logo
24 HAZİRAN 2025

Mesele seçim başarısı mı?

06.05.2025 00:00:00
Burada sormamız gereken asıl soru şu: Mesele sadece bir ittifak mı, yoksa Türkiye'nin üniter yapısını korumak mı? Mesele sadece bir seçim zaferi mi, yoksa bu ülkenin birlik ve beraberliğini muhafaza etmek mi?

Şahısları bir kenara bırakalım. Bugün DEM Parti, CHP ile bir seçim ittifakı içerisinde yürürse, Anayasa'daki bazı maddelerin değiştirilmesini istemeyecek mi? O zaman, bu değişiklikleri talep eden bir yapı ile seçim kazanan bir CHP'nin başarısı, Türkiye açısından neyi değiştirecek?

Peki, seçim olsa DEM Parti nerede konumlanır? Cumhur İttifakına mı yakın, Millet İttifakına mı? Aslında en net duran partilerden biri belki de Dem Parti. Tavrı çok açık: "İsteklerimi kim yerine getirirse onunla yol yürürüm."

2. Açılım Süreci diyebileceğimiz süreç hepimizin bildiği gibi MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin terörist başına olan hitabı ile başladı. "Terörsüz Türkiye" diyerek gerçekten insanın içini ısıtan bir ifade ile topluma hoş gösterilmeye çalışılan bu seferki açılım süreci ile Sayın Bahçeli'nin özdeşleştiğini kabul etmeyen çıkmaz herhalde.

CHP lideri Özel'in, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin İBB soruşturmalarıyla ilgili açıklamalarının ardından, Bahçeli'ye yaptığı '3T'de buluşma' çağrısını hatırlayalım. Ne idi 3T: "Terörsüz Türkiye'ye evet, tutuksuz yargılamaya evet, TRT'den canlı yayına evet. Var mısın?"

2T'ye eyvallah. Peki, terörsüz Türkiye?

Adı terörsüz Türkiye olsa da açılım sürecinin, ilkinden bir farkı olacak mı? Yani demek istediğim, kim muhatap alınıyorsa, muhatabın talepleri değişti mi? Kamuoyuna yansıyanlara bakılırsa pek değiştiği yok. Şeffaf bir süreç yürütülmediği için bilmece çözer gibi süreci çözmek zorundayız sanırım. Tarafların "yakar top" misali toptan kaçtıkları, top bende değil sende demeleri, sancılı bir süreç yaşadığımızın en büyük delili. Hele bir de buna DEM Parti Sözcüsünün, T.C. Adalet Bakanı Sayın Tunç'a "Siz lütfen görevinizi yapın." cümlesi ile bitirdiği cevabı, kapalı kapılar ardında sanki bazı vaatler verildiği algısı uyandırıyor.

Anayasadaki "Türk Milleti" tanımının değiştirilmesi, terörist başına fiziki özgürlük, terörle mücadele kapsamındaki yasa maddelerinin değiştirilmesi, başta PKK olmak üzere terör örgütleri ile diyaloglarından dolayı tutuklu olan siyasetçilerin ve gazetecilerin serbest bırakılması, âdem-i merkeziyet hakkı, "Terörsüz Türkiye" düzleminde masadaki meselelerden sadece bazıları. Hele bir de DEM Partinin de temsilci gönderdiği Kamışlı'da yapılan Kürt Birlik Konferansının sonuç bildirgesine bakarsanız tam bir facia.

Gelinen nokta: "Kırk katır mı istersin kırk satır mı?" Seç beğen al. Türkiye'de silah bırakacak PKK'yı, o bölgedeki adı ile PYD (SGD)'yi adem-i merkeziyet hakkı ile özerk bir bölge hükümeti olarak mı görmek istersin? Yoksa Suriye'nin kurucu unsuru olarak mı görmek istersin? Yani anlayacağın artık karşında bir gerilla hareketi yok. Artık düzenli ordusu olan bir oluşum var. Hem de ABD tarafından desteklendiğini artık tüm dünyanın bildiği bir oluşum. Gözün aydın. Ha bu arada! Suriye'de de bize her ne kadar oyun kurucu bir hükümetimiz olduğu algısı uyandırılsa da bu aralar oralarda İsrail'in borusunun öttüğünü de görmemek mümkün değil herhalde.

