Türkiye'nin yolsuzluk karnesi daha da kötüleşti
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 180 ülkeyi karşılaştırdığı yolsuzluk algısı endeksinde 40 puanla 86'ncı sırada yer alan Türkiye, son 8 yıl içinde yolsuzluk algısı en çok kötüleşen 5 ülke arasında sayıldı. Endekste yolsuzluk algısında konusunda en iyi durumdaki iki ülke Yeni Zelanda ve Danimarka oldu
28.01.2021 14:37:00





Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) yolsuzluk algısı endeksi açıklandı. Yolsuzluk endeksi, bağımsız kuruluşlarca konunun uzmanlarının yanı sıra girişimcilerle yapılan anketler sonucunda belirleniyor. Endekste 0 puan maksimum, 100 puan ise minimum yolsuzluk algısına işaret ediyor. Yolsuzluk algısı endeksinin tepesinde bu yıl 88'er puanla Danimarka ve Yeni Zelanda yer aldı. Bu iki ülke endekse göre dünyada en az yolsuzluk yapılan iki ülke olarak kayıtlara geçti. 180 ülkenin kıyaslandığı endekste 88 puanla Yeni Zelanda birinci olurken Danimarka da aynı puanla birinciliğe ortak oldu. Bu iki ülkenin ardından en az yoksuzluk algısına sahip ülkeler sırasıyla Finlandiya, İsviçre, Singapur, Norveç, Hollanda, Lüksemburg, Almanya ve Kanada oldu. 180 ülke arasında İngiltere 77 puanla 11'nci sırada yer alırken, ABD 67 puanla 25'inci kendine yer bulabildi. Endekste en kötü karneye sahip ülke ise Somali oldu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk algısı endeksinde en sonda yer alan ülkeler Sudan, Venezüela, Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Somali şeklinde sıralandı.
Türkiye'nin gidişatı kötü
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk algısı endeksinde Türkiye, 40 puanla 86'ncı sırada yer aldı. Türkiye, son 8 yıl içinde en çok gerileyen 5 ülke arasındaki yerini değiştirmedi. Endekse göre Türkiye yolsuzluk algısı en yüksek ülkelerden biri durumunda. Türkiye'nin 86'ncı sırayı Morocco, Hindistan, Burkina Faso ve Tirinidad gibi ülkelerle paylaştı. Türkiye'den daha kötü durumda olan ülkeler Ekvador ve Kolombiya olurken, Türkiye'nin önünde yer alan iki ülke ise Benin ve Guyana oldu. Rusya ise 2020 endeksinde bir önceki yıla kıyasla 8 basamaklık yükselişe rağmen 180 ülke arasında ancak 129'ncu sırada kendine yer bulabildi. Rusya 129'unculuğu Azerbaycan, Gabon, Malavi ve Mali ile paylaşıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.