logo
09 EYLÜL 2025


Yerli takım uydular göreve hazırlanıyor

Takım uydularla IoT haberleşmesi ve yer gözlem hizmeti verecek Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri, 3. test uydusunu yörüngesine gönderecek.
 

13.04.2023 10:11:00
Yerli takım uydular göreve hazırlanıyor
Yerli takım uydular göreve hazırlanıyor
Türkiye, takım uydularla IoT (nesnelerin interneti) haberleşmesine ve yer gözlem hizmetine hazırlanıyor.

Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması amacıyla kurulan Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri, takım uydu çalışmaları kapsamında fırlatılan ikinci uydusu Connecta T1.2 ile özçekim görüntülerini paylaşmasının ardından 3. uydusunu fırlatacak, söz konusu uydu Connecta T2.1, yüksek çözünürlüklü çok bantlı yer gözlem kamerası ile görüntüleme testleri yapacak.

Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay, yeni uzay bakış açısıyla, özellikle kırsal alanda, karasal haberleşmenin yoğun olmadığı kesimlerde, nesnelerin interneti ve makinelerin haberleşmesini alçak dünya yörüngesi uydularıyla sağlamak üzere Temmuz 2021'den bu yana faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Temel faaliyet alanlarının uydu takımı oluşturmak olduğunu vurgulayan Gümüşay, aynı zamanda yer gözlem konusunda da faaliyetler yürüttüklerini ve bu kapsamdaki geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Kurulduktan hemen sonra AR-GE faaliyetlerini başladıklarını ve ilk uydularını 8 ay gibi bir kısa sürede tamamlayarak 25 Mayıs 2022'de yörüngesine gönderdiklerini dile getiren Gümüşay, 3 Ocak 2023'te IoT için test uydusu olan Connecta T1.2'yi yörüngesine gönderdiklerini anımsattı.

Temel amaçlarının geliştirdikleri uydu tabanlı IoT haberleşme ve yer gözlem teknolojisiyle uçtan uca çözümler sunmak olduğunu anlatan Gümüşay, şöyle konuştu:

"Kapasitesini ve yeterliliğini hem kendimiz hem müşterilerimiz için göstermeyi amaçlıyoruz. 3. uydumuz da fırlatmak için gönderildi. Uydunun 11 Nisan'da fırlatılması bekleniyor. Bu bir yer gözlem uydusu. Üzerinde yüksek çözünürlüklü, çok bantlı bir yer gözlem kamerası var. Yer gözlem anlamındaki faaliyetlerimizi de bu test uydusuyla devam ettireceğiz. Önümüzdeki kısa vade planlarımız ise 2024 içerisinde IoT konusunda bir test uydusu daha göndermek. 2024 sonuna geldiğimizde takım uydularımızın ilk uydularını yörüngesine gönderip, Türkiye'nin yakın coğrafyasını kapsayacak şekilde IoT haberleşme hizmetlerini vermeye başlayacağız. Sonrasında takım uydudaki uydu sayılarını çoğaltıp hizmet kalitemiz ve kapsam alanımızı artırarak yola devam etmeyi planlıyoruz."

Bu sürede güçlü bir ekip ve altyapı oluşturduklarını vurgulayan Gümüşay, test uyduları sayesinde uyduların içerisindeki en uç alt sistemlere kadar kendilerinin yaptığını ve böylece yerlilik oranını giderek artırdıklarını dile getirdi.

Gümüşay, bu sayede haberleşme teknolojilerini de test ettiklerini, birçok kazanım sağladıklarını ve sunacakları hizmetin kalitesini yükselttiklerini ifade etti.

Uydularla haberleşmek için Bilkent Cyberpark ve Erzurum Teknik Üniversitesinde olmak üzere 2 yer istasyonu kurdukları bilgisini veren Gümüşay, ilerleyen süreçte hayata geçmesi planlanan 3 ve 4. yer istasyonlarına yönelik hazırlıkların da sürdüğünü belirtti.

"Giderek artan sayılarla devam edeceğiz"

Takım uydu çalışmalarını fazlar halinde hayata geçirmek istediklerini dile getiren Özdemir Gümüşay, şu bilgileri verdi:


"İlk fazda 80-85 uyduluk bir takım uydudan bahsediyoruz. Bunlar alçak dünya yörüngesinde farklı yörüngelerde olacaklar. Sonrasında ilave uydularla hizmet kalitesinin artırılacağı bir planımız var. 2024 sonunda başlayacağız. 2024 sonunda 5 uyduyla takım uydunun ilk aşamasını oluşturmak istiyoruz. Belli bir hizmet kalitesini tutturacak şekilde hizmet vermek için bu sayı yeterli olacak. Sonrasında 80-85 civarında uyduya çıkacağız, giderek artan sayılarla devam edeceğiz. İşin uzay segmenti yanında yer ve kullanıcı segmenti de oldukça önemli. Yer tarafında IoT cihazlarının doğrudan uyduya bağlanabileceği IoT modülü adını verdiğimiz cihazların geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Bu cihazlar, kullanıcıların ekipmanlarına entegre edilebilecek oldukça küçük modüler cihazlar olacaklar. Kullanıcının bu verilere ulaşması için network serverların kurulması, arayüz yazılımlarının hazırlanması gerekiyor. Bu tür faaliyetleri de şu anda yürütüyoruz. 2024'te faaliyet vermeye başladığımızda bunlar da hazır, kullanıcının hizmetine sunulmuş olacak."