Biz esas konumuza geri dönersek. Adına ne derseniz deyin bu sürece destek verdiğini ya da verebileceğini açıklamak bunların hepsine "evet" demek değil mi?

Bakın, burada mesele Erdoğan'ın gitmesi ya da kalması değil. Mesele, Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısının, yani bölünmez bütünlüğünün korunmasıdır.

Muhalefet evet hem de kesinlikle bir araya gelmelidir. Amasız, fakatsız. CHP de bunun öncülüğünü yapmalıdır. Ama CHP, bunu 6 okunun hiçbirinden vazgeçmeden yapmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını benimseyen, üniter yapıya açık ve net şekilde sahip çıkan herkesle bir araya gelmelidir. Hem Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını savunup hem de terörist başına fiziki özgürlük isteyen bir çizgide durulamaz. Burada tutarlılık şarttır.

Demek istediğim şu: Aynı anda "hem nalına hem mıhına vurulmaz." Tarafınızı net ortaya koymak zorundasınız. Görün bakın, başarı hemen arkasından gelecektir. Türk Milletinin de istediği budur.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi / diğer yazıları
İTO'dan kritik uyarı
İhracat alarm veriyor
İşte nedeni
Markalar AVM'lerle mahkemelik oldu
"Pilotlarını geri çek"
Trump'dan İsrail'e çağrı
İran'dan ateşkes açıklaması
'Bu zafer, düşmanı tek taraflı saldırılarını durdurmaya mecbur bıraktı'
İslam devletlerini yönetenler susuyor, katliam devam ediyor
İsrail, Gazze'de yardım bekleyen 29 Filistinliyi daha katletti
Bugün rozet takılacak
Muharrem İnce CHP'ye dönüyor
Ertuğrul Doğan, Kadırga TV'ye açıklamalarda bulundu
‘Wooh transferinde son aşamaya geldik, Onuachu için o parayı veremem’
Her yer mafya her yer suç örgütü
67 şüpheli yakalandı, işlem hacmi 90 milyar TL
Adana güne depremle başladı
Merkez üssü Saimbeyli
İstanbul'da 'Maydonoz Döner' operasyon
İddialar büyük: 60 gözaltı
"Ateşkese dair bir anlaşma söz konusu değil"
İran Dışişleri Bakanı Erakçi
İranlı yetkili, Trump'ın ateşkes iddiasını yalanladı
"Ateşkes planı tamamen yanlıştır"
ABD Başkan Yardımcısı Vance
"12 gün savaşının sonu"
Trump, 'ateşkes' iddiasında bulundu
"Sonsuza kadar sürecek"
Netanyahu'dan bakanlara yeni talimat
"Konuşmayın"
İTO'dan kritik uyarı
İhracat alarm veriyor
İşte nedeni
Markalar AVM'lerle mahkemelik oldu
"Pilotlarını geri çek"
Trump'dan İsrail'e çağrı
İran'dan ateşkes açıklaması
'Bu zafer, düşmanı tek taraflı saldırılarını durdurmaya mecbur bıraktı'
İslam devletlerini yönetenler susuyor, katliam devam ediyor
İsrail, Gazze'de yardım bekleyen 29 Filistinliyi daha katletti
Bugün rozet takılacak
Muharrem İnce CHP'ye dönüyor
Ertuğrul Doğan, Kadırga TV'ye açıklamalarda bulundu
‘Wooh transferinde son aşamaya geldik, Onuachu için o parayı veremem’
Her yer mafya her yer suç örgütü
67 şüpheli yakalandı, işlem hacmi 90 milyar TL
Adana güne depremle başladı
Merkez üssü Saimbeyli
İstanbul'da 'Maydonoz Döner' operasyon
İddialar büyük: 60 gözaltı
"Ateşkese dair bir anlaşma söz konusu değil"
İran Dışişleri Bakanı Erakçi
İranlı yetkili, Trump'ın ateşkes iddiasını yalanladı
"Ateşkes planı tamamen yanlıştır"
ABD Başkan Yardımcısı Vance
"12 gün savaşının sonu"
Trump, 'ateşkes' iddiasında bulundu
"Sonsuza kadar sürecek"
Netanyahu'dan bakanlara yeni talimat
"Konuşmayın"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.