logo
12 MAYIS 2026

Dev maç öncesi hocalar iddialı

Yarın Avrupa Ligi'nde karşı karşıya gelecek olan Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko'nun koçları galibiyete odaklandı

27.12.2023 10:10:00
Anadolu Ajansı
Dev maç öncesi hocalar iddialı
Dev maç öncesi hocalar iddialı

Basketbol THY Avrupa Ligi'nin 17. haftasında yarın Fenerbahçe Beko'yu ağırlayacak Anadolu Efes'te başantrenör Erdem Can, derbiyi kazanarak yeni bir galibiyet serisine başlamaları gerektiğini belirtti.

Lacivert-beyazlı kulübün internet sitesinde, başantrenör Can ile Fransız basketbolcu Rodrigue Beaubois'nın Fenerbahçe Beko maçına ilişkin açıklamalarına yer verildi. Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi'nde son 3 maçını kazandığını hatırlatan Erdem Can, "İyi bir ritimleri var. Bizim de tekrar kazanarak yeni bir seriye başlamamız gerekiyor. Sahamızda sert ve agresif mücadele etmemiz önemli olacak." ifadelerini kullandı.

Son dönemde sergiledikleri performanstan memnun olmadıklarını aktaran Beaubois ise "Fenerbahçe Beko'ya karşı oynadığımız maçlar her zaman özeldir, bu yüzden bir araya gelip mücadele etmemiz ve kazanmak adına elimizden geleni yapmamız için bir fırsat olacak." şeklinde görüş belirtti.

Jasikevicius: "İyi bir oyun çıkarmamız gerekiyor"

Fenerbahçe Beko'da başantrenör Sarunas Jasikevicius ile milli oyuncu Sertaç Şanlı, Anadolu Efes derbisi hakkında görüşlerini paylaştı. Önemli ve zor bir maça çıkacaklarını vurgulayan Jasikevicius, "Anadolu Efes ile İstanbul derbisi için büyük bir rekabetimiz var. Rakibimizin teknik ekibine ve şampiyon olan oyuncu kadrosuna büyük saygı duyuyoruz. Deplasmanda oynamak her zaman zordur. Böyle zorlu bir sahada galibiyet alabilmemiz için iyi bir oyun çıkarmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Müsabaka boyunca oyun planlarına sadık kalmaları gerektiğinin altını çizen Sertaç Şanlı ise şunları kaydetti: "Çok zorlu ve önemli bir karşılaşma bizi bekliyor. THY Avrupa Ligi'nde 3 maçtır kazanıyoruz. Çift maç haftasından istediğimizi aldık ama bu kez karşımızda çok iyi ve galibiyete en az bizim kadar ihtiyaç duyan bir ekip olacağını biliyoruz. 40 dakika boyunca oyun planımıza sadık kalmalı ve parkeye adım atar atmaz katkı sağlamaya hazır olmalıyız. Çok çekişmeli ve keyifli bir mücadele bizi bekliyor. Umarım kazanan taraf biz oluruz." AA

Galatasaray'ın sistemini herkes biliyor ama kimse yapamıyor

Galatasaray'ın üst üste 4. kez şampiyon olmasının sırrı: Önde bas, topu hemen geri kazan, kanat ve kafa golleriyle çeşitlilik yarat ve savunmada asla konsantrasyonu bozma

11.05.2026 17:30:00
Haber Merkezi
Galatasaray'ın sistemini herkes biliyor ama kimse yapamıyor
Galatasaray'ın sistemini herkes biliyor ama kimse yapamıyor
Galatasaray'ın üst üste 4. kez şampiyon olmasının sırrı: Önde bas, topu hemen geri kazan, kanat ve kafa golleriyle çeşitlilik yarat ve savunmada asla konsantrasyonu bozma. Okan Buruk'un bu emirlerini dinleyen sarı-kırmızılı oyuncular şu anda 26. şampiyonluğu taraftar ve camia ile beraber kutluyor.






Beşiktaş zaten Kasım bile gelmeden veda etti... Trabzonspor gücü yettiği kadar direndi. Fenerbahçe ise Mourinho ve Ali Koç ile başladı, Tedesco ve Sadettin Saran ile devam etti. Seçim kararı ve Göle ile sezona veda etmeye hazırlanıyor. Böyle bir ortamda zaten Galatasaray'ın şampiyonluğundan başkası beklenemezdi.






