Çiftçinin borcu 36 kat arttı!
TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçinin borcunun son 18 yılda 4.5 milyar liradan 160 milyar liraya çıktığını söyledi.
22.05.2020 14:50:00





Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarım kesiminin borca battığını dile getirerek, "Soğandan patatese tüm ürünler tarlada kaldı. Yetiştiricinin eti de, sütü de para etmiyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Tarımsal hasılamızı 7.5 kat artırarak 275 milyar liraya çıkardık' diyor. 2002'de 4.5 milyar lira olan çiftçi borcunun bugün 36 kattan fazla artarak 160 milyar liranın üstüne çıktığını söylemiyor" diye konuştu.
Sorunlar çözülmedi
Tarımda sorunların çözülmediğini aktaran Barut, şöyle devam etti: "Madem çiftçi ve yetiştirici ürettiğinden kazanıyor ise son 17 yılda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üretici sayısı neden 2.8 milyondan 2.1 milyona geriledi? İşte buna cevap verilemiyor. Cumhuriyet tarihinde tarımsal ekim alanları ilk kez 20 milyon hektarın altına düştü. Bunu neden saklıyorsunuz? Her şey güllük gülistanlık ise çiftçi niye kan ağlıyor, tarımdan uzaklaşıyor? Tohumdan gübreye, zirai ilaçtan mazota tarımsal üretim maliyetleri sadece geçen yıla oranla yüzde 200 arttı ama bundan kimse söz etmiyor. 2019'da 16.1 milyar lira çiftçiye tarımsal destek verdiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre yasal olarak gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1'i oranında yani 38 milyar destek vermeleri gerekirken bunun yarısından daha azını verdiklerini gizliyor. Yeni sezon gelirken pamukta hala desteklemeleri ödemediğini söylemiyor! Çiftçiyi mağdur ettiklerini kabul etmiyor. Sadece hayvan ve et ithalatına 8.5 milyar dolarımız gitti." HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.