logo
13 MAYIS 2025

Yiyecek verilen ayıları bekleyen tehlike

Son günlerde yemek aramak için şehre kadar inen ayılar tedirgin ederken konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, bunun normal olduğunu belirtti

28.10.2023 10:04:00
İhlas Haber Ajansı
Yiyecek verilen ayıları bekleyen tehlike
Yiyecek verilen ayıları bekleyen tehlike
Son günlerde yemek aramak için şehre kadar inen ayılar tedirgin ederken konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, bunun normal olduğunu belirtti.

Ayıların Türkiye'nin farklı illerinde artık insanlarla sık rastlaştığını bunun da sebebinin ayıların dağlarda yiyecek yemek bulamadıklarını ve bu nedenle şehre iniyorlar gibi haberlerin yer aldığını belirten Başkaya, bu tarz haberler gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

İnsanlar iyilik yaptıklarını düşünerek ayıları resmen elleriyle beslemek, ayının beslenme düzenini bozduğunu belirten Başkaya, 'Ayının beslenme düzenini bozduğumuz gibi bu şekilde beslenen ayılar doğal olarak beslenenlere göre daha kısa ömürlü oluyorlar' dedi.

Türkiye'de ayı popülasyonun giderek arttığına dikkat çeken Başkaya, 'Ayıların son zamanlarda sıkça şehre indiğine dair haberler basında yer alıyor bunlar bize göre gayet normal. Çünkü son 30 yıldır vurguladığımız bir şey var, o da ayı popülasyonlarının giderek arttığı. Bir zamanlar ayıların hiç rastlanmadığı yerler veya bazen büyüklerin de söylediği gibi uzun yıllar ayı görmedik ama artık ayı görmeye başladık dedikleri yerler basında yer almaya başladı.

Türkiye'nin güney batı ucundan iç Ege'ye veya Akdeniz'deki belli illerde ya da İç Anadolu civarında ayılar artık insanlarla sık sık rastlaşmaya başladılar. Bunun da sebebinin dağlarda yiyecek yemek bulamadıklarını ve bu nedenle şehre iniyorlar gibi haberlerin yer aldığını görüyoruz. Bu tarz haberler gerçeği yansıtmıyor. İşin gerçeği nedir dersek de ayıların popülasyonunun artmasıdır.

Ayıların sayıları arttığı için hiç görülmedikleri yerlerde görülüyorlar. Genç ayılar görülmedikleri yerlere gidip oraları yurt ediniyorlar. Çünkü eskiden beri mevcut olan popülasyonun olduğu yerler zaten bulundukları yerlerin sahipleridir. Oradaki yoğunluk arttıkça da etrafa doğru bir yayılma olacaktır o yüzden de bu durum gelişen olayların doğal sonucudur.

Ayıların şehre inmesinin ana sebeplerinden bir tanesi de bizim ayıları besleyici hareketlerde bulunmamız. Yani çöplerimizin kontrollü olmaması, yaylalardan köylere, köylerden mezralara hatta ilçelere kadar çöplerimizin açıkta saklanması, depolanması, hatta bazen günlerce alınmayan çöplerin ağzı açık vaziyette bulunması ayıların buralara sıkça gelmesine sebep oluyor. Tabi bu konuda bir önlem alınması gerekiyor, yani ayıların olacağı muhtemel bölgelerde kilitli şifreli bir şekilde çöp kutularının olması gerekiyor' ifadeleri kullandı.

"Ayıları beslemek onlara iyilik değil kötülük"

İnsanların iyilik yaptıklarını düşünerek ayıları beslediğini ancak bunun ömrünü kısalttığını ifade eden Başkaya, 'Bunun da ötesinde bir şey daha var, insanlar iyilik yaptıklarını düşünerek ayıları resmen elleriyle besliyorlar. Onları madem buraya geliyorlar deyip besliyorlar. Bu konuda esas yapılması gereken bakanlık yetkililerinin vatandaşlara aydınlatıcı bilgiler vermesi. Yani çöplerin o şekilde bırakılmaması gerektiğini anlatması gerekiyor. 'Bu kekleri de onun için yaptım, biz pikniğe gidiyoruz oraya da ayılar geliyor, bunları da onlara bırakacağım' diyen vatandaşlar görüyoruz sosyal medyada. Her ne kadar bunun yanlış olduğunu söylemeye çalışsak da bu yeterli değil' diye konuştu.

"Ayılara 100 metreden fazla yanaşmamak lazım"

Ayıların saldırgan bir hayvan olduğunu 100 metreden fazla yanaşılmaması gerektiğini belirten Başkaya, ' Ayılar elbette saldırırlar en nihayetinde yabani bir hayvan. Bir ayıya 100 metreden fazla yaklaşmamak lazım ki bu en düşük mesafedir. Normalde 200 300 metre hatta 500 metrelerden izlemek gerekirken vatandaşlarımız piknik yaptıkları yerin hemen yakınına gelmesinden mutluluk duyuyorlar. Ayının beslenme düzenini bozduğumuz gibi bu şekilde beslenen ayılar doğal olarak beslenenlere göre daha kısa ömürlü oluyorlar. Ev gıdaları ile beslendiği için bu gıdalar alışıyorlar ve düzenleri değişiyor' dedi.

