logo
03 ŞUBAT 2026

BTP'nin maden politikası ile kazanılacaklar

11.09.2002 00:00:00
Üretimden ve emeğin devreye konulmasından çok uzak bir ekonomi sisteminin benimsendiği Türkiye'de devletimiz, özellikle son yıllarda tarım, hayvancılık sektörlerine olan desteğini tamamen bırakmıştır.

Bugün, devletimizin desteklemediği üretim alanlarından birisi de madenciliktir.

Türkiye'de bordan kroma, doğalgazdan petrole, altından uranyuma, bakırdan demire pek çok maden bulunmaktadır.

Bilinen maden rezervlerinin değeri 2 trilyon dolardır.

Özellikle dünya piyasalarında son zamanlarda önemi gittikçe artan bor madeni, kalkınma hamlemizi (ulusal kaynakları kullanarak) gerçekleştirmemiz için yeterlidir.

Dünya rezervinin 5.70'inin Türkiye'de bulunduğu borun değeri 750 milyar dolardır.

Yine dünya rezervinde 6500 tonla 2. sırada bulunduğumuz altın madeni ve petrol kaynaklarımız günümüz dünyasında yok olan enerji kaynakları açısından büyük nimetlerdir.

Madenler bir ülkenin stratejik öneme haiz hazineleridir.

Lozan Anlaşması'nın görüşmeleri esnasında ABD'nin madenlerimize talip olması da bu değerin göstergesidir.

Bilindiği gibi ABD, Lozan Anlaşması'nı imzalamamıştır. Oysa görüşmeler sırasında imzalama aşamasına gelinmiş, tek şart olarak da Türkiye'deki tüm madenlerin işletilmesi hakkını talep etmiştir.

Bu önemli kaynakların Türkiye için hayatî değerini bilen Atatürk'ün itirazı neticesi kabul edilmeyen talep sonucunda ABD, Lozan'ı reddetmiştir.

'Misak-ı Milli sınırlarımızı ve tam bağımsızlığımızı kabul' karşılığında madenlerin işletilmesini teklif etmek; bu kaynakların sadece Türkiye için değil, dünya devletleri için de değerini göstermektedir.

Mevcut siyasi sistemde ise bu konu her zaman göz ardı edilmiştir.

Dış borca dayalı kalkınma projeleriyle ülkeyi günü birlik bir maceraya atan siyasi irade, milli kaynakları değerlendirmeyi bu zamana kadar düşünmemiştir.

Âdeta hazine üzerinde oturan ama bunun farkına varamayan bir insan konumundaki Türkiye'de bu konuya hak ettiği hassasiyeti gösteren tek parti Bağımsız Türkiye Partisi'dir.

"Proje ve tez" partisi olarak halkın dikkatini çeken BTP, tarım, hayvancılık, enerji politikaları, ekonomi, sosyal hayat vs. her sahayı kapsayan projelerinin yanında, madenlerin işletilmesini planlayan programıyla da göz dolduruyor.

Yer altı kaynaklarımızın değerlendirilmesinde; özellikle yurt dışındaki işçilerimizin dövizlerinin devreye sokulmasını amaçlayan maden programıyla, yıllardır unutulan, küstürülen gurbetçilerimizin tekrar kazanılması sağlanacağı gibi, Onların dövizlerinin ülkeye aktarılması da amaçlanıyor.

Bu projede devlet, kendisinin de ortağı olduğu bir şirket kurarak, yurt dışındaki işçi kardeşlerimizi de şirket ortağı yapacaktır.

Yurt dışında kazandığıyla Türkiye'deki devlet yatırımına ortak olan gurbetçilerimiz, bu sayede kendi işinin patronu olarak zengin olacak, hem de, Türkiye dövize kavuşacaktır.

İşçi döviz girişlerinde 2001 senesinde % 40 dolayında gerileyen gurbetçi döviz akışı da bu sayede normal seyrine dönecektir.

Hem madenlerin işletilmesini hem de döviz girişinin sağlanmasını hedefleyen bu proje, gerçekten uzun bir çalışmanın ve araştırmanın eseri görünüyor.

Dünya devletlerinin bizden daha iyi değerini hesap ettiği bu kaynaklarımızı millet yararına kullanıma açacak tek parti BTP'dir.

IMF kredilerinin bırakılarak bu tür ulusal kaynakların devreye sokulabileceğini yalnızca kendi parti programlarından öğrendiğimiz BTP, gerçekten sadece milletini düşünüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Abdulkadir Baş / diğer yazıları
CHP Grup Toplantısı'nı K.Maraş'ta yaptı
'İktidar olma sorumluluğumuz var'
Diş kaybı deyip geçmeyin!
Tüm vücut dengesini etkiliyor
Hasar görüntülendi
Kız yurdunda patlama
Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
Asgari ücretli şimdiden bin 359 TL kaybetti
11. MEM Kongresi bu hafta sonu Viyana'da
"Dünyanın Milli Ekonomi Modeline ihtiyacı var"
MHP lideri Bahçeli grup toplantısında konuştu
Terörsüz Türkiye sürecindeki hedefini açıkladı
İthalat ise 'artı'yla
İhracat 2026'ya 'eksi'yle başladı
Ancak en iyisi bu 7 öneriye uyup kanser olmamak!
Kanserde tedavi seçenekleri artıyor
ENAG ile TÜİK arasında yine fark var
ENAG'a göre enflasyon yüzde 53.42
Şubat ayı kira artış tavanı belli oldu
Barınma krizi derinleşiyor
C vitamini işe yarıyor mu?
Grip tedavisinde 8 önemli beslenme kuralı
Yılın ilk enflasyon rakamları belli oldu
Aylık artış yüzde 4.84
Trump'tan 'Epstein' açıklaması
"Jeffrey Epstein ile hiçbir ilgim yok"
CHP Grup Toplantısı'nı K.Maraş'ta yaptı
'İktidar olma sorumluluğumuz var'
Diş kaybı deyip geçmeyin!
Tüm vücut dengesini etkiliyor
Hasar görüntülendi
Kız yurdunda patlama
Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
Asgari ücretli şimdiden bin 359 TL kaybetti
11. MEM Kongresi bu hafta sonu Viyana'da
"Dünyanın Milli Ekonomi Modeline ihtiyacı var"
MHP lideri Bahçeli grup toplantısında konuştu
Terörsüz Türkiye sürecindeki hedefini açıkladı
İthalat ise 'artı'yla
İhracat 2026'ya 'eksi'yle başladı
Ancak en iyisi bu 7 öneriye uyup kanser olmamak!
Kanserde tedavi seçenekleri artıyor
ENAG ile TÜİK arasında yine fark var
ENAG'a göre enflasyon yüzde 53.42
Şubat ayı kira artış tavanı belli oldu
Barınma krizi derinleşiyor
C vitamini işe yarıyor mu?
Grip tedavisinde 8 önemli beslenme kuralı
Yılın ilk enflasyon rakamları belli oldu
Aylık artış yüzde 4.84
Trump'tan 'Epstein' açıklaması
"Jeffrey Epstein ile hiçbir ilgim yok"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.