logo
26 MART 2025

Vatandaşlar bayrama mutsuz giriyor

15.06.2024 00:00:00

Yarın Kurban Bayramı… Milletimizin ve tüm İslam aleminin bu güzel bayramı mübarek olsun.

Bayramların normal şartlar altında mutlu ve huzurlu geçmesi lazım; insanlar sevindirilmeli, dargınlar barıştırılmalı, birlik ve beraberlik yeniden tesis edilmeli… 

Ama maalesef ülkemizde durum böyle olmuyor.

Hükümetin uyguladığı politikalar toplumun tüm kesimlerinin büyük bir endişeyle bayrama girmesine neden oldu. 

Emeklilere sadece 3 bin lira bayram ikramiyesi verildi, her bayram öncesi yapılan emekli maaşını erken ödeme geleneği böylece son bulmuş oldu.

Emeklilerimiz bu 3 bin lirayla kurban mı kesecek, çocuklarına ya da torunlarına harçlık mı verecek, memleket ziyareti mi yapacak ya da kendisine kıyafet mi alacak?

Bence hiçbiri… Günümüzün enflasyonist şartlarında 3 bin lira ne yapılabilir ki?

Asgari ücretliye o kadar çok "Temmuzda ara zam yok" denildi ki, emekçilerimiz bayrama mutsuz girerken, bayram sonrası bu kuşa dönmüş maaşla nasıl geçinebileceğini, borçlarını ya da borçların faizlerini nasıl ödeyebileceğini kara kara düşünüyor.

Hükümet cenahından yapılan açıklamalarda bayram sonrası tam bir vergi sağanağının yaşanacağı anlaşılıyor.

Bu kapsamda 226 milyar liralık yeni bir vergi paketinin bayram sonrası TBMM'ye getirileceği belirtiliyor. Bu vergi artışları hem şirketleri hem de bireyleri ilgilendiriyor.

Asgari kurumlar vergisi, asgari gelir vergisi, kripto vergisi ve daha nice vergiler vatandaşların sırtına ekstra yükler getirecek. Sonrasında gündeme gelecek karbon vergisi ise yine hem şirketleri hem de bireyleri ilgilendiriyor.

Hükümet, uyguladığı yanlış politikaların acı faturasını her zaman olduğu gibi vatandaşa vergi ve ceza ile ödettirmeye devam ediyor.

İğneyi de çuvaldızı da vatandaşa batırıyor.

Tarım köylüsü de bayrama mutsuz giriyor.

Buğdayına, çayına verilen fiyatlar beklentilerinin son derece altında kaldı. TÜİK tarafından açıklanan Tarım ÜFE'nin yani tarımsal maliyetin mayıs itibarıyla yıllık yüzde 61.24 olduğu bir atmosferde, ürün alım fiyatlarına yüzde 4, yüzde 11 ve yüzde 14 zam yapıldı. Tarım köylüsü bu yıl külliyen zarar etti.

Şimdi bayramda ne yapacak, bayram sonrası ne yapacak kara kara düşünüyor.

Besiciler, büyük maliyetlerle yetiştirdikleri kurbanlık hayvanları, kurban pazarlarına getirdiler ama vatandaşlardaki gelir darlığı sebebiyle istedikleri satışları gerçekleştiremediler. Onlar da bayrama büyük bir hayal kırıklığı ile giriyor.

Okullar kapandı, 20 milyonu aşkın öğrencimiz, 1,2 milyona yakın eğitimcimiz yaz tatiline, aynı zamanda bayram tatiline girdi.

Girdiler girmesine ama AKP iktidarı döneminde iyice yap-boz tahtasına dönen eğitim sistemi sebebiyle yeni döneme yine yeni bir müfredat ile başlayacaklar.

Eğitim sistemi öğrenciler için de sil baştan, öğretmenler için de.

Öğretmenler yeni sistemlere ayak uydurmada zorlanırlarken, öğrenciler nasıl uyum sağlayabilsin?

Eğitim öğretim yılının başında yapılan yönetmelik değişikliği ile liselerde sınıfta kalma geri getirildi. Buna göre, 9'uncu sınıflarda 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler, sınıf tekrarı yapacak. Devamsızlık hakkını aşanlar da sınıf tekrarına bırakılacak. Yeni uygulamalar nedeniyle, bu yıl sınıfta kalan öğrenci sayılarında artış bekleniyor. Sınıf geçmede Türkçe baraj puanı da 70'e çıkarıldı.

