Uzmanlarca sağlıklı bir besin kaynağı olarak gösterilmesine karşın, Türkiye'de balık tüketiminin çok düşük düzeyde kaldığı bildirildi. Yıllık 500 bin ton civarında balık üretiminin gerçekleştirildiği Türkiye'de, kişi başına yıllık birkaç kiloluk tüketimle balık, protein ihtiyacının giderilmesinde sadece yüzde 3'lük paya sahip bulunuyor.
Gelişim için gerekli
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Karakaya, balığın özellikle büyüme ve gelişme çağındakilerin diyetinde mutlaka bulunması gereken zengin bir besin kaynağı olduğunu söyledi. Beyin gelişiminde özellikle B grubu vitaminler ile demir, çinko, iyot gibi minerallerin etkili olduğunun bilindiğini kaydeden Doç. Dr. Karakaya, şunları söyledi: "Son yıllarda yapılan araştırmalarda, yağların yapı taşı olan bazı yağ asitlerinin beyin gelişiminde etkili oldukları saptanmıştır. Bu yağ asitlerinden biri de DHA olarak bilinen 'Dokosa Heksaenoik Asit'tir. Bu yağ asidinin en önemli kaynakları ise anne sütü ve balıktır.
DHA açısından zengin balıkları tüketin
Balık Omega-3 yağ asitleri olarak bilinen yağ asitlerinin en önemli kaynağıdır. Bu yağ asitlerinin, kalp ve romatizmal hastalıklar üzerinde koruyucu etkileri saptanmıştır." Doç. Dr. Karakaya, balığın B vitaminleri, A ve D vitamini, kalsiyum, demir magnezyum, potasyum, fosfor, kükürt, selenyum, bakır ve çimento gibi pek çok besin ögesine sahip olduğunu vurgulayarak, "Sağlıklı beslenme için özellikle DHA açısından zengin olan balık türlerinin (sardalya, uskumru, levrek, ton, somon ve dil balığı) haftada 2-3 kez yenmesi önerilmektedir" dedi.
Gelişim için gerekli
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Karakaya, balığın özellikle büyüme ve gelişme çağındakilerin diyetinde mutlaka bulunması gereken zengin bir besin kaynağı olduğunu söyledi. Beyin gelişiminde özellikle B grubu vitaminler ile demir, çinko, iyot gibi minerallerin etkili olduğunun bilindiğini kaydeden Doç. Dr. Karakaya, şunları söyledi: "Son yıllarda yapılan araştırmalarda, yağların yapı taşı olan bazı yağ asitlerinin beyin gelişiminde etkili oldukları saptanmıştır. Bu yağ asitlerinden biri de DHA olarak bilinen 'Dokosa Heksaenoik Asit'tir. Bu yağ asidinin en önemli kaynakları ise anne sütü ve balıktır.
DHA açısından zengin balıkları tüketin
Balık Omega-3 yağ asitleri olarak bilinen yağ asitlerinin en önemli kaynağıdır. Bu yağ asitlerinin, kalp ve romatizmal hastalıklar üzerinde koruyucu etkileri saptanmıştır." Doç. Dr. Karakaya, balığın B vitaminleri, A ve D vitamini, kalsiyum, demir magnezyum, potasyum, fosfor, kükürt, selenyum, bakır ve çimento gibi pek çok besin ögesine sahip olduğunu vurgulayarak, "Sağlıklı beslenme için özellikle DHA açısından zengin olan balık türlerinin (sardalya, uskumru, levrek, ton, somon ve dil balığı) haftada 2-3 kez yenmesi önerilmektedir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.