Avrupalılar da ABD'yi tehdit olarak görüyor
Almanya'da yapılan ankete göre, Almanların yüzde 65'i, ABD'yi dünya barışına en büyük tehditlerden biri olarak görüyor. Geçen yıl Kasım ayında İspanya'da yapılan bir ankete göre de ABD, 'üçüncü büyük tehdit' olarak öne çıkmıştı.
ÖNDER YILMAZ





Avrupa Birliği'nin önde gelen ülkelerinin vatandaşları ABD'yi öncelikli tehdit olarak görmeye başladı. Bu algının şekillenmesinde ABD Başkanı Trump'ın açıkça NATO üyesi Danimarka'ya bağlı Grönland'ı askeri operasyonla alabileceğini sık sık vırgulaması ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu konutundan özel operasyonla kaçırması etkili oldu. Öte yandan Trump'ın İsrail'in Gazze'de soykırım yapmasına tam destek vermesi ve İran'a askeri müdahale kapısını açması da bu bakışı destekliyor.
Almanya'dan gelen rapor
Allensbach Enstitüsünün yaptığı ankete göre, Almanların çoğunluğu ABD'yi gelecek yıllarda dünya barışına yönelik en büyük tehditlerden biri olarak değerlendiriyor. Ocak ayında yapılan ve 1077 kişinin katıldığı ankette katılımcıların yüzde 65'i, dünya barışı için en büyük risk oluşturan ülkeler arasında ABD'yi gösterdi. Bu oran bir yıl önce yüzde 46 seviyesindeyken, 2024'te yalnızca yüzde 24'tü. Söz konusu veriler, Almanya'daki ABD'ye yönelik olumsuz algının kısa sürede keskin biçimde arttığını ortaya koyuyor. Anket ayrıca güvenlik konusunda ABD'ye duyulan güvenin de zayıfladığını gösteriyor.
Almanya'da yaşayanların sadece yüzde 32'si, Avrupa'daki bir NATO ülkesine saldırı olması halinde ABD'nin askeri yardımda bulunacağına inanıyor. Katılımcıların yüzde 35'i buna inanmadığını belirtirken, yüzde 33'ü kararsız olduğunu ifade etti.
Rusya ilk sırada
Öte yandan Rusya, Alman halkı açısından dünya barışına yönelik en büyük tehdit olmaya devam ediyor. Rusya'yı dünya barışını tehdit eden bir ülke olarak görenlerin oranı yüzde 81, Çin'i aynı şekilde görenlerin oranı ise yüzde 46 olarak tespit edildi. Öte yandan İspanya hükümetine bağlı ülkedeki önemli kamu araştırma kurumu İspanya Sosyolojik Araştırmalar Merkezi'nin (CIS) yayımladığı anket sonucunda, İspanyolların yüzde 66.2'si İspanya'nın önümüzdeki yıllarda bir savaşa girme olasılığı bulunduğunu düşündüğünü belirtti. Ankete katılan İspanyollar, böyle bir savaşın öncelikli olarak Rusya'ya (yüzde 57) karşı olabileceğine inanırken, İspanya'nın savaşa girebileceği diğer olası ülkeler Fas (yüzde 42.2) ve ABD (yüzde 30.4) olarak sıralandı. İspanyol toplumunda korku ve belirsizlikler üzerine yapılan ankette ayrıca, İspanyolların yüzde 76.8'i 'en büyük korkularının savaş yaşamak olduğunu' söyledi.

Putin'den sonra Trump geliyor
Fransa merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından yapılan anket de Avrupalıların neredeyse yarısının ABD Başkanı Donald Trump'ı 'Avrupa düşmanı' olarak gördüğünü ortaya koydu. Paris merkezli düşünce kuruluşu Le Grand Continent tarafından Cluster 17 araştırma şirketine yaptırılan ve 9 Avrupa ülkesini kapsayan ankette katılımcılar, Rusya ile Avrupa arasında bir savaş riskinin yüksek olduğu ve ülkelerinin bu savaşta savunma konusunda yetersiz kalacağı değerlendirmesinde bulundu. Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Polonya, Portekiz, Hırvatistan, Belçika ve Hollanda'da yapılan ankette katılımcıların yüzde 74'ü ülkelerinin Avrupa Birliği'nde (AB) kalmayı sürdürmesi gerektiğini belirtirken, İngiltere'nin Birlik'ten ayrılmasının da kıtaya zarar verdiği görüşünü paylaştı.
Ankete göre 9 ülkede Avrupalıların ortalama yüzde 48'i Trump'ı açık bir düşman olarak nitelerken, bu oran Belçika'da yüzde 62, Fransa'da yüzde 57, Hırvatistan'da yüzde 37, Polonya'da ise yüzde 19 oldu. Öte yandan, anketi cevaplayanların yüzde 51'i Rusya ile doğrudan savaş riskinin 'yüksek', yüzde 18'i ise 'çok yüksek' olduğu değerlendirmesinde bulundu. Avrupalıların yüzde 69'u Rusya ile olası bir savaş durumunda ülkelerinin kendilerini savunamayacağı görüşünü paylaştı. Savunma konusunda ülkesine en çok güvenen Fransızlarda ise bu oran yüzde 44'te kaldı.














































































