Yeme-içme sektöründe daralma bekleniyor
İTO’nun 9 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşen seçimiyle göreve gelen 17 no’lu komite İstanbul’un yeme içme ve restoranları sektörüne dair çalışmalarını şekillendirdi. 11 kişiden oluşan komite 5 meclis üyesi ile birlikte sektör sorunlarını çözmeye çalışırken İstanbul için vizyonlarını da ortaya ve İçecek Hizmetleri Komitesi Meclis Üyesi Ebru Koralı, sektöre dair gözlemlerini ve hedeflerini anlattı.
15.08.2023 08:28:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





İTO'nun 9 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşen seçimiyle göreve gelen 17 no'lu komite İstanbul'un yeme içme ve restoranları sektörüne dair çalışmalarını şekillendirdi. 11 kişiden oluşan komite 5 meclis üyesi ile birlikte sektör sorunlarını çözmeye çalışırken İstanbul için vizyonlarını da ortaya ve İçecek Hizmetleri Komitesi Meclis Üyesi Ebru Koralı, sektöre dair gözlemlerini ve hedeflerini anlattı.
İTO verilerine göre Temmuz ayında perakende fiyatlarda aylık TÜFE 9.84, yıllık TÜFE ise yüzde 63.76 olarak bildirildi. İstanbul genelinde 20 bine yakın işletmeyi temsil eden komite, yiyecek hizmet sektörünün yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldığını ve artan maliyetlerle baş etmekte zorlandığını ifade etti. Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı dolaylı vergiler, harçlara yapılan zamlar, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, ürün ve hizmetlerin de zamlanmasına neden oluyor.
Yıllık enflasyonun önümüzdeki aydan itibaren daha da yükseleceğini, alım gücünün düşeceğini belirten Komite Başkanı Ebru Koralı, bu gelişmelerin önümüzdeki birkaç ay içinde işletmelere yansıyacağını ve sektörde daralma beklendiğini söyledi. Sektör olarak azalan insan kaynağına çözüm bulmak için çabaladıklarını dile getiren Koralı, gençlerin sektöre olan ilgisinin azaldığını da belirtti. Japonya, Güney Kore ve Peru'nun planlı bir strateji ile yurt dışına restoran açmalarına dikkat çeken Koralı, restoran ihracatı ile mutfak kültürümüzün dünyaya tanıtılabileceğini belirtti. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.