22 yıldır uyguladıkları politikalarla asla geçer not alamayan hükümet, sınıfta kalmayı geri getirdi. Bence bu kadar yanlıştan sonra hükümet sınıfta bırakılmalıydı.

Daha birçok örnek verebiliriz ama gerçek şu ki, yarın idrak edeceğimiz Kurban Bayramı tüm vatandaşlar için oldukça zor ve mutsuz geçecek.

Toplumun her kesiminin sorunlarını çözecek, güven verecek, gelir adaleti sağlayacak bir sosyal devlet anlayışı hayata geçirmedikçe hayatımızın her anının bayramlar da dahil son derece mutsuz geçmesi normaldir.

Kendi hatalarının faturasını millete kesen bir hükümet anlayışından asla ve asla bir sosyal devlet anlayışı çıkmaz.

Kendi milli parasını, kendi milletinin emeğinin değerini, kendi yeraltı yerüstü kaynaklarını millet yararına devreye koymayan, zenginliklerini yabancılara ve yandaşlara peşkeş çeken bir hükümet anlayışı asla sosyal devleti ortaya çıkaramaz.

Mutlu bir yaşam için sosyal devlet, sosyal devlet için de Milli Ekonomi Modeli diyoruz. Bunun da adresi bellidir: Bağımsız Türkiye Partisi ve lideri Hüseyin Baş.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
ABD'de yeni yönetimle ilk görüşme
Fidan - Rubio görüşmesinde ne konuşuldu
Gazze'deki soykırıma destek veren şirketleri neden boykot etmedin?
Cevdet Yılmaz'dan Özel'e ağır soru
Mardin'de kanlı gece
İki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
Bir kilometrelik konvoy
Gençler 'derdimiz parti değil, özgürlük'
ABD, Rusya'ya yaptırımları kaldırmaya hazırlanıyor
Tarım ihracatının önündeki engeller kalkacak
CHP Grup Toplantısı İstanbul'da yapıldı
'İstanbul'a çökmeye niyetlendiler'
Meltem TV’den büyük atak
Ünlü isimler artık Meltem TV’de
"Başları dik, alınları açık"
Özel'den İmamoğlu'na cezaevinde ziyaret
BTP lideri Baş'tan örnek tavır
'Bu ahlaksızlığı yapanları kınıyorum'
"Ölüm tehlikesiyle karşılaşırsınız"
Umreden sonra hac için Mekke'de kalmak isteyenlere uyarı...
Bölge bölge hava durumu
Bayramda hava nasıl olacak?
21 yıllık efsane sona eriyor
Sabancı Holding'de tarihi değişim!
İsrail Gazze'nin kuzeyi için tahliye emrini genişletti
"Saldırıdan önceki son uyarı"
İsrail, Batı Şeria'da önce gasbediyor, sonra resmileştiriyor
Kınama İngiltere'den geldi
Neler oldu neler?
Borsayı 24 Mart'ta 3 şirket ayakta tuttu
ABD'de yeni yönetimle ilk görüşme
Fidan - Rubio görüşmesinde ne konuşuldu
Gazze'deki soykırıma destek veren şirketleri neden boykot etmedin?
Cevdet Yılmaz'dan Özel'e ağır soru
Mardin'de kanlı gece
İki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
Bir kilometrelik konvoy
Gençler 'derdimiz parti değil, özgürlük'
ABD, Rusya'ya yaptırımları kaldırmaya hazırlanıyor
Tarım ihracatının önündeki engeller kalkacak
CHP Grup Toplantısı İstanbul'da yapıldı
'İstanbul'a çökmeye niyetlendiler'
Meltem TV’den büyük atak
Ünlü isimler artık Meltem TV’de
"Başları dik, alınları açık"
Özel'den İmamoğlu'na cezaevinde ziyaret
BTP lideri Baş'tan örnek tavır
'Bu ahlaksızlığı yapanları kınıyorum'
"Ölüm tehlikesiyle karşılaşırsınız"
Umreden sonra hac için Mekke'de kalmak isteyenlere uyarı...
Bölge bölge hava durumu
Bayramda hava nasıl olacak?
21 yıllık efsane sona eriyor
Sabancı Holding'de tarihi değişim!
İsrail Gazze'nin kuzeyi için tahliye emrini genişletti
"Saldırıdan önceki son uyarı"
İsrail, Batı Şeria'da önce gasbediyor, sonra resmileştiriyor
Kınama İngiltere'den geldi
Neler oldu neler?
Borsayı 24 Mart'ta 3 şirket ayakta tuttu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.