Alzheimer ilaçlarının yüzde 90’ı Türkiye'de üretiliyor
İnsan beyninin hücrelerinin zamanla yok olmasıyla ilerleyen, hafıza ve düşünme becerilerinde gerilemeye yol açan, bir nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer, genellikle yaşlı nüfusu etkiliyor.
13.09.2024 22:24:00 / Güncelleme: 13.09.2024 22:28:50
Haber Merkezi
Haber Merkezi





İnsan beyninin hücrelerinin zamanla yok olmasıyla ilerleyen, hafıza ve düşünme becerilerinde gerilemeye yol açan, bir nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer, genellikle yaşlı nüfusu etkiliyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla bu hastalığın dünya genelinde büyük bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurgulayan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, Alzheimer tedavisinde Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 90'nının yerli üretim olduğunu belirtti.
Malkoç, "Diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlarda da dışa bağımlılığı önümüzdeki yıllarda en aza indireceğiz" dedi. Alzheimer hastalığı genellikle 65 yaş üzeri kişilerde görülse de, bu tahatsızlık 50'li hatta 40'lı yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın ilk belirtilerinin gözlemlenmesiyle teşhis konulması arasında 2-3 yıl geçebiliyor. İlk olarak unutkanlıkla kendini belli eden hastalığın diğer semptomları arasında problem çözme yeteneğinde azalma ve günlük işlerde zorlanma da yer alıyor. Yaşlı nüfusta ölüm nedenleri arasında giderek dünyada üst sıralarda yerini alan hastalık, Türkiye'de ise 5. sırada yer alıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.