Ayvalık Ticaret Odası'nın Ayvalık Zeytinyağı'nın coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için TPE'ye 2004 yılında yaptığı başvuru sonuçlandı. Başvuru üzerinde gerekli incelemeleri yapan Enstitü, müracaatı, yayımlanmak üzere Resmi Gazete Bilgi Merkezi'ne gönderdi. TPE, üretim alanı "doğusundaMadra Dağları, batısında Ege Denizi, güneyinde İzmir İl hududu olan Madra Çayı, kuzeyinde Gömeç ilçesi ve çevrili alanı" olarak tanımlanan Ayvalık Bölgesi'nde üretilen zeytinyağını, "menşe adı" olarak tescilledi. TPE'nin Resmi Gazete Bilgi Merkezi'ne gönderdiği metinde Ayvalık Zeytinyağı, "altın sarısı renkte, hoş kokulu, yüksek aromalı, kimyasal ve duyusal özellikleri çok iyi olan ve Ayvalık-Edremit yağlıkzeytinlerinden üretilen zeytinyağı" olarak ifade ediliyor. Ayvalık Zeytinyağı'nın ayırt edici özellikleri ise şöyle sıralanıyor: "Bölge ürününü farklı kılan etmen toprağın mineral yapısının klorofil ile buluşan elverişli fotosentezi, Madra ve Kaz dağları ile yaratılan hava akımları ve 10 Aralık-5 Ocak tarihlerindeki olgunlaşma devresi sırasında kıvam yoğunluğunu mümkün kılan 5-6 santigrat ısı iledon ve kırağıyı önlemesi (bölge faktörü nedeniyle ortalama 1 yıl olan dayanıklılık süresinin genelde 19-24 aya çıkarması) yağ asidi konusundaki kıvamın duyusal algılama yöntemiyle tadım yapılabilmesi."Ürünün geleneksel yöntem ve kontinü sistem kullanılarak üretildiğibelirtiliyor. Ayvalık Zeytinyağı'nın geleneksel yöntemle üretilmesi; granit taş değirmenlerde zeytin tanesinin kırılıp yoğrulması ve baskı altında karasu+yağ ile prinanın ayrıştırması ve daha sonra dinlenme havuzlarında yağ ile karasuyun ayrılması esasına dayanıyor. Kontinü adı verilen sistemde ise zeytinyağı, zeytinin metal kırıcılarda kırılıp, malaksörde yoğrulup dekantörlerde katı-sıvı fazlaların ayrılması, seperatörlerde yağ ile karasuyun ayrılmasına dayanıyor. Ayvalık Zeytinyağı'nın denetimi, Ayvalık Ticaret Odası koordinasyonunda; Odadan konuda uzman 3 kişi, Ayvalık Ziraat Odası'na kayıtlı üreticilerden 2 kişi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan konudauzman 1 kişi, İhracatçılar Birliği'ne kayıtlı 1 kişi olmak üzere 7 kişilik bir komisyon tarafından yapılacak. Komisyon, en az 4 üyenin katılımıyla toplanacak ve denetimlerini 3ayda bir düzenli olarak, ihtiyaç duyulması ya da şikayet halinde ise her zaman yapacak. Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca; başvurunun Resmi Gazete'de ilan edildiği tarihten itibaren 6ay içinde ilgili herkes, tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde itirazda bulunabilecek. Bu süre içinde itiraz gelmemesi halinde tescil kesinleşmiş olacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.