logo
03 TEMMUZ 2025

Dalından sofraya kuşburnunun lezzet yolculuğu

Kuşburnu, dağlık alandan toplanmasından yapımına kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.

26.09.2022 14:13:00
Dalından sofraya kuşburnunun lezzet yolculuğu
Dalından sofraya kuşburnunun lezzet yolculuğu
Kuşburnu, dağlık alandan toplanmasından yapımına kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.
Tokat ve Sivas'ta yüksek kesimlerden bin bir güçlükle toplanan kuşburnu pazarlara getiriliyor. Kilogramı 14 liradan satılan kuşburnu sofraya gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. Ayıklanarak temizlenen kuşburnu kaynatılıyor. Haşlandıktan sonra ezilerek makineden geçiriliyor. Suyu çıkartılan kuşburnu elekten geçirildikten sonra ocaklara konulan kazanlarda kaynatılıyor. Bir miktar şeker katılarak yaklaşık 3 saat pişirilen kuşburnu marmelat olarak kavanozlara dolduruluyor. Kış aylarında kahvaltı sofralarının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olarak biliniyor.

Tokat ve Sivas'ta dağlık alanda toplanıyor
Meydan Çarşısı'nda yaklaşık 30 yıldır kuşburnu satan Mustafa Asar, kuşburnunun Tokat ve Sivas'ta dağlık alanlarda bin bir zahmetle toplanarak pazara geldiğini belirterek, "Kuşburnu toplamak oldukça zor ve zahmetli. Toplayan ablaları görüyoruz. Sırtlarında böyle çuval almışlar iple bağlamışlar. Dağdan böyle indiriyorlar. Helal parayı ondan alıyor. Helal olsun onlara çok zor. Pekmezi en tabii onu yaşlı ablalar yapmasını iyi bilir. Gençler bunu yapamaz" dedi.

Toplaması kadar pişirilmesi de oldukça zahmeti
Kuşburnu yapımında ailesine yardımcı olan Okan İçmez ise Anadolu'da kış hazırlıklarının başladığı bir dönemde kuşburnu marmelatının ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Kuşburnu marmeladı yapımı başından sonuna kadar zor ve meşakkatli bir süreç olduğuna dikkat çeke İçmez, "Burada ilk adım olarak toplama süreci var. En meşakkatli süreci bu. Dağda toplanan kuşburnular genellikle toplanma ortamları biraz sıkıntılı. Toplanan kuşburnular daha sonra tüketiciye ulaştırılmış oluyor. Tüketici bunları aldıktan sonra ilk olarak temizlenme ve ayıklanma süreci işliyor. Devamında kuşburnu marmeladı yapılırken haşlanarak elekten geçiriliyor. Ezme işlemi gerçekleştirdikten sonra çift elekleme sistemi dediğimiz bir elek yöntemiyle elekten geçirilen kuşburnular daha sonra kazanlarda kaynatılıyor. Kuşburnu böylece marmelat haline getirilmiş oluyor" dedi.
Tokatlıların genelde ev yapımı kuşburnuyu tercih ettiğini belirten İçmez, "Birinci önceliğimiz ev yapımı olması. İkinci olarak da kuşburnunun faydaları. Özellikle C vitamini yönünden, kışın hastalıklara karşı koruyucu özelliği olması bakımından önem arz ediyor" diye konuştu.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
Özgür Özel'e fezleke
Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor
Gemlik'te yine deprem oldu
Çevre kentlerden de hissedildi
Memur ve emekli yarını bekliyor
Gözler TÜİK'e çevrildi
İşte Tunç Soyer'in ilk görüntüsü
Gözaltındakilerin işlemleri sürüyor
Resmen askıda
Pezeşkiyan'dan kritik adım
2 bin 500 kişi yurtlara yerleştirildi
Antakya ormanları küle döndü
Trump: İsrail 60 günlük ateşkes şartlarını kabul etti
Nihai teklif Hamas'a sunulacak
Husiler, Tel Aviv'i balistik füze ile hedef aldı
Açıklama Husilerin sözcüsünden geldi
Süveyş Körfezi'nde bir sondaj gemisi alabora oldu
3 kişi öldü, kayıp 21 kişi aranıyor
Saraçhane'deki 42 kişi hakkında adli işlem başlatıldı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıkladı
Çin'den AB'ye çağrı
"Karşılıklı güven artırılmalı"
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
Özgür Özel'e fezleke
Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor
Gemlik'te yine deprem oldu
Çevre kentlerden de hissedildi
Memur ve emekli yarını bekliyor
Gözler TÜİK'e çevrildi
İşte Tunç Soyer'in ilk görüntüsü
Gözaltındakilerin işlemleri sürüyor
Resmen askıda
Pezeşkiyan'dan kritik adım
2 bin 500 kişi yurtlara yerleştirildi
Antakya ormanları küle döndü
Trump: İsrail 60 günlük ateşkes şartlarını kabul etti
Nihai teklif Hamas'a sunulacak
Husiler, Tel Aviv'i balistik füze ile hedef aldı
Açıklama Husilerin sözcüsünden geldi
Süveyş Körfezi'nde bir sondaj gemisi alabora oldu
3 kişi öldü, kayıp 21 kişi aranıyor
Saraçhane'deki 42 kişi hakkında adli işlem başlatıldı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıkladı
Çin'den AB'ye çağrı
"Karşılıklı güven artırılmalı"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.