Aslında sarı-kırmızılıların Samsunspor'u yenip daha geçen hafta kutlamalara başlaması bekleniyordu... ancak bir hafta gecikmeli olarak kutlamaların startını verdi.






İŞTE İSTATİSTİKLERE YANSIYANLAR

Galatasaray'ın sezon boyunca gösterdiği istatistikler sadece hücumda değil, oyunun her iki yönünde de rakiplerini boğduğuna işaret ediyor.

- Maç başına 3.5 büyük şans üreten Okan Buruk'un takımı hücumda tıkır tıkır işledi.
- 42 sağ ayak, 16 sol ayak ve 11 kafa golü pek çok işi bir arada yaptıklarının göstergesiydi.
- 12 maçta gol yememek ve maç başına sadece 0.8 gol yemek savunmada kurulan duvarı anlattı.
- Maç başına 46.9 topu geri kazanma rakibe top göstermemek olarak yorumlandı.
- %87.1 pas isabeti panik yapmadan, sabırla oyunun yönlendirildiğinin göstergesi.
- Rakip yarı sahada %81.4 pas isabeti, Galatasaray'ın rakibini boğduğunu işareti.

Fenerbahçe bu işten kolay kurtulamayacak gibi

Fenerbahçe'nin gündemi bir anda UEFA’dan geleceği iddia edilen 15 milyon euro’luk ceza oldu. 2022 yılında imzalanan "Yapılandırma Anlaşması"ndaki finansal başabaş kriterlerini ihlal ettiği öne sürülen sarı-lacivertlilerin başının TFF ile derde girmesi de muhtemel

11.05.2026 17:02:00
Haber Merkezi
Fenerbahçe bu işten kolay kurtulamayacak gibi
Fenerbahçe bu işten kolay kurtulamayacak gibi
Fenerbahçe'nin gündemi bir anda UEFA'dan geleceği iddia edilen 15 milyon euro'luk ceza oldu. 2022 yılında imzalanan "Yapılandırma Anlaşması"ndaki finansal başabaş kriterlerini ihlal ettiği öne sürülen sarı-lacivertlilerin başının TFF ile derde girmesi de muhtemel. TFF'nin de Kulüp Lisans ve Finansal Sürdürülebilirlik Talimatı'nı devreye sokarak sarı-lacivertlilere ceza vermesi ihtiamller arasında.






Fenerbahçe camiası 6-7 Haziran'da yapılacak seçime hazırlanırken şok bir iddia keyifleri kaçırdı. UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu'nun (CFCB) bir süredir yürüttüğü incelemelerin tamamlandığı ve sarı-lacivertli kulübe ağır bir para cezası keseceği iddia edildi.






İddiaya göre UEFA, Fenerbahçe'nin son mali dönemdeki "finansal başabaş" kriterlerini ve harcama limitlerini aştığını tespit etti. Haziran ayının ilk haftasında resmiyet kazanması beklenen ceza miktarının 15 milyon euro civarında olacağı dedikodusu yayıldı.






4 YILLIK BİR SÜRECİN DEVAMI

UEFA ile Fenerbahçe arasında Ağustos 2022'de imzalanan "Yapılandırma Anlaşması" kulübün finansal sürdürülebilirliğini sağlamak ve yeni mali kurallara geçişini yönetmek için kurgulanmış 4 yıllık bir yol haritasıydı. Anlaşma 4 raporlama dönemini ve 4 futbol sezonunu kapsıyordu. Bu; 2022, 2023, 2024 ve 2025 yıllarının sonuna kadar olan mali dönemleri ve 2022/23 sezonundan başlayıp, içinde bulunduğumuz 2025/26 sezonunun sonuna kadar devam eden dönem.






TFF DE CEZA VEREBİLİR

UEFA'nın vereceği cezanın netleşmesinden sonra TFF'nin de Fenerbahçe'ye bir ceza kesmesi söz konusu olabilir. İddialara göre TFF Kulüp Lisans ve Finansal Sürdürülebilirlik Talimatı gereğince, UEFA'nın finansal kriterlerini ihlal eden sarı-lacivertliler, Süper Lig'de de benzer bir yaptırımlarla karşılaşabilir.

TFF her sezon başında belirlediği "Takım Harcama Limitleri"nin aşıldığına kanaat getirirse UEFA'dan bağımsız olarak Fenerbahçe'ye yaptırım uygulayabilir.

