logo
26 HAZİRAN 2025

Vergide hedef şaştı

18.01.2020 00:00:00

Türkiye, BRICS devletlerini zirveye çıkaran Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ne sırt döndükçe her sahada dip yapmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Baş yıllardır, mevcut kapitalist şartlarda kârlı kamu kuruluşlarını 2-3 yıllık kârına yabancılara satan, yer altı kaynaklarını da yine yabancılara devreden Türkiye'nin elinde sadece vergiler, cezalar ve zamlar kaldığını vurgulamaktadır.

Gelinen noktada, alınan borçların faizleri sebebiyle bütçe giderleri hedeflenenin üstünde sürekli artıyor, buna karşın vergi gelirleri ise hedeflerin oldukça altında kalıyor.

İşte bu sebeple siyasilerimiz 2019 yılı için 80,6 milyar TL'lik bir bütçe açığı hedeflerken, karşılarına 40 milyar TL'lik ihtiyat akçesini ilave etmelerine rağmen 123,7 milyar TL'lik bir devasa bütçe açığı çıktı. 

Dilerseniz, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerinden yola çıkarak vergi gelirlerinde hedef neydi, ne olarak gerçekleşti, rakamlarla irdelemeye çalışalım.

Hükümetin 2019 yılı için vergi hedefi 756 milyar 494 milyon TL idi. Gerçekleşen, yani toplanan vergi 673 milyar 314 milyon TL oldu.

Gördüğünüz gibi, vergi gelirleri hedeflenenden 83,2 milyar TL daha az toplandı.

Madde madde ortaya koyalım.

* Gelir Vergisi hedefi 171,9 milyar TL idi, 162,7 milyar TL olarak gerçekleşti; 9,2 milyar TL'lik bir sapma var.

* Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) hedefi 16 milyar TL idi, 14,5 milyar TL olarak gerçekleşti; 1,5 milyar TL'lik sapma var.

* Katma Değer Vergisi (KDV) hedefi 70,7 milyar TL idi, 55,5 milyar TL olarak gerçekleşti; 15,2 milyar TL'lik sapma var.

* Özel İletişim Vergisi (ÖTV) hedefi 162,6 milyar TL idi, 147,1 milyar TL olarak gerçekleşti; 15,5 milyar TL'lik sapma var.

* Petrol-akaryakıt ÖTV'sinde hedef 67,4 milyar TL idi, 61 milyar TL olarak gerçekleşti, 6,4 milyar TL'lik sapma var.

* Motorlu Taşıtlar ÖTV'sinde hedef 15,3 milyar TL idi, 14,7 milyar TL olarak gerçekleşti; 574 milyon TL'lik sapma var.

* Dayanıklı Tüketim ÖTV'sinde hedef 9,3 milyar TL idi, 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti, 3,1 milyar TL'lik sapma var.

* Gümrük Vergileri hedefi 20,7 milyar TL idi, 16,8 milyar TL olarak gerçekleşti; 3,9 milyar TL sapma var.

* İthalden KDV hedefi 165,8 milyar TL idi, 124,9 milyar TL olarak gerçekleşti; 40,9 milyar TL sapma var.

* Damga Vergisi hedefi 20,8 milyar TL idi, 18,8 milyar TL olarak gerçekleşti; 2 milyar TL sapma var.

* Harçlar için hedef 27,7 milyar TL idi, 24,1 milyar Tl olarak gerçekleşti; 3,6 milyar TL sapma var.

Vergi gelirlerinin çoğunluğu "adaletsiz vergiler" denilen "dolaylı vergiler"den elde edilmektedir. Adaletsiz denilmesinin nedeni de, bu vergiler kazanandan değil, zengin-fakir ayrımı yapılmadan toplumun her kesiminden tüketim üzerinden alınan vergilerdir.

Bir holding sahibinin aldığı ekmekteki vergiyle, asgari ücretli bir vatandaşın aldığı ekmekteki vergi oranı aynıdır.

KDV, ÖTV, MTV gibi dolaylı vergilerdeki düşüş, geliri giderini karşılamayan halkın tüketim kabiliyetini kaybettiğini göstermektedir.

Gelir Vergisi ise asgari ücretli, memur ve küçük esnaftan alınmaktadır.

Gelir Vergisinin düşmesinin nedeni, firmaların konkordato ve iflas üsrecine girmesi sebebiyle işten çıkartmaların artması, işsizler ordusuna yeni işsizlerin katılması sebebiyledir.

Aynı zamanda küçük esnaf da, artan maliyetler, tüketim daralması, ağır vergiler, borçların maliyetleri sebebiyle icra ve iflas sürecindedir.

Bu durum da doğal olarak Gelir Vergisinde düşmeye neden olmaktadır.