Özdemir Gümüşay, alçak dünya yönünde uydularıyla haberleşme hizmetleri verilmesi ve bunu özel teşebbüslerce yapılmasının yeni bir konu olduğunu ve ilgili düzenleyici kuruluşlarla yakın şekilde çalıştıklarını ve dünyadaki gelişmeleri takip edip uluslararası organizasyonlara katkı sağladıklarını belirtti. Gümüşay, 2024 planına uygun şekilde izin süreçlerini tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.


Afetlerle mücadeleye destek olacak

Bireysel kullanıcı açısından bakıldığında belki çok hissedilmese de uydudan IoT hizmetlerinin asıl olarak sanayide hissedileceğini belirten Gümüşay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örneğin bir maden işletmesinde karasal haberleşme ağında söz etmek mümkün değil, fiber hat çekmek ya da baz istasyonu kurmak çok maliyetli. Bu noktada uydudan haberleşme ya da uydudan IoT haberleşmesi çok ön plana çıkıyor. Bu noktada birçok sensör verisinin alınabileceği bir yapıdan bahsediyoruz. Bu tür noktalarda çok işe yarıyor. Kişisel kullanım olarak örneğin bazı ekstrem sporlarda sporcuların takip edilmesi, sağlık durumlarının izlenmesi olabilir. Çok yakında bir deprem felaketi yaşadık. Bu tür felaket durumlarında, karasal haberleşme ağlarının tahrip olduğu yangın, sel gibi durumlarda en azından afete müdahale eden ekiplerin haberleşmesi, koordinasyonunun sağlanması, konumlarının paylaşılması ihtiyaçlarının kısa mesajlarla iletilmesi konusunda IoT hizmetleri hayatımızda ciddi yansıma bulacak. Orman yangınlarının erken safhada tespit edilmesi, sahaya yerleştirilecek farklı sensörlerle mümkün olabilir. Hayatımızı kolaylaştıracak ve daha güvenli yaşamamızı sağlayacak bir teknoloji olacak."

Gümüşay, sonraki aşamada hedeflerinin cep telefonu ve Wi-Fi hizmetlerine yönelik projeler geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Gram altındaki yükseliş sürüyor
Altın gözünü 5 bin TL'ye dikti
Gürsel Tekin eski il binasına gitti
'Resmi binamız Sarıyer'
CHP lideri Anıtkabir'i ziyaret etti
CHP 102 yaşında
Aralarında yabancılar da var!
Gözaltı sayısı 27'ye yükseldi
Haftaya roketleme ihtimali var!
Dövizde ralli başladı
11 emniyet görevlisine göz altı!
FETÖ'ye bir operasyon daha
Dünyanın insicamını bozuyor!
BRICS ülkelerinden ABD'ye ortak tepki
Yurt dışına çıkmak zamlandı!
Vergiler, harçlar sağanak sağanak
Küresel Sumud Filosu'na dronla saldırı düzenlendi
BM Filistin Özel Raportörü açıkladı
İzmir'deki saldırıda soruşturma genişliyor
Gözaltı sayısı 27'ye yükseldi
İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da baskınlar düzenledi
Doğu Kudüs'teki saldırının faturasını sivillere kesti
Eski WhatsApp çalışanı, Meta'ya dava açtı
Gerekçe, kullanıcıların verilerini tehlikeye atması
Barzani: 'ABD Irak'tan çekilirse DEAŞ canlanır'
DEAŞ, ABD için bahane olmaya devam ediyor
Maduro'dan ABD'ye 'uyuşturucu' tepkisi
"İmparatorluk yalanlara başvuruyor"
Polis merkezi saldırısında yeni gelişme
Gözaltı sayısı 6'ya yükseldi
Gram altındaki yükseliş sürüyor
Altın gözünü 5 bin TL'ye dikti
Gürsel Tekin eski il binasına gitti
'Resmi binamız Sarıyer'
CHP lideri Anıtkabir'i ziyaret etti
CHP 102 yaşında
Aralarında yabancılar da var!
Gözaltı sayısı 27'ye yükseldi
Haftaya roketleme ihtimali var!
Dövizde ralli başladı
11 emniyet görevlisine göz altı!
FETÖ'ye bir operasyon daha
Dünyanın insicamını bozuyor!
BRICS ülkelerinden ABD'ye ortak tepki
Yurt dışına çıkmak zamlandı!
Vergiler, harçlar sağanak sağanak
Küresel Sumud Filosu'na dronla saldırı düzenlendi
BM Filistin Özel Raportörü açıkladı
İzmir'deki saldırıda soruşturma genişliyor
Gözaltı sayısı 27'ye yükseldi
İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da baskınlar düzenledi
Doğu Kudüs'teki saldırının faturasını sivillere kesti
Eski WhatsApp çalışanı, Meta'ya dava açtı
Gerekçe, kullanıcıların verilerini tehlikeye atması
Barzani: 'ABD Irak'tan çekilirse DEAŞ canlanır'
DEAŞ, ABD için bahane olmaya devam ediyor
Maduro'dan ABD'ye 'uyuşturucu' tepkisi
"İmparatorluk yalanlara başvuruyor"
Polis merkezi saldırısında yeni gelişme
Gözaltı sayısı 6'ya yükseldi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.