Yeme-içme sektörünün işi zor
Danışmanlık şirketi Deloitte Türkiye'nin raporuna göre, vatandaşlar yeme-içme ve restoran sektöründeki harcamalarını önemli ölçüde kıstı.
18.06.2020 17:39:00
Türkiye'de denetim, vergi, danışmanlık, risk danışmanlığı ve finansal danışmanlık alanlarında hizmet veren Deloitte Türkiye, "Covid 19 Etkisinde Restoran Sektörünün Bugünü ve Geleceği" raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye'de yeme-içme sektörü irili ufaklı 100 bin işletme ve doğrudan 2 milyon çalışan ile faaliyet gösteriyor.
Salgın sırasında değişen tüketici davranışları ve normalleşme süreci boyunca restoranlarda alınacak önlemler düşünüldüğünde keyif ve sosyalleşme ile özdeşleştirilen restoranlar eski cazibelerini yitiriyor. Normalleşme sürecinde müşterilerini geri kazanmayı hedefleyen işletmelerse, tüketicilerin kendini güvende hissetme ihtiyacını karşılamaya ilişkin uyum faaliyetleri ile ön plana çıkıyor.
Müşteri beklentileri değişti
Bu kapsamda Deloitte tarafından hazırlanan raporda, normalleşme süreciyle birlikte değişen ihtiyaçlara ilişkin müşterileri bekleyen yenilikler de dikkat çekiyor. Bu yenilikler:
• Online Rezervasyon Araçları: İşletmelerin masa ve yemek seçimi yapılabilen online rezervasyon araçlarını daha aktif kullanması
• Temassız Ödeme Yöntemleri: Karekod ve mobil ödeme gibi temassız ödeme seçeneklerinin işletmeler tarafından benimsenmesi
• Yeni Ürün Önerileri: Taşınabilir, paketli ve sağlıklı ürünlerin öne çıkması, tarifli yemek kitleri gibi ürünlerin daha çok talep görmesi
• Etkinlik ve Atölyeler: İşletmelerin azalan talebi telafi etmek için interaktif etkinlik ve atölye çalışmalarına yönelmesi
• Dijital Menüler: Müşterilerin kendi siparişlerini kendilerinin aldığı dijital menülerin ve antimikrobik ekranlı tabletlerin yaygınlaşması
• Genişleyen Kanallar: Tüketici tercihlerine bağlı olarak online sipariş, eve teslimat, arabaya servis gibi hizmetlerin artması
Ankete göre Nisan ayında katılımcıların yüzde 27'si restoran ve yemek hizmetlerine daha az harcama yapmayı planlarken, bu oran Haziran ayında yapılan ankette yüzde 13'lere kadar gerileme gösteriyor. EKONOMİ SERVİSİ