logo
11 OCAK 2026

Yanlış, sandıklarda değil, icraatlarınızda

09.04.2019 00:00:00
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen, kaybetmeyi hazmedemeyen siyasilerimiz sebebiyle hala seçim süreci devam ediyor.
Koskoca ülkenin en başta ekonomik sorunlar olmak üzere birçok çözülemeyen sıkıntıları varken, siyasi iradenin İstanbul'a odaklanması oldukça manidar…
Halbuki bugün Ankara, İstanbul gibi iller kaybedildiyse, bunlar sandıkta bir yanlış olduğundan değil, icraatlarda yanlış olduğundan kaybedildi.
Vatandaş tepkisini bir şekilde sandığa yansıttı.
Ekonomide o kadar büyük bir kötüye gidişat var ki, eğer kalıcı çözümler olmazsa, kaybedilen sadece İstanbul ve Ankara olmaz tabii ki…
Yaşanan pazar darlığı sebebiyle kepenk kapatan esnaf sayısında ciddi bir artış var. TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, yılın ilk çeyreğinde ülke genelinde esnaf ve sanatkârlara ait kapanan iş yeri sayısının 29 bin 214 ve vergi kayıtları sona eren iş yerinin ise 20 bin 544 olduğunu açıkladı.
Bağ-Kur sistemi alarm vermeye başladı. Ekonomideki kötü gidişat sebebiyle esnaf kepenk kapatıp, tarım köylüsü de bağını bahçesini terk edince bu sosyal güvenlik sisteminde dengeler bozuldu. 
Son 10 yılda 4b statüsünde aktif çalışan esnaf ve tarım sigortalısı sayısı 276 bin azalarak 2 milyon 984 bine gerilerken bu gruptaki emeklilerin sayısı 695 bin artışla 2 milyon 490 bine çıktı. Pirim ödeyen sayısı hızla azalıyor, emekli maaşı alanlar hızla artıyor.
Sürekli artan sosyal güvenlik yükü; geliri sadece vergiler, cezalar ve zamlar olan hükümeti oldukça zorlayacak.
Özelleştirmenin yeni işsizler ordusu anlamına geldiğini sık sık ifade ediyorduk. Alın size güncel bir örnek:
Özelleştirilen 14 şeker fabrikasından birisi olan Kırşehir Şeker Fabrikasının ihale şartnamesinde bulunan "İşçi çıkarılmayacak" maddesine ve "siyasilerin hiç bir şekilde işçi çıkarılmayacak" sözüne uyulmadığı ortaya çıktı.
Satıldığı dönemde 400'ün üstünde çalışanı bulunan fabrikada çalışan sayısı bu rakamın yaklaşık 3'te 1'ine düşürüldü. İşten çıkarmalarla birlikte 300'ün üstünde çalışan işsiz kalırken bunların büyük kısmının çalışmak için Kırşehir'den göç ettiği ortaya çıktı. 
Kırşehir Şeker Fabrikasında çalışanlar işten çıkarılırken bir taraftan da Kırşehir'deki pancar üreticisi yavaş yavaş üretimden vazgeçiyor. Sadece 1 fabrikanın özelleştirmesinin istihdamdan nüfusa, nüfustan tarıma dengeleri nasıl bozduğuna dikkat ediyor musunuz?
TÜİK'in resmi rakamlarına göre, işsizlik oranı yüzde 13,5, işsiz sayısı ise 4 milyon 302 bin kişi… Disk-Ar'ın yaptığı araştırmaya göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,9, işsiz sayısı ise 7 milyon 153 bine yükseldi.
İstanbul'daki havalimanının değişmesi de yeni işsizler üretti. TAV Havalimanları Holding A.Ş, Atatürk Havaalanı operasyonlarının durması nedeniyle 4 bin 500 kişinin işten çıkarılacağını duyurdu.
Tarımda geldiğimiz içler acısı manzarayı başta sebze-meyve olmak üzere tüm gıda ürünlerinde görüyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın araştırmasına göre, Mart'ta kırmızı et, tavuk ve balık ürünleri için yapılması gereken harcama tutarı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.67 oranında arttı. 
Aynı dönemde yumurta harcamaları yüzde 89.27, kuru bakliyat harcamaları ise yüzde 27.36 arttı. Süt-yoğurtta yüzde 14.96, peynirde yüzde 13.76, patateste yüzde 75.76, kuru soğanda yüzde 510.26, taze meyvede yüzde 37.58, taze sebzede yüzde 54.68, ekmekte yüzde 20.16, pirinç ve bulgurda ise yüzde 32.35 fiyatlar arttı.
Bir tarım ülkesi olarak yaşadığımız şu manzaraya bakın. Nereye eksen elde edebileceğin soğana yaptığımız masraf 1 yılda yüze 510 artmış. 
Çözüm yerli üreticiyi teşvik etmek iken, siyasilerimiz ithalatın önünü açmayı tercih ediyorlar. Kuru soğan ithalatında 31 Mart itibarıyla süresi dolan 'yüzde sıfır gümrük vergisi' 30 Nisan'a kadar uygulamada kalacak. Tarımda çözüm üretileceğine, daha büyük darbe vuruluyor.
Ülkemizde gerçek milli para olmadığı için, dolara bağımlı olan dünyanın en kırılgan ülkesi olarak dolar kurları altında ezilip duruyoruz. Dün dolar 5,71'lere kadar fırladı.