Okan Buruk'un Galatasaray'ı tarihi yeniden yazdı

Okan Buruk'la Galatasaray üst üste 4 şampiyonluk ya da 26. şampiyonluğu elde etmenin yanı sıra Türk futbol tarihine altın harflerle geçecek pek çok rekoru da tarihe gömdü

11.05.2026 13:09:00
Haber Merkezi
Okan Buruk'un Galatasaray'ı tarihi yeniden yazdı
Okan Buruk'un Galatasaray'ı tarihi yeniden yazdı
Okan Buruk, Galatasaray'la sadece üst üste 4. şampiyonluğu elde etmedi. Ayrıca aralarında "kimse kıramaz" denilen rekorların da olduğu pek çok rekoru tarihe gömdü.






- 2023-2024 sezonunda toplanan 102 puan, Süper Lig tarihinde bir sezonda ulaşılan en yüksek puan oldu. Galatasaray, lig tarihinde 100 puan barajını geçen ilk takım ünvanını aldı.

- Yine 2023-2024 sezonunda 38 maçın 33'ünü kazanarak bir sezonda en çok galibiyet alan takım rekorunu kırdı.

- Süper Lig tarihinde üst üste 17 maç kazanarak (2023-2024 sezonu), kendisine ait olan 14 maçlık eski rekoru geliştirdi.






- Rams Park'ta üst üste 21 lig maçını kazanarak, Mircea Lucescu'ya ait olan 18 maçlık kulüp rekorunu geride bıraktı.

- Dış sahada üst üste 17 galibiyet alarak Süper Lig tarihindeki en uzun deplasman serisi rekorunun yeni sahibi oldu.

- Üst üste 35 lig maçında gol bularak kulüp tarihinin en uzun serisini yakaladı.






- Süper Lig'de bir takımla 75 galibiyete en hızlı ulaşan teknik direktör oldu (90 maç). Bu rekor daha önce 103 maçla Christoph Daum'a aitti.

- Galatasaray tarihindeki teknik direktörler arasında en yüksek maç başına puan ortalamasına sahip isim oldu.






- UEFA Avrupa Ligi formatında (2009'dan bu yana) en çok galibiyet alan Türk teknik direktör ünvanını elde etti.

- Futbolcu ve teknik adam olarak toplamda 11 Süper Lig şampiyonluğu ile bu alanda tarihin en başarılı ismi konumuna geldi.

Okan Buruk bu seviyeye kolay gelmedi

4'te 4 yapan Galatasaray'ın saha içindeki mimarı Okan Buruk bu süreçte oyuncularına "robot" değil "insan" gibi davrandı... onların özel alanlarına ve hassasiyetlerine değer verdi. Bunun karşılığında sahada %100'lerini veren duygusal bir takım buldu. Icardi'nin tatilden mutlu dönmesi, Barış Alper'in 5 farklı mevkide "gık demeden" oynaması hep bir yansıma oldu

11.05.2026 12:53:00
Haber Merkezi
Okan Buruk bu seviyeye kolay gelmedi
Okan Buruk bu seviyeye kolay gelmedi
Galatasaray, Okan Buruk'la üst üste 4. kez şampiyonluğa ulaştı. Bu süreçte hiç bir rakibi yanına bile yaklaştırmayan sarı-kırmızılılar, Türk futbolunda örneğine az rastlanır bir dominasyon kurdu.






Bu 4 yılın en kritik başarısı yüksek profilli oyuncuları (Icardi, Osimhen, Mertens, Torreira) ortak bir hedefe ikna etmesi oldu. Sacha Boey, Gabriel Sara ve Barış Alper Yılmaz gibi oyuncularını piyasa değerlerini katlayarak Avrupa'ya pazarlanmasında başrol oynadı.

2025 yılında oynanan 54 resmi maçta 37 galibiyet alınması, ekibinin oyuncu yorgunluğunu ve rotasyonu ne kadar doğru yönettiğini gösteriyor.






Icardi'nin ailevi meselelerinde veya Arjantin'e gitmesi gereken durumlarda, Buruk hiçbir zaman katı bir disiplin figürü gibi davranmadı. Birçok hocanın "takım disiplini bozulur" diye korktuğu ekstra izinleri gözü kapalı verdi.

