Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Serpil Tüzüner, Ramazan ayında normal beslenme düzeninin değiştiğini, günlük öğünlerin 2'ye indiğini vurgulayarak, bu dönemde yiyeceklere daha da dikkat edilmesini istedi.
Mideyi zorlamak zararlı
Ramazan'da mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyleyen Tüzüner, herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve kolesterolü düşük yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Bütün gün boş kalan mideye iftarda birden yüklenilmemesi gerektiğini ifade eden Tüzüner, hafif yemeklerden başlayarak yavaş yavaş mideyi alıştırarak diğer yemeklere geçilmesini önerdi. İftarda ve sahurda, mutlaka bol sebze, meyve tüketilmesini, kızartma, kavurma gibi yemekler yerine haşlama, fırında veya ızgarada pişmiş yemeklerin tercih edilmesini öneren Tüzüner, yemek pişirirken katı yağlardan kaçınılmasını da istedi.
Meyve ve sebzeyi bol yeyin
Ramazanla birlikte tatlı tüketme isteğinin de artacağını vurgulayan Tüzüner, bu durumda yağlı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlıların seçilmesi gerektiğini belirtti. Tüzüner, şeker, tansiyon gibi hastalıkları bulunanların mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmamalarını önerdi. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yendiğine işaret eden Tüzüner, çok yemek yendiğinde sindirimin zorlaşacağını, bunun da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacağına dikkati çekti. Tüzüner, bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşabileceğini de sözlerine ekledi.
Mideyi zorlamak zararlı
Ramazan'da mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyleyen Tüzüner, herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve kolesterolü düşük yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Bütün gün boş kalan mideye iftarda birden yüklenilmemesi gerektiğini ifade eden Tüzüner, hafif yemeklerden başlayarak yavaş yavaş mideyi alıştırarak diğer yemeklere geçilmesini önerdi. İftarda ve sahurda, mutlaka bol sebze, meyve tüketilmesini, kızartma, kavurma gibi yemekler yerine haşlama, fırında veya ızgarada pişmiş yemeklerin tercih edilmesini öneren Tüzüner, yemek pişirirken katı yağlardan kaçınılmasını da istedi.
Meyve ve sebzeyi bol yeyin
Ramazanla birlikte tatlı tüketme isteğinin de artacağını vurgulayan Tüzüner, bu durumda yağlı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlıların seçilmesi gerektiğini belirtti. Tüzüner, şeker, tansiyon gibi hastalıkları bulunanların mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmamalarını önerdi. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yendiğine işaret eden Tüzüner, çok yemek yendiğinde sindirimin zorlaşacağını, bunun da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacağına dikkati çekti. Tüzüner, bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşabileceğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.