Türkiye’de siber tehditler sınırları zorluyor
2025 yılı itibarıyla hem dünyada hem Türkiye’de siber tehditlerin sayısı ve karmaşıklığı artıyor. Yapay zekâ siber saldırıların biçimini değiştirirken kurumlar çok daha sofistike saldırı türleriyle karşı karşıya kalıyor.
21.06.2025 12:23:00
AHMET SAFA TERZİ
AHMET SAFA TERZİ





2025 yılı itibarıyla hem dünyada hem Türkiye'de siber tehditlerin sayısı ve karmaşıklığı artıyor. Yapay zekâ siber saldırıların biçimini değiştirirken kurumlar çok daha sofistike saldırı türleriyle karşı karşıya kalıyor. Siber güvenlik şirketi ESET'in analizlerine göre yapay zekâ ile şekillenen oltalama ve sosyal mühendislik saldırıları, klasik savunma yöntemlerinin ötesinde önlemler gerektiriyor. Siber dünyada yaşananlar özetle şöyle:
1. Yapay zekâ destekli saldırılar yaygınlaşıyor.
2. Kimlik avı ve sosyal mühendislik yeniden şekilleniyor. Özellikle bankalar, SGK ve e-devlet hizmetlerine yönelik sahte e-posta ve SMS'lerle kullanıcılar kandırılıyor.
3. Kasıtlı ya da kazara gerçekleşen iç tehditler de kurumlar için büyük tehlike oluşturuyor. Türkiye'de de eski çalışanların erişim bilgilerinin kullanılmaya devam etmesi sık karşılaşılan bir güvenlik açığına dönüşmüş durumda. Bu nedenle erişim yönetimi ve kullanıcı davranış analizi çözümleri öne çıkıyor.
4. Cl0p, LockBit ve benzeri fidye yazılımı grupları, baskılara rağmen saldırılarını sürdürüyor. Türkiye'de enerji, üretim ve kamu altyapıları doğrudan hedef alınıyor. Etkili savunma için yedekleme, ağ segmentasyonu ve "Sıfır Güven" prensiplerinin uygulanması öneriliyor.
5. Parola güvenliği hâlâ zayıf halka... "123456", "password" gibi basit parolalar dünya genelinde kullanılmaya devam ediyor. Türkiye'de de benzer zayıf parola kullanımı, sistem sızmalarına zemin hazırlıyor. Türkiye'de dâhili sistemlerde bile 8 karakter, hepsi küçük harf parolalar çok yaygın; bu da sızma riskini artırıyor. Güçlü parolalar, çok faktörlü kimlik doğrulama ve parola yöneticileri bu noktada hayati öneme sahip.
6. Uzaktan çalışma modeli yeni tehdit alanları doğurdu.
7. Veri sızıntıları ve yasal riskler artıyor.
8. Mobil tehditler ve sahte uygulamalar yükselişte. Türkiye'de Google Play dışında indirilen sahte banka ve chatbot uygulamaları çok hızlı artıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.