logo
19 NİSAN 2024

dünyadan kısa kısa...

26.10.2003 00:00:00
Saddam'ın kurmayları yargılanacak

Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin üst düzey yetkililerinin yakında yargılanması bekleniyor. Bağdat'ta yayımlanan Essabah gazetesine demeç veren Irak Geçici Hükümet Konseyi üyesi Muvaffak El Rubai, Konsey'in Saddam rejiminin üst düzey yetkililerini yargılamak için bir mahkeme kurduğunu söyledi. Mahkeme üyelerinin Iraklı olduğunu bildiren El Rubai, duruşmalarınhalka açık olacağını, tüm Irak halkı ve dünya tarafından izlenebileceğini açıkladı. El Rubai, sanıkların Irak yasalarına göre yargılanacağını da belirtti.

Türk askeri Irak'ta sakıncalı

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı ve Geçici Hükümet Konseyi üyesi Seyid Abdülaziz El Hekim, Türkiye ile Irak'ın iyi ilişkileri olduğunu, ancak Türkiye'nin Irak'a asker göndermesini sakıncalı bulduklarını söyledi. El Hekim, Bağdat'ta yayımlanan El Adale gazetesine verdiği demeçte, Irak'ın komşu ülkelerle ilişkilerini güçlendirmek istediğini ve bu ilişkilerin karşılıklı güven temelinde kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı. Abdülaziz El Hekim, "Türkiye ile ilişkilerimiz iyidir, ama Türkiye'nin Irak'a asker göndermesini sakıncalı görüyoruz" ifadesini kullandı. Irak'ın hazırlanacak yeni anayasasının halk tarafından seçilen birheyetçe yazılması gerektiğini belirten El Hekim, anayasanın yazılması için Geçici Hükümet Konseyi üyeleri ve diğer etkili güçlerle beraber çalıştıklarını açıkladı. Rusya hükümetinden aldığı bir davet üzerine yakın bir zamanda Rusya'ya gideceğini de söyleyen El Hekim, Rusya'da iki ülkeyi ilgilendiren sorunları görüşeceklerini belirtti.

Saddam'ın

sandalyesine

oturmanın dakikası 250 dinar

Irak'ın başkenti Bağdat'taki bir kişi, devrik liderSaddam Hüseyin'in sandalyesini dakikası 250 dinara kiralıyor. El Emin semtinde Ebu Halid adlı kişi, Saddam Hüseyin'in saraylarının birinden çalınan sandalyeye oturanlardan dakika başına 250 dinar alırken, fotoğrafçı Salman Hadi de 750 dinara bu kişilerin hatıra fotoğrafını çekiyor. Ebu Halid, Errasid gazetesine verdiği demeçte, sandalyeyi koruyacağını ve kesinlikle satmayı düşünmediğini söyledi. Sandalye, bir Musullu tarafından 1980'lerde yapılmıştı.

Irak'ta suç

oranlarında azalma

Irak'ta araç hırsızlığı, silahlı saldırı ve cinayet gibi suçlarda azalma olduğu bildirildi. Koalisyon kuvvetlerinden bir kaynak, Iraklı polis güçleri ile koalisyon kuvvetleri arasındaki işbirliği sonucunda, araç hırsızlığında yüzde 50, silahlı saldırılarda yüzde 30 ve diğer cinayetlerde yüzde 65 azalma olduğunu söyledi.

Avrupa'nın kokain kapısı Hollanda

Hollanda Adalet Bakanı Piet Hein Donner, Avrupa'da tüketilen kokainin yüzde 60'a yakınının, Hollanda'nın Schiphol Havaalanı'ndan sokulduğunu bildirdi.

Donner, Avrupa'da yılda yaklaşık 100 ton dolayında kokain tüketildiğini ve bunun ana giriş kapısınıysa Schiphol Havaalanı'nın oluşturduğunu belirtti. Donner, kaçakçılık açısından riskli hatlarla ilgili sıkı önlemler alınması yolundaki girişimlerine getirilen eleştirilere verdiği yanıtta, kaçakçılıkla ilgili resmi rakamları açıkladı.

Hollandalı Bakan, Schiphol Havaalanı'ndan kuryelerin valiz ve midelerindeki torbacıklarla ülkeye giriş yaptıklarını, bunun mutlaka önüne geçeceklerini belirtti. Donner, Güney Amerika ülkelerinden Hollanda'ya yılda sokulan yaklaşık 60 ton dolayındaki kokainin, yalnızca 4 ile 8 ton arasında bir kısmının Hollanda'da tüketildiğini, kalanının diğer ülkelerde satıldığını belirtti. Bu yıl içinde alınan ek yeni önlemlerle Schiphol Havaalanı'nda, 3 bin 500 kuryenin yakalandığını ve bu kuryelerin ülkeye sokmaya