Zatürre aşısı ile ilgili bilinmesi gereken 11 gerçek
Koornavirüs salgını artarak devam ederken, piyasada oldukça zor bulunan zatürre aşısı olmalı mı olmamalı mı tartışmaları da sürüyor.
15.09.2020 17:55:00





Koornavirüs salgını artarak devam ederken, piyasada oldukça zor bulunan zatürre aşısı olmalı mı olmamalı mı tartışmaları da sürüyor. Halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısının Covid 19'a karşı korumadığını ancak bazı risk grubundaki kişilerin yaptırmasının önemli olduğunu hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, pnömokok aşısı ile ilgili en çok sorulan sorulara ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte zatürre aşısı ile ilgili bilinmesi gereken 11 gerçek:
• Pnömokok aşısı hem Covid 19'dan korumaz, hem de Covid 19'un zatürreye sebep olmasını önlemez.
• Pnömokok aşısı herkese önerilmez.
• İki yaş altı bebeklere rutin yapılır.
Aşının gerçek adı
Aşının gerçek adı
• Pnömokok aşısı için zatürre aşısı demek doğru değil. Aşı, pnömokokların neden olduğu zatürre, menenjit ve diğer enfeksiyonların büyük bir kısmını önler.
• Pnömokok aşısı 65 yaş üstü için gereklidir.
• 2-65 yaş arası kişilerde kronik hastalık varsa önerilir.
• Covid 19'un kendisi viral pnömoni yapabilir. Pnömokoklar, influenza yani gripte ikincil enfeksiyonların nedeni olabilirken bu Covid 19 hastalarında daha sık görülmemektedir.
• Covid 19 nedeniyle yoğun bakım ünitesi yatışı olursa, hastane enfeksiyonu etkenleri ile bakteriyel zatürreler (pnömoni) olabilir.
• Covid 19 nedeniyle yoğun bakım ünitesi yatışı olursa, hastane enfeksiyonu etkenleri ile bakteriyel zatürreler (pnömoni) olabilir.
• Kronik hastalık durumu, dalak olmaması, orak hücreli anemi, kanser, kronik akciğer
hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve otoimmün hastalığı (bağışıklık sistemi bozukluğu) olanlar pnömokok aşısı için hekimlerine başvurmalı. Astım hastaları ise risk grubunda değildir, aşılanmaları gerekmez.
• İki tip pnömokok aşısı var. Biri konjuge olan, tek doz önerilir; diğeri ise polisakkarit olan. İkincisi uzun süreli antikor sağlamadığı için 5 yılda bir tekrarlanmalı. Önce konjuge aşı, ardından en az 2 ay sonra polisakkarit aşı yapılabilir. Biri diğerinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.
• Türkiye'de yeterli aşı olmadığından, aşı sadece gerekli kişilere önerilmeli. Yukarıda sayılan gruplar içinde değilseniz aşı olmanız gerekmez. EYÜP KABİL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.