Kerbelâ yaklaşık 83 kilometre Necef'e, 103 kilometre Bağdat'a uzaklığı olan, Necef'in kuzey batısında, Bağdat'ın güney batısında yer alan, tarihi yerleşkesi hangi zaman olduğu bilinmemekle beraber, isminden "kur babul" Babil'in köylerinden biri manasına gelmesinden, tarihi Babul hükümeti kadar eskiye dayandığı çağrışımı yapmaktadır.
Kerbelâ birinci körfez harbinden önce (1990) hacca veya umreye kara yoluyla giden insanlarımızın önemle ziyaret etmek istedikleri bir yerdi. Irak devletinin bazı sınırlarının kapatılması, 1990 yılından sonra yapılan Hac ve Umreler için karayolunun iptal edilmesine sebep oldu. Bundan dolayı Kerbela'yı ziyaretler çok zorlaştı.
Kerbelâ havası sıcağı ile toprağının çakıldan taştan arınmışlığı ile Fırat'tın suladığı bir şehir.
Kerbelâ'da kimlerin türbeleri ve hangi makamlar var?
Tabi ki en başta Cennet geçlerinin efendisi İmam Hüseyin (a.s.)'ın türbesi var. Türbesinin bulunduğu alan, İmam'ın vahşice katledildiği yer. Kerbela'da son yıllarda yapılan inşaat çalışmalarıyla üstü açık olan avlu, dış duvarların yüksekliğinde tamamen kapatıldı. Ortasında İmam-ı Hüseyin'in türbesinin olduğu çok büyük kapalı bir cami görüntü meydana geldi.
Zeynep (r.anh.)'nın makamı. Canı kadar sevdiği abisinin katledilmesini gözyaşları ile şahit olduğu ufak bir tepecik. Türbenin dış duvarlarının hemen yanı başında.
Zeynep (r.anh.)'nın makamına çıkınca sanki o ana siz de şahit oluyormuşçasına kendinizden geçiyorsunuz.
Muhayyem denilen Kerbela'nın kutlu yolcularının zorunlu konakladıkları çadırlar bölgesi (kamp alanı), İmam'ın türbesinin güneyinde Zeynep(r.anh.)'nın makamının biraz daha açığında yaklaşık 150 metre. Çadırların bulunduğu bölgeye kubbesi külaha benzeyen makam yapılmış. Hemen duvarın arkasında kurulmuş çadırlar, ziyaretçilerin Kerbelâ faciasını yaşayabildikleri bir yer.
Alemdar Abbas (r.a.)'ın susayan bebelere, çocuklara Fırat'tan su getirmek için Fırat'tan su almalarını yasaklayan zalimlerin arasından geçip, kırbasıyla su almaya çalışırken kollarının kesildiği makam.
Hazreti Abbas (r.a.)'ın türbesi: Hazreti Abbas (r.a.), İmam Hüseyin (a.s.)'ın baba bir, anne ayrı kardeşi. Ağasını bırakmayan kardaş. Hazreti Abbas (r.a.)'ın türbesi de aynı İmam Hüseyin türbesinin mimari özelliklerinde imar edilmiş.
Kerbelâ'da Hür'ün makamı: O Hür ki, ilk başta O kutlu kafilenin yolunu kesen komutan, sonrasında yaptığı hatadan dönüp tövbe edip İmam için çarpışıp şehit olduktan sonra, cesedi parçalanarak atlarla sürüklenip Kerbelâ'nın 6-7 kilometre dışına çıkarılmış, şu anda bir caminin içinde güzel bir türbesi var.
Kerbelâ ziyaret edildiğinde istifade edilen bir yer. Kerbelâ Hakkın gür sedasının zalimlere yükseldiği yer.