Okan Buruk, oyuncusu hata yaptığında veya medya tarafından hedef tahtasına konulduğunda asla geri adım atmadı. Basın toplantılarında tüm suçu üzerine aldı. "Hata benim taktiğimden kaynaklandı" diyerek oyuncusunun üzerindeki baskıyı emdi.






Performansları düştüğü dönemlerde oyuncuları kesmek yerine güvendiğini hissettirmek adına formunu kazanmasını sağladı. Oyuncular onun için "Hocamız bizim arkamızda durur" dedirtti.

Sadece ilk 11'i değil, oynamayan oyuncuları da (örneğin kupa maçlarını bekleyen gençleri veya yedek kalecileri) ekibin değerli bir parçası olduğuna ikna etti.






Kendisi de eski bir büyük futbolcu olmasına rağmen, oyuncularına asla "Benim zamanımda şöyleydi" diye ders vermedi.

Bir oyuncu sakatlandığında onu sadece bir "eksik" olarak görmedi. Rehabilitasyon süreçlerini bizzat takip etti, oyuncunun mental olarak düşmesine izin vermedi.

Galibiyetlerden sonra hiçbir zaman "Ben kazandım" demedi. Her zaman "Oyuncularım sahada karakter koydu" diyerek mütevazılığı elden bırakmadı.

Dursun Özbek'ten Galatasaray tarihine geçecek hamle

Ali Sami Yen, Galatasaray'ı kurdu, Faruk Süren UEFA kupasını kazandırdı, Selahattin Beyazıt ve Ali Tanrıyar kurumsal kimlik kazandırdı, Ünal Aysal global kimlik kazandırdı...Ancak Dursun Özbek geçmiş tüm efsane başkanların yaptıklarını bir çatı altında toplamayı başardı

11.05.2026 12:40:00
Haber Merkezi
Dursun Özbek'ten Galatasaray tarihine geçecek hamle
Dursun Özbek'ten Galatasaray tarihine geçecek hamle
Galatasaray tarihi, vizyoner ve kulübü zor durumlardan çıkarıp zirveye taşıyan başkanların başarılarıyla doludur. Dursun Özbek ise kulübün tarihindeki yerini modern zamanların mimarı olarak alacak.






- Kurucu Ali Sami Yen, "Türk olmayan takımları yenmek" diyerek Galatasaray'ın genetiğini kodladı.
- UEFA Kupası'nı kazanan dönemin başkanı Faruk Süren, Sami Yen'in vizyonunu geliştirdi.
- Selahattin Beyazıt ve Ali Tanrıyar gibi başkanlar kulübe kurumsal kimlik kazandırdı.
- Ünal Aysal ise Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final ve getirdiği dünyaca ünlü yıldızlarla (Drogba, Sneijder) Galatasaray'a global marka değeri kattı.






HER ŞEYİ BİR ARADA YAPTI

Dursun Özbek'i efsanelerin arasına yazan ise sportif başarı ile mali sürdürülebilirliği birleştirebilmesi oldu. Riva, Florya ve Mecidiyeköy projeleriyle Galatasaray'ı borç sarmalından çıkardı.  Bankalar Birliği anlaşmasından çıkarak kulübü ekonomik olarak özgürleştirdi.






Dursun Özbek ayrıca kupa koleksyoneri de oldu. Özbek, Galatasaray tarihinin en "komple" ve modern çağın en başarılı başkanı olarak bu yüzden tanımlanıyor.

Galatasaray'ın kupasını kim verecek?

Galatasaray yönetimi derbiye Yasin Kol atandığı günden bu yana TFF ile temaslarını kesti. Bu yüzden sarı-kırmızılılar 26. şampiyonluk kupasını vermesi için TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu kutlamalara davet etmeyecek

11.05.2026 11:46:00
Haber Merkezi
Galatasaray'ın kupasını kim verecek?
Galatasaray'ın kupasını kim verecek?
Galatasaray yönetimi derbiye Yasin Kol atandığı günden bu yana TFF ile temaslarını kesti. Bu yüzden sarı-kırmızılılar 26. şampiyonluk kupasını vermesi için TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu kutlamalara davet etmeyecek.

Hacıosmanoğlu'nun katılmaması durumunda geçen sezon olduğu gibi Galatasaray'a şampiyonluk kupasını Fenerbahçe Kongre Üyesi Mecnun Otyakmaz verebilir.