Dikkat ederseniz İthalden KDV gelirinde de 41 milyar TL gibi devasa bir hedef sapması vardır.

Bunun sebebi de, artan döviz kurları sebebiyle ithalatın yapılamamasıdır.

Türkiye'nin üretim için enerji ve hammadde ihtiyacını tamamen ithalattan karşıladığını dikkate aldığımızda, bunun ciddi bir sanayi ve üretim krizi anlamına geldiğini anlamamız gerekiyor.

Maalesef böyle bir tabloda tarım ve hayvancılıkta da ithalata bağımlı hale geldik.

Türkiye'nin çözüm sahibi olmayan kapitalist siyasileri, ülke ekonomisini vergilere, vergileri de vatandaşın gelirine ve ithalata bağlamış durumda…

Açlık sınırı altında asgari ücrete, yoksulluk sınırının yarısı kadar bir memur maaşına ve döviz kurları yüksek olduğu için yapılamayan bir ithalata dayanan vergi gelirleriyle sizce ekonomi ne kadar dönebilir? 

Zaten dönmüyor, dönemez de… 2020 yılı bütçe açığı 138,9 milyar TL hedeflendi, görünen o ki, bu tabloyla bunun en az iki katı olacak. 

Prof. Dr. Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'nin ortaya koyduğu kıyamete kadar yüzlerce Türkiye'yi bakacak "sınırsız" kaynakları görmezden geldiğimiz müddetçe bu zifiri karanlıktan asla kurtuluş yoktur.

Ayıkmak dileğiyle…

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
"Birçok ülkede normalleşme bekliyoruz"
ABD'den 'Abraham Anlaşması' açıklaması
İsrail bir günde en az 99 Filistinliyi katletti
Yardım dağıtımı katliam tuzağı
Trump'tan İsrail yargısına 'Netanyahu' müdahalesi
"Yolsuzluk davasını iptal edin"
AKP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın İstanbul'a getirildi
Bodrum'da deniz kazası geçirmişti
Erdoğan'dan zirve sonrası basın toplantısı
'Sayın Trump iyi niyetli'
Özgür Özel Silivri'den konuştu
Kılıçdaroğlu'na cevap verdi
Edirne'de feci kaza
2'si çocuk 5 kişi öldü
CHP kurultayı davasında yeni gelişme
Dosya ağır cezaya gönderildi
Trump dalga geçiyor
'Bir süre kavga etmelerine izin verdik'
Adalet Bakanı Tunç duyurdu
1 yıl ceza alan 18 gün hapis yatacak
İran'da iç temizliğe başladı
3 MOSSAD ajanı idam edildi, 700'den fazla gözaltı
İngiltere F-35 satın alacak
Londra dünya savaşına mı hazırlanıyor?
'Hayberşiken füzesi İsrail'i pes ettirdi'
Erakçi ateşkesin nasıl geldiğini anlattı
Adil Öksüz ve Zekeriya Öz yine yok
İçişleri Bakanı Yerlikaya: '12 suçluyu ülkemize getirdik'
Erdoğan ile Trump Lahey'de bir araya geldi
Görüşme basına kapalı gerçekleşti
"Birçok ülkede normalleşme bekliyoruz"
ABD'den 'Abraham Anlaşması' açıklaması
İsrail bir günde en az 99 Filistinliyi katletti
Yardım dağıtımı katliam tuzağı
Trump'tan İsrail yargısına 'Netanyahu' müdahalesi
"Yolsuzluk davasını iptal edin"
AKP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın İstanbul'a getirildi
Bodrum'da deniz kazası geçirmişti
Erdoğan'dan zirve sonrası basın toplantısı
'Sayın Trump iyi niyetli'
Özgür Özel Silivri'den konuştu
Kılıçdaroğlu'na cevap verdi
Edirne'de feci kaza
2'si çocuk 5 kişi öldü
CHP kurultayı davasında yeni gelişme
Dosya ağır cezaya gönderildi
Trump dalga geçiyor
'Bir süre kavga etmelerine izin verdik'
Adalet Bakanı Tunç duyurdu
1 yıl ceza alan 18 gün hapis yatacak
İran'da iç temizliğe başladı
3 MOSSAD ajanı idam edildi, 700'den fazla gözaltı
İngiltere F-35 satın alacak
Londra dünya savaşına mı hazırlanıyor?
'Hayberşiken füzesi İsrail'i pes ettirdi'
Erakçi ateşkesin nasıl geldiğini anlattı
Adil Öksüz ve Zekeriya Öz yine yok
İçişleri Bakanı Yerlikaya: '12 suçluyu ülkemize getirdik'
Erdoğan ile Trump Lahey'de bir araya geldi
Görüşme basına kapalı gerçekleşti
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.