Bal arısının sırrı
Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, bal arılarının sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bahçe sahipleri çiçeklenme döneminde bağ - bahçesinde arı kolonisi bulundurmak isteyen arıcılara fırsat versinler” dedi
10.10.2012 00:00:00
Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, bal
arılarının sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bahçe
sahipleri çiçekleme döneminde bağ - bahçesinde arı kolonisi bulundurmak isteyen
arıcılara fırsat versinler, hatta sebzelerinin tozlaşmalarını sağlamaları için
kovan başına belli bir ücret ödesinler” dedi.
Sebze üretim ve kalitesinin yüksek olabilmesi için bal arısının çok önemli bir
görev üstlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, koloninin yaşamını
sürdürebilmek için doğadan toplamak zorunda olduğu nektar ve poleni almak için
çiçeğe giden bal arısının, insan yaşamı açısından büyük önem taşıyan yüzlerce
bitki türünde tozlaşmayı sağladığını belirtti. Tozlanmanın bitki türünde ürün
miktarı kadar meyvenin şeklini ve büyüklüğünü de belirleyen önemli bir faktör
olduğuna da dikkat çeken Sıralı, “Dünyada gıda maddelerinin yüzde 90’ı, 82
bitki türünden elde edilmektedir. Bu bitki türlerinin 63’ü arı tarafından
tozlaşmaya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle 39 bitki türü için arı tozlaşması
mutlaka gereklidir. İnsan gıdasının 3’te 1’i doğrudan veya dolaylı olarak arı
tozlaşmasına ihtiyaç duyan bitkilerden oluşur. Bu nedenle yeterli düzeyde
tozlaşmayı sağlamak için çiçeklenme dönemlerinde arı kolonilerine ihtiyaç
duyulmaktadır” diye konuştu.
Türkiye’nin bazı yörelerinde üreticilerin bal arısının bitki çiçeklerine zarar
verdiği görüşü ile arı yetiştiricilerini üretim alanları dışında tuttuğunu
vurgulayan Sıralı, bu davranışın ürün kaybına sebep olabileceği gibi bitkisel
üretimin nitelik ve nicelik artışında da önemli ölçüde kayba neden olarak ülke
ekonomisini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti. Sıralı, “Sebze üretimini
nicelik ve nitelik olarak arttırmak için bahçe sahiplerinin çiçeklenme
döneminde arı kolonisi bulundurmaları, arıcılara yardımcı olmaları, gerekirse
kovan başına belli bir ücret ödeyerek sebzelerinin tozlaşmasını sağlamaları
gerekmektedir” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ
arılarının sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bahçe
sahipleri çiçekleme döneminde bağ - bahçesinde arı kolonisi bulundurmak isteyen
arıcılara fırsat versinler, hatta sebzelerinin tozlaşmalarını sağlamaları için
kovan başına belli bir ücret ödesinler” dedi.
Sebze üretim ve kalitesinin yüksek olabilmesi için bal arısının çok önemli bir
görev üstlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, koloninin yaşamını
sürdürebilmek için doğadan toplamak zorunda olduğu nektar ve poleni almak için
çiçeğe giden bal arısının, insan yaşamı açısından büyük önem taşıyan yüzlerce
bitki türünde tozlaşmayı sağladığını belirtti. Tozlanmanın bitki türünde ürün
miktarı kadar meyvenin şeklini ve büyüklüğünü de belirleyen önemli bir faktör
olduğuna da dikkat çeken Sıralı, “Dünyada gıda maddelerinin yüzde 90’ı, 82
bitki türünden elde edilmektedir. Bu bitki türlerinin 63’ü arı tarafından
tozlaşmaya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle 39 bitki türü için arı tozlaşması
mutlaka gereklidir. İnsan gıdasının 3’te 1’i doğrudan veya dolaylı olarak arı
tozlaşmasına ihtiyaç duyan bitkilerden oluşur. Bu nedenle yeterli düzeyde
tozlaşmayı sağlamak için çiçeklenme dönemlerinde arı kolonilerine ihtiyaç
duyulmaktadır” diye konuştu.
Türkiye’nin bazı yörelerinde üreticilerin bal arısının bitki çiçeklerine zarar
verdiği görüşü ile arı yetiştiricilerini üretim alanları dışında tuttuğunu
vurgulayan Sıralı, bu davranışın ürün kaybına sebep olabileceği gibi bitkisel
üretimin nitelik ve nicelik artışında da önemli ölçüde kayba neden olarak ülke
ekonomisini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti. Sıralı, “Sebze üretimini
nicelik ve nitelik olarak arttırmak için bahçe sahiplerinin çiçeklenme
döneminde arı kolonisi bulundurmaları, arıcılara yardımcı olmaları, gerekirse
kovan başına belli bir ücret ödeyerek sebzelerinin tozlaşmasını sağlamaları
gerekmektedir” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.