Fenerbahçe derbisine Yasin Kol'u atadığı için Galatasaray yönetimi zaten gergin olduğu TFF ile tüm ilişkilerini askıya aldı. Bu yüzden sarı-kırmızılı yönetim muhtemelen Çarşamba akşamı yapılacak kupa törenine İbrahim Hacıosmanoğlu'nu davet etmeyecek.







GALATASARAY'IN HAKKI YOK

Galatasaray yönetiminin Hacıosmanoğlu'nu "davet etmeme" kararı sembolik bir tavır. Bu durum, TFF Başkanı'na "Burada istenmiyorsunuz" mesajı verir ancak stadyuma girişini hukuken engelleyemez.

Kupa törenlerini düzenleme yetkisi tamamen TFF'ye aittir. Kupa statüsünde genellikle "Kupa, TFF Başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyesi tarafından verilir" ibaresi yer alır.







GEÇEN SEZON DA OTYAKMAZ VERDİ

Hacıosmanoğlu'na en yakın isim, ikinci başkan ve Fenerbahçe Kongre Üyesi olan aynı zamanda Sivasspor eski başkanı Mecnur Otyakmaz. Geçen sezon 26 Mayıs 2025 tarihinde Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen şampiyonluk kutlamalarında, Galatasaray'a kupasını Otyakmaz ile Başkan Vekili Fuat Göktaş verdi. Otyakmaz bir Fenerbahçeli olarak belki de üst üste ikinci kez Galatasaray'a şampiyonluk kupası verebilir. 







KÖPEKSİZ KÖYLE BAŞLAYAN SÜREÇ

Gerilimin zirve yaptığı noktalardan biri, Hacıosmanoğlu'nun bir maç sonrası kullandığı "Bunlar köpeksiz köy bulmuşlar, çomaksız dolaşıyorlar. Döner dönmez herkesle hesaplaşacağım" ifadeleri oldu. Galatasaray Başkanı bu sözlere sert tepki göstererek; "Köpek kim, çomaksız gezen kim? Bir federasyon başkanı bu jargonu kullanamaz. Bizi kuzu gibi dinlediler diyerek kimi kastediyorsun?" şeklinde bir çıkış yaptı ve TFF'nin Galatasaray nefretiyle yönetildiğini iddia etti.

Galatasaray'la Fenerbahçe arasındaki yıldız savaşlarında neler olacak?

26. şampiyonluğunu kutlayan Galatasaray yüzde 39'luk dominasyonuna devam eder ve her 2.5 yılda şampiyon olmayı sürdürürse 2050'de Fenerbahçe daha yeni 5. yıldızı, Beşiktaş 4. yıldızı takmaya uğraşırken, 7. yıldızı takıyor olabilir

11.05.2026 11:42:00
Haber Merkezi
Galatasaray'la Fenerbahçe arasındaki yıldız savaşlarında neler olacak?
Galatasaray'la Fenerbahçe arasındaki yıldız savaşlarında neler olacak?
26. şampiyonluğunu kutlayan Galatasaray yüzde 39'luk dominasyonuna devam eder ve her 2.5 yılda şampiyon olmayı sürdürürse 2050'de Fenerbahçe daha yeni 5. yıldızı, Beşiktaş 4. yıldızı takmaya uğraşırken, 7. yıldızı takıyor olabilir.

Galatasaray, TFF'nin kabul ettiği 1959'dan bu yana 26. şampiyonluğuna ulaştı. Yani ligin yaklaşık %39'unu domine etti. Eğer sarı-kırmızılılar bu tempoyu (yaklaşık her 2,5 sezonda 1 şampiyonluk) 2050 yılına kadar sürdürürse önümüzdeki 24 sezonda (2026-2050 arası)10 şampiyonluk daha elde edebilir.







Galatasaray   26    36    +10
Fenerbahçe  19    26    +6
Beşiktaş      16    21    +5
Trabzonspor   7     9     +2
Diğer takımlar 2     3     +1







2050'ye kadar süreç böyle devam ederse Galatasaray 6 ve 7. yıldızı takan ilk takım olacak. 2050 yılında Galatasaray muhtemelen 7. yıldız mücadelesi verirken, Fenerbahçe 5. yıldızı yeni takmış, Beşiktaş ise 4. yıldızın son adımlarında olabilir.






İdari krizler, ekonomik değişimler veya yeni bir "Bursaspor/Başakşehir vakası" gibi sürprizler bu sayıları tabii ki değiştirebilir.

