Yunanistan'ı turizm, Yunan turizmini de Türkler ayakta tutuyor!
Ekonomik büyüklüğü 228.7 milyar Euro olan Yunanistan'da ülke milli gelirinin yüzde 30'u turizm ekseninde şekilleniyor. Türk turistler de Yunan ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.
15.07.2025 14:04:00
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA





Yunanistan bir yandan turizmin ekonomisine sağladığı avantajları yaşarken bir yandan da aşırı turizmin getirdiği kira artışı, altyapı sorunları, doğal kaynakların tüketilmesi gibi yeni zorluklara yeni çözümler arıyor. Yunanistan Turizm İşletmeleri Birliği Enstitüsünün (INSETE) 2024 raporuna göre, zengin tarihi, doğal güzellikleri ve Akdeniz kültürüyle ziyaretçileri kendine çeken Yunanistan'ın ekonomisi için başat unsurlardan biri olan turizm, 2024'te 30.2 milyar avroluk direkt katkıyla ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 13'ünü oluşturdu.
Turizm sektörünün diğer alanlara yaptığı dolaylı etki de hesaba katıldığında turizmin GSYH'ye katkısı yüzde 30'u, yani 68.6 milyar Euro'yu geçti. Sektörde çalışanlar, 2024'ün 3'üncü çeyreğinde toplam istihdamın yüzde 16.5'ini oluşturdu. 10 milyon nüfuslu ülkeyi ziyaret eden turist sayısı geçen yıl 2023'e göre 3.2 milyon artarak 2024'te 35.9 milyona ulaştı. Yunanistan, nüfusuna oranla dünyada en çok turist çeken ülkelerden biri.
Ekonominin bel kemiği
Turizm, Yunanistan ekonomisi için önemli bir unsur olma özelliğini sürdürürken, Yunan basınında son zamanlarda turizmin yoğun olduğu bölgelerde kira artışlarının görüldüğü, yaz aylarında su kaynaklarının azaldığı yönünde haberler de çıkmaya başladı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Eylül 2024'te yaptığı açıklamada, yoğun turizm nedeniyle artan kiralara ve bazı bölgelerde yaşanan altyapı sorunlarına dikkati çekmişti.
Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde yaşanan kiralık ev bulma sorununa çözüm getirmek için de bir dizi tedbir alınacağını belirten Miçotakis, ev sahiplerinin evlerini kısa süreli kiralama yerine, uzun süreli kiralamada değerlendirmeleri için vergi düzenlemelerini de içeren bir dizi önlem açıklamıştı. Santorini ve Mikonos'ta 'cruise' gemilerine yönelik liman vergisinin diğer bölgelerden daha yüksek olacağını aktaran Miçotakis, bu gelirlerin turizm bölgelerinin altyapı ihtiyaçları için kullanılacağını belirtmişti.
Sevdiğin ülkeye kötülük etmezsin
Pire Üniversitesi Turizm Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Sotirios Varelas, turizmin Yunanistan'daki olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirdi. Turizmin, halklar arasında dostluklar kurulması açısından olumlu sonuçlarına değinen Varelas, turizmin "halklar için bir barış unsuru" olarak tanımlandığını vurguladı. Varelas, "Bir insan ziyaret ettiği ülkeyi sevmişse, ona kötü bir şey yapması mümkün değil" görüşünü paylaştı.
Dünya genelinde ivme gösteren turizm
Son yıllarda ucuz ulaşım ve konaklama imkanlarının artmasıyla turizmin dünya genelinde de hız kazandığına değinen Varelas, "İnsanlar önceki yıllara oranla çok daha kolay seyahat edebiliyor. Bu çok iyi çünkü seyahat eden insanlar açık görüşlü oluyor, ziyaret ettikleri yerleri ve dünyayı seviyorlar." ifadelerini kullandı.
Varelas, öte yandan, Barselona gibi, özellikle Avrupa'da popüler olan ve çok ziyaret edilen birçok yerin yılın belli dönemlerinde yoğun bir turist akınına maruz kaldığını belirterek, "Düşünün, örneğin Barselona, neredeyse Yunanistan'ın tamamının ağırladığı kadar turist alıyor, yılda 30 milyon kişi Barselona'yı ziyaret ediyor. Bu nedenle şehir, turizmin büyük baskısı altında kalıyor" dedi.
Aşırı turizmin bazı bölgelerde kötü yönetim nedeniyle sorunlara yol açtığını ifade eden Varelas, "Son yıllarda sadece Atina bile yılda yaklaşık 8 milyon turist ağırlıyor. Turist sayısında önceki yıllara göre büyük bir artış var. Pandemi öncesi olan 2019'da Atina'ya 6 milyon ziyaretçi gelmişti. Şimdi bu rakam yıllık 8 milyon. Ancak Atina 400 kilometrekare alanda 3 milyon nüfusa sahip bir kent" değerlendirmesinde bulundu.
Aşırı turizmin yarattığı sorunlar
Varelas, üniversite olarak yaptıkları bir araştırmaya göre Atina'da turizmden kaynaklanan temel sorunun kısa süreli kiralanan evler olduğunu aktararak, "Atina merkezindeki çoğu ev kısa süreli kiralama için kullanılıyor. Bunun sonucu olarak orta gelirli bir Atinalı kalacak ev bulamıyor. Kiralarda büyük bir artış var" dedi.
Turizm yoğunluğunun neden olduğu bir başka sorunun da başta Akropolis olmak üzere şehir merkezinde toplanan turist otobüslerinin yol açtığı trafik sıkışıklığı olduğunu kaydeden Varelas, ülkede turist yoğunluğu baskısını hisseden bir başka bölgenin de Santorini Adası olduğunu dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.