Bunun sebebi olarak Cumhurbaşkanı'nın İstanbul seçimlerine yönelik açıklamaları gösterildi. İşte bu kadar istikrarlı(!) bir ekonomimiz var.
Güncel bir takım örneklerle yapılan yanlışları ifade etmeye çalıştım, siz bunları çoğaltabilirsiniz. Milletimiz, tercihlerini doğru yapsa, sandıkta proje ve çözüm odaklı oy kullansa, bu yaşanan sıkıntılara asla maruz kalmayacak ama kime, ne anlatabiliyoruz?
Yazımızı Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın, 31 Mart seçimleri için yaptığı şu önemli değerlendirmeyle bitirelim:
"Vatandaşa sürekli olarak, 'bu işi bilen biziz, siz işi bilmeyen adamları tekrar tekrar gündem ediyorsunuz. Genel seçimse iktidara taşıyorsunuz, mahalli seçimse belediyeyi veriyorsunuz ve beklediğiniz icraatları kimse yapamıyor, yapması da mümkün değil' diyorduk. 
Şimdi beklenilen icraat ne? Ekonominin düzelmesi. Bugün Türkiye ekonomide çökmüştür, kim ne derse desin! Ekonomideki çökmüş olan Türkiye'yi ayağa kaldıracak olan, ekonomide görüşü olan, tezi olan partidir. 
Ben Türkiye'yi tanırım, böyle bir tezi olan parti ve şahıs yok bizim dışımızda. 
Biz bunu diyoruz ama vatandaş yine gidiyor yine oy verdiği partiye veriyor. Aynı insanlar tekrar tekrar seçiliyor peki icraatları ne, sıfır. Bunları bir defa seçsen ne olur yüz defa seçsen ne olur. Yani tekrar seçmenle bunların icraatlarının ortaya çıkması mümkün değil ki... İcraat bilgiyle, ilimle ortaya çıkar bunlar bunu bilmiyor. Kısaca şunu demek istiyorum: işi bilen insanlara biz imkân tanımalıyız ki ülke bir noktaya gelsin, ekonomi düzelsin." 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Rıza Pehlevi'den protestoculara çağrı
"Sokakları terk etmeyin"
ABD'de binlerce kişi sokaklarda
Protestolar devam ediyor
İngiliz medyasından Grönland iddiası
‘Trump, orduya Grönland işgali için plan hazırlama talimatı verdi’
35 yıllık aracı kurumdan dikkat çeken tahmin
2026 sonunda dolar kaç TL olacak?
"Yine şampiyon biz olacağız"
Okan Buruk, Olimpiyat Stadı'na verdi veriştirdi
Almanlar da böyle düşünürse...
Yılın en şok araştırması
Turkcell Süper Kupa, Fenerbahçe'nin
Galatasaray, üst üste ikinci kez Süper Kupa'da kaybetti
Venezuela hükümeti: ABD ile diyalog başlatıldı
Trump Venezuela petrollerini pazarlıyor
İsrail, ateşkesi saldırı için fırsata çeviriyor
Ateşkese rağmen yüzlerce Gazzeliyi öldürdü
ABD, İran'daki ateşe körükle gidiyor
ABD'li sosyal medya platformu, İran bayrağını değiştirdi
CHP'li Gürer: 'Çalışan emekli sayısında rekor artış!'
"Emekli yaşamak için çalışmak zorunda"
'Entegrasyon'sa çatışma niye?
Suriye’de entegrasyon değil de çatışma mı isteniyor?
İşte dikkat çeken sırları
Dünyanın en mutlu ülkelerinde insanlar nasıl yaşıyor?
Maaşlar da fena değil!
Lojistik şirketleri yana yakıla tır sürücüsü arıyor
Hayat kurtaran yöntemler...
Kışın kalp krizine karşı 12 etkili öneri
Rıza Pehlevi'den protestoculara çağrı
"Sokakları terk etmeyin"
ABD'de binlerce kişi sokaklarda
Protestolar devam ediyor
İngiliz medyasından Grönland iddiası
‘Trump, orduya Grönland işgali için plan hazırlama talimatı verdi’
35 yıllık aracı kurumdan dikkat çeken tahmin
2026 sonunda dolar kaç TL olacak?
"Yine şampiyon biz olacağız"
Okan Buruk, Olimpiyat Stadı'na verdi veriştirdi
Almanlar da böyle düşünürse...
Yılın en şok araştırması
Turkcell Süper Kupa, Fenerbahçe'nin
Galatasaray, üst üste ikinci kez Süper Kupa'da kaybetti
Venezuela hükümeti: ABD ile diyalog başlatıldı
Trump Venezuela petrollerini pazarlıyor
İsrail, ateşkesi saldırı için fırsata çeviriyor
Ateşkese rağmen yüzlerce Gazzeliyi öldürdü
ABD, İran'daki ateşe körükle gidiyor
ABD'li sosyal medya platformu, İran bayrağını değiştirdi
CHP'li Gürer: 'Çalışan emekli sayısında rekor artış!'
"Emekli yaşamak için çalışmak zorunda"
'Entegrasyon'sa çatışma niye?
Suriye’de entegrasyon değil de çatışma mı isteniyor?
İşte dikkat çeken sırları
Dünyanın en mutlu ülkelerinde insanlar nasıl yaşıyor?
Maaşlar da fena değil!
Lojistik şirketleri yana yakıla tır sürücüsü arıyor
Hayat kurtaran yöntemler...
Kışın kalp krizine karşı 12 etkili öneri
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.