteli makarnalık buğdaylar burada üretiliyor. Fakat ülkemizde makarna kültürü maalesef istediğimiz düzeye gelmiyor. Bir ürünün dünyadaki en kaliteli buğdaydan üretilmesi bir statü sembolüdür. Maalesef biz toplumumuzda makarnaya hak ettiği statüyü kazandıramadık" ifadelerini kullandı. Dünyada makarna tüketiminin arttığını söyleyen Carl Zuanelli ise makarnanın küresel bir yiyecek olduğunu vurgulayarak, "Türkiye makarnada çok büyük üretici ve ihracatçı. Burada üretilen makarnanın ve Türk çiftçilerin ürettiği buğdayın kalitesi de yüksek" diye konuştu.
Üretim artıyor
Verilere göre dünyada bu yıl 17.3 milyon ton makarna üretilecek. Üretim miktarı geçen yıl 17 milyon tondu. İtalya 3.6 milyon tonla ilk sırada yer alıyor. Bu 2.3 milyon tonla ABD, 2.1 milyon tonla Türkiye izliyor. Türkiye, ihracatta İtalya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin makarna ihracatından geliri ise 2024'te 932 milyon dolara ulaştı. Makarnalık buğday (durum buğdayı) üretiminde ise Kanada dünya lideri.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.














































































