Harf Devrimini gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra Mustafa Kemal Atatürk, "Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır" sözleriyle, ulusumuza armağan ettiği devrimler arasında özel bir yer tutan dil devriminin amacını ve doğrultusunu belirtiyordu.
Siyasal bağımsızlığa kavuşan ulusumuzun dilde de bağımsızlığa kavuşma süreci böylece başlıyor, milliyetçi ve halkçı devlet anlayışı, yeni bir uygarlığa atlayış çabası Türkçenin özüne, öz Türkçeye, gerçek Türkçeye yönelişle tamamlanıyordu.
Bu durum, köklü bir çözümü gerekli kılıyor, özellikle sözcük düzleminde dili devrimci bir atılım yapmaya zorluyordu.
Değişmenin en elverişli gerçekleşmesini sağlayacak çözümü öngören Atatürk "Türk dili dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil bilinçle işlensin" diyerek izlenecek yolu gösterdi. 12 Temmuz 1932'de kurduğu Türk Dil Kurumu, çalışmaların odaklaşma noktası oldu; aynı yıl Birinci Dil Kurultayı toplandığında tarihler 26 Eylül'ü yani 90 yıl önce bugünü gösteriyordu...
Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk'ün 1932'de kurduğu bir kurum, ilk başkanı Samih Rifat.
Kurumun kuruluş amacı öncelikle: "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini ortaya çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" olarak özetlenebilir.
1932'den 1983'e dek çok önemli çalışmaların yapıldığı bu kurum Kenan Evren'in 12 Eylül darbesinden sonra bağımsızlığını yitiriyor.
Atatürk'ün harf ve dil devrimleri süreci hâlâ sürmektedir. Cumhuriyet ve Atatürk karşıtlarına rağmen Türk diliyle uyumsuz olan yabancı sözcükler ayıklanmaya çalışılmış, halkın rahatlıkla anlayabileceği bir duruma getirilmiştir.
Bu mücadele yarım asırdır devam ediyor. Dilimizi ve ulusal kimliğimizi korumak hepimizin görevidir.
Dil Bayramını kutlarken yine Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle bitirelim:
"Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023