"Ayının çıkardığı sesi taklit ederek onu kovmaya çalışmak çok tehlikeli"

İnsanlardan ayılara hastalık bulaştığına dikkat çeken Başkaya, ' İnsanlardan onlara hastalık bulaşıyor. Hazıra alıştıkları için sürekli oraları ziyaret ediyorlar. Yani 'Bundan önce saldırmadılar yine saldırmazlar' diye bir düşünce yok, bir deli ayıya rastlarsınız, o anki ruh hali farklı olan bir ayıya rastlarsınız, hepsi zaten saldırmaya meyillidir. Bazen yavrusu olan bir ayıya rastlarsınız, 3-4 tane oldukları için onları aynı zannedebilirsiniz ancak yavruları olan bir ayı grubu ile karşılaşabilirsiniz. Anne ayı kimi zaman yavrularını korumak için saldırganlaşabilir. Erkek ayılar daha da saldırgan olabilir. Hiçbir zaman anneyle yavruları arasına girilmemesi gerekiyor, bizim vatandaşımız ayının üzerine koşup hatta ayının çıkardığı sesleri taklit ederek onu kovmaya çalışıyor, bunlar çok tehlikeli şeyler' diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Giresun'un Keşap ilçesinde ava çıkan balıkçıların denizin ortasında bitkin halde buldukları yavru ayıyı ağları ile yakalayarak kıyıya çıkartmasıyla ilgili işe Başkaya " Ayılar elbette yüzebilen hayvanlardır hatta çok iyi yüzebilirler. Deniz olmasını da normal karşılayabiliriz ama sahillerimize artık iner oldular. Bu da yine popülasyon yoğunluğunun artması ile alakalı bir şey. Denize bir şekilde girmiştir ya da annesini takip ediyordur, akıntıya kapılmıştır, her şey olabilir. Balıkçılar da yakalayıp kenara çıkardılar geçenlerde bir yavru ayıyı. Bu şekilde suya girmeleri çok normal" ifadelerini kullandı.


Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Kremlin'den İstanbul zirvesi açıklaması
Putin zirveye katılacak mı?
Yangında eşi ve 2 çocuğu hayatını kaybetmişti
İtfaiye eri ve birlikte yaşadığı kadın gözaltına alındı
80 yaşındaki kadını ezerek öldürmüştü
İETT şoförü hakkında karar açıklandı
Pakistan'dan 'nükleer' açıklaması
"Gerilimde nükleer silah gündeme gelmedi"
Diplomasının iptali İmamoğlu'na tebliğ edildi
İstanbul Üniversitesi geri adım atmıyor
İşte ihtilaf noktaları
Rusya ile Ukrayna niçin anlaşamıyor?
Artçılar devam ediyor
İstanbul bu sabah 3.8 ile sarsıldı
Türkiye rotada yok, İsrail de
Trump, Suudi Arabistan'da
TÜİK doğum istatistiklerini açıkladı
Geçen yıl 937 bin 559 bebek doğdu
Esnaf denetim kıskacında
Biri bitiriyor, öteki başlıyor; artık gına geldi
Nedeni ithalatın patlaması
Cari açık roketledi
Bu devirde para bulmak zor zanaat!
Şimşek yine yollara düştü
Yabancı firma istedi, düğmeye basıldı
Paslanmaz sektörü soruşturma kıskacında
Erdoğan fesih kararını değerlendirdi
'Hedefimize emin adımlarla yürüyoruz'
'Suriye konusunda Erdoğan ile çalışma yapıyoruz'
Trump: Suriye'den yaptırımları kaldırabiliriz
Kremlin'den İstanbul zirvesi açıklaması
Putin zirveye katılacak mı?
Yangında eşi ve 2 çocuğu hayatını kaybetmişti
İtfaiye eri ve birlikte yaşadığı kadın gözaltına alındı
80 yaşındaki kadını ezerek öldürmüştü
İETT şoförü hakkında karar açıklandı
Pakistan'dan 'nükleer' açıklaması
"Gerilimde nükleer silah gündeme gelmedi"
Diplomasının iptali İmamoğlu'na tebliğ edildi
İstanbul Üniversitesi geri adım atmıyor
İşte ihtilaf noktaları
Rusya ile Ukrayna niçin anlaşamıyor?
Artçılar devam ediyor
İstanbul bu sabah 3.8 ile sarsıldı
Türkiye rotada yok, İsrail de
Trump, Suudi Arabistan'da
TÜİK doğum istatistiklerini açıkladı
Geçen yıl 937 bin 559 bebek doğdu
Esnaf denetim kıskacında
Biri bitiriyor, öteki başlıyor; artık gına geldi
Nedeni ithalatın patlaması
Cari açık roketledi
Bu devirde para bulmak zor zanaat!
Şimşek yine yollara düştü
Yabancı firma istedi, düğmeye basıldı
Paslanmaz sektörü soruşturma kıskacında
Erdoğan fesih kararını değerlendirdi
'Hedefimize emin adımlarla yürüyoruz'
'Suriye konusunda Erdoğan ile çalışma yapıyoruz'
Trump: Suriye'den yaptırımları kaldırabiliriz
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.