Omega-3, omega-6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan keten tohumu, göğüs, kolon, prostat kanserine karşı koruyucu birçok maddeyi muhteviyatında barındırıyor. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yetişkinlere tavsiye edilirken, hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması öneriliyor Balık yemeyi sevmeyenlere uzmanlar keten tohumunu öneriyor. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içeren keten tohumunda neler yok ki! Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok kolaydır. Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir. Keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini korur. Öğütülmüş keten tohumu ise 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda saklanabilir. Keten tohumunun yararları- Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir. - Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir. - Kemikleri güçlendirir. - Bağışıklık sistemini güçlendirir. - Kalp-damar hastalıklarından korur. - LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür. - Yüksek tansiyonu düşürür. - Romatizmal hastalıkları önler. - Sinir sistemini güçlendirir. - Hafızayı güçlendirir. - Kan şekerini dengeler. - Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir. - Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. - Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. - Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır. - Nasırlarda kompres olarak kullanılır. - Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar. - Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir. - Öksürüğü giderir. - Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır. - Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır.Nasıl tüketilir?- Kaynatılarak içilebilir. - Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir. - Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur. - Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir. - Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.