Galatasaray'ı şampiyonluğa götüren kırılma anları

Galatasaray döndüğü zorlu dönemeçlerle 26. şampiyonluk ve üst üste 4. şampiyonluğa ulaştı. İşte dönülen o zorlu dönemeçler...
 

11.05.2026 11:40:00
Haber Merkezi
Galatasaray'ı şampiyonluğa götüren kırılma anları
Galatasaray'ı şampiyonluğa götüren kırılma anları
Galatasaray 26. şampiyonluğu ve üst üste 4. şampiyonluğu kutluyor. Sarı-kırmızılıların 2025-26 sezonunda kazandığı zafer hiç de kolay olmadı. Pek çok zorlu dönemeç dönüldü.






- Osimhen'in bonservisi 75 milyon Euro'ya alındı. Aldığı parayı haketti. Son Fenerbahçe derbisinde kırık koluna aldırmadan oynadı.

- Barış Alper Yılmaz zorlu geçen bir sürecin ardından takımda tutuldu. NEOM SC'ye tarihe geçecek bir rakama satılabilirdi.

- Muslera'nın yerine gelen Uğurcan Çakır beklentilerin de üzerine çıktı.

- Mertens veda etti. Sane ilk geldiğinde çok eleştirildi. Ancak sonunda problemi çözdü.






- Sezona Frankfurt deplasmanındaki ağır yenilgiyle (5-1) başlayan Galatasaray, RAMS Park'ta Liverpool'u 1-0 yenerek Avrupa'da da önemli bir dönemeci döndü.

- Kemerburgaz Tesisleri'ne resmi geçiş tamamlandı. Takım daha da rahatladı.






- Takvim sıkışıklığının en üst seviyeye çıktığı dönemde Galatasaray, Trabzonspor'u yenerek ligdeki iddiasını perçinledi. Kadıköy'de Fenerbahçe'den puan alarak zirve yarışındaki dengeyi korudu.

- Juventus karşısında alınan 5-2'lik tarihi skor rakiplerin umutlarını kırdı.






- Beşiktaş deplasmanında alınan kritik galibiyet şampiyonluk yolunu açtı.

- Aslantepe projesinin temeli atıldı.






- Samsunspor maçında yenilgi gelince herkesin keyfi bir anda kaçtı.

- Antalyaspor 2 kez önce geçti. Galatasaray geldi. 4-2 kazandı. Şampiyon oldu.

Fenerbahçe'nin son şampiyonluğunda dünya başka bir yerdi

Fenerbahçe en son 2014 yılında şampiyon olurken Instagram'da henüz "hikayeler" özelliği ve TikTok diye bir şey yoktu

11.05.2026 11:30:00
Haber Merkezi
Fenerbahçe'nin son şampiyonluğunda dünya başka bir yerdi
Fenerbahçe'nin son şampiyonluğunda dünya başka bir yerdi
Fenerbahçe en son 2014 yılında şampiyon olurken Instagram'da henüz "hikayeler" özelliği ve TikTok diye bir şey yoktu. Hala DVD vardı. Netflix Türkiye'ye henüz girmemişti. 12 yıllık hasretin bitmesi için sarı-lacivertliler sezon sonunda yeni bir kongreye hazırlanıyor.

Fenerbahçe bir sezonu daha şampiyonluksuz geçirdi... En son 2014 yılında Arda Güler henüz 9 yaşındayken Süper Ligin zirvesine oturan sarı-lacivertliler geçen 12 yılda hasretini dindiremezken, dünya durduğu yerde durmadı.







- 2014 Nisan ayında Dolar yaklaşık 2,10 TL, Euro ise 2,90 TL civarındaydı. Bugünkü rakamları yazmaya bile gerek yok. 2014'te net asgari ücret 891'TL'ydi. O dönem "temassız ödeme"  lükstü. Bugün nakit para kullanımı neredeyse nostalji.

- 2014'te Türkiye hala Parlamenter Sistem ile yönetiliyordu. Cumhurbaşkanı sembolik yetkilere sahipti. 2014'te Obama, Merkel ve Cameron gibi liderler görevdeydi.







- Instagram henüz "hikayeler" özelliğine sahip değildi. TikTok diye bir şey yoktu.

- 2014'te hala DVD vardı. Kurt Seyit ve Şura, Karadayı gibi diziler zirvedeydi. Netflix Türkiye'ye henüz girmemişti.







- 2014'te Pharrell Williams'ın "Happy" şarkısı her yerde çalıyordu. Bugün ise müzik dünyasında ne olduğu belli değil.

- 2014'te şampiyonluk kutlanırken "VAR" diye bir teknoloji yoktu; bugün herşey VAR üzerinden tartışılıyor.







- Şampiyon Fenerbahçe kadrosunda Dirk Kuyt, Moussa Sow, Emmanuel Emenike ve Pierre Webo vardı. Bugün Nene, Musaba, Sidiki ve Talisca var.

Fenerbahçe, Galatasaray'ı ne zaman yakalayacak?

26'ncı şampiyonluğu yakalayan Galatasaray, "Çok Değişkenli Simülasyon" modeline göre 80 yıl boyunca Fenerbahçe'nin önünde yer alacak

11.05.2026 11:09:00
Haber Merkezi
Fenerbahçe, Galatasaray'ı ne zaman yakalayacak?
Fenerbahçe, Galatasaray'ı ne zaman yakalayacak?
26'ncı şampiyonluğu yakalayan Galatasaray, "Çok Değişkenli Simülasyon" modeline göre 80 yıl boyunca Fenerbahçe'nin önünde yer alacak.

Galatasaray'ın şampiyonluk kazanma oranı tarihsel ortalamasının %50 altına düşerse Fenerbahçe de her 3 sezondan en az 1'ini şampiyon olursa 7 şampiyonluk fark 2106'da kapanacak.







Galatasaray, Antalyaspor'u yenerek 26. şampiyonluğunu ilan etti. Hazırlanan bir rapor ise Fenerbahçe taraftarlarına "ya sabır" diyecekleri bir sürece davet etti.

Uygulamalı Matematik ve Veri Analitiği Uzmanı Murat Şanlı, Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı şampiyonluk sayısında yakalaması için en erken tarihi verdi: 2106.







1.87 NEREDE 4.2 NEREDE

Galatasaray 26 şampiyonluğa ulaştı. Fenerbahçe 19 şampiyonlukta kaldı. Fark artık 7 şampiyonluk. Şanlı'ya göre farkın mevcut dinamikler içinde kapanmasının önünde büyük engeller var.







Beşiktaş ve Trabzonspor'un pastadan düzenli olarak pay alması (ortalama her 5 yılda 2 şampiyonluk), Fenerbahçe'nin farkı kapatmasını imkansız hale getirebilir.

Son 30 yılın verilerine göre Galatasaray, her 1.87 yılda bir şampiyonluk görürken; Fenerbahçe'de bu oran son dönemde 4.2 yıla kadar çıktı.







GAZETEMİZ UZMANI DEĞERLENDİRDİ

Şanlı'nın hazırladığı "Çok Değişkenli Simülasyon" modeline göre, Fenerbahçe'nin Galatasaray' yakalayabilmesi için önümüzdeki 80 yıl boyunca olağanüstü şartlar oluşmalı.







- Galatasaray'ın şampiyonluk kazanma oranının tarihsel ortalamasının %50 altına düşmeli.
- Fenerbahçe her 3 sezondan en az 1'ini şampiyon olmalı.
- Beşiktaş ve diğer takımların şampiyonlukları Galatasaray'dan "çalması" ancak Fenerbahçe'nin bu süreçte yara almaması.







İŞTE OLASI SENARYO

Yıl   GS    FB    FARK
2026  26    19    7
2050  31    25    6
2080  35    32    3
2106  38    38    0 (Eşitlik)







80 YIL LAZIM

2106 sezonunu "Diferansiyel Beklenen Değer" denklemi ortaya çıkarıyor. En basit anlatımıyla Fenerbahçe'nin 8 sezon sonra öne geçememesinin sebebi, kendisinin yavaş ilerlemesi olmayacak. Galatasaray'ın da tırmanmaya devam etmesi olacak. Bunun yanı sıra Beşiktaş ve Trabzonspor ya da ortaya çıkacak sürpriz takımların da yolu kapatması olacak.

Bugün 11 Mayıs 2026... Fenerbahçe'nin bu şartlarda 80 yıl boyunca sabırla tırmanması gerekecek. Ancak takvimler 2106'yı gösterdiğinde Galatasaray'ı yakalayabilecek.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.