




İmam Gazali Hazretleri şöyle buyuruyor:
"Sual:
Allah'ın isimleri doksan dokuzdan fazla mıdır, yoksa değil midir? Eğer fazla ise bu tahsisin (doksan dokuzun üzerinde durulmasının) anlamı nedir?
Bin dirhemi bulunan bir kimse için, 'Doksan dokuz dirhemi vardır' denebilir mi? Bin lafzı her ne kadar doksan dokuzu içine alıyorsa da, doksan dokuz deyip kestirip atmak, ondan fazlasını nefy etmez mi?
Şayet Allah'ın isimleri doksan dokuzdan fazla değilse, Peygamber Efendimizin, 'Kendini adlandırdığın yahut kitabında indirdiğin yahut mahlûkatından birine öğrettiğin ya da yanındaki gizli ilimde sakladığın her isim hürmetine dilerim senden Allah'ım' sözünün mânâsı nedir? Çünkü bu hadis, Allah'ın bazı isimleri yanında sakladığını açık olarak anlatmaktadır.
Yine Peygamberimiz (s.a.v) Ramazan'ın Allah'ın isimlerinden bir isim olduğunu söylemişlerdir. Bütün bunlar gösteriyor ki, Allah'ın isimleri doksan dokuzu aşmaktadır.
Cevap:
Akla en uygun olan, Allah'ın doksan dokuzdan fazla isminin bulunmasıdır. Çünkü bunu bize bildiren rivayetler hem çoktur, hem de kavidir.
Doksan dokuza hasrını ifade eden hadislere gelince…
Meselâ bin kölesi bulunan melik gibi... Biri kalkar da der ki: 'Melik'in doksan dokuz kölesi vardır. Kim onları alıp da düşmanlara karşı çıkarsa mutlaka galip gelir.' Şimdi bunun bu sözü, melikin bin kölesi olmadığını anlatmaz. Yalnız içlerinde en kuvvetli kölelerin doksan dokuz köleden ibaret olduğunu bizlere bildirir.
'Şüphesiz Allah'ın doksan dokuz ismi vardır. Her kim bunları sayarsa cennete girer.'
Bu, Allah yanındaki gizli ilimde, bazı isimler sakladığını önlüyor. Oysa hadiste bu ispat edilmiştir.
Bu isimleri yalnız Peygamber veya İsm-i Azam kendisine bildirilen veli gibi kimseler sayabilir.
Şu halde akla en yakın gelen hakikat şudur: Hz. Peygamber (sallallâhü aleyhi ve sellem) bunu, halkı bu isimleri saymaya teşvik etmek için anlatmışlardır. İsm-i Azam'ı ise, halk bilemez."
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.