Yerli ilaç endüstrisi ayakta kalma mücadelesi veriyor
İlaç fiyatlandırma sisteminde yıllardır süren yapısal sorunlar ve güncel ekonomik gerçekliklerden uzak olan ilaç kuru, Türk ilaç endüstrisini tarihinin en büyük darboğazlarından birine sürüklüyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç, Türkiye’nin ilaçta yerli üretim gücünün tehdit altında olduğunu söyledi.
05.07.2025 11:18:00
ÖNDER YILMAZ
ÖNDER YILMAZ





Türkiye ilaç pazarı geçen yıl kutu bazında yüzde 3.9 oranında küçülürken, bu daralma 2025'in ilk çeyreğinde de devam etti ve pazar yüzde 3.1 oranında geriledi. En çarpıcı veri ise üretim tarafında yaşandı. 2024 yılında ilaç sanayi üretimi yüzde 7.3 oranında düşerken, Nisan 2025 itibarıyla bu gerileme yıllık ortalamada yüzde 10.8 seviyesine ulaştı. İlaç fiyatları, mevcut durumda, bir önceki yılın ortalama Euro kurunun yüzde 60'ı alınarak ve yılda sadece bir defa belirlenen ilaç kuruna göre hesaplanıyor. Referans fiyatlandırma sistemi devreye alındığında piyasa kurunun yüzde 100'üne tekabül eden ilaç kuru geldiğimiz noktada güncel kurun sadece yüzde 46'sına denk geliyor. SGK'ya verilen ortalama yüzde 27'lik iskonto da dikkate alındığında bu oran yüzde 32'lere kadar düşüyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın kamu otoritelerine sunduğu politika önerilerinde ilaç kurunun belirlenmesinde temel alınan yüzde 60 katsayısının 2019 yılı öncesinde olduğu gibi yeniden yüzde 70'e çıkartılması talep ediliyor.
Kur yılda 4 kez güncellenmeli
İlaç kurunun yıl içerisinde 4 defa güncellenmesi ve ilaç kurundaki günümüz koşullarına uygun değişikliklerin gecikmeden sisteme yansıtılması gerektiğine dikkat çeken İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, şunları söyledi: "İlaç kuru ile piyasa kuru arasındaki makasın sürekli açılması, artan maliyetler ve yüksek kredi faizi firmaları iflas noktasına sürüklüyor. Bugün birçok firma konkordato ilan etmeyi değerlendiriyor, bazıları ise satış sürecinde. Bu şartlar altında Türkiye, uzun yıllardır yaptığı yatırımların sonucu olarak başardığı kullanılan her 100 kutu ilacın 92'sini üretme kabiliyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunuyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.