Yapay et de iklim düşmanı
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 14.5'inden hayvancılık sorumlu
12.07.2022 16:39:00





Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 14.5'inden hayvancılık sorumlu. Faturanın hayvanlara kesilmesinin ardından laboratuvarda et üretimi endüstrisi hız kazandı. ABD ve İsrail firmaları başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki şirketler, bir laboratuvarda hayvan hücrelerinden yetiştirilen hamburgerleri ve diğer et ürünlerini pazara sunmak için aralıksız çalışıyor. Ancak laboratuvarda et üretiminin iklim değişikliğini hayvanlardan çok daha fazla etkileyeceği ortaya çıktı. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma farklı sera gazlarının iklimi etkileme süresinde büyük bir fark olduğunu gösterdi. Buna göre sığır gübresi ve gazından salınan metan, kısa vadede daha tehlikeli, ancak hızla kayboluyor. Yayılan ton başına metan, karbondioksitten çok daha büyük bir ısınma etkisine sahip. Metan atmosferde sadece 12 yıl kalırken, karbondioksit bin yıl boyunca orada kalmaya devam ediyor ve birikiyor. Sonuç olarak, araştırmacılar kültürlü et üretiminin küresel ısınmayı daha fazla artırabileceğini buldular. Yapay et üreticileri ise Oxford araştırması karşısında sessizliğini koruyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) henüz onaylamadığı yapay etlerin beş ya da on yıl sonra soframıza gelmesi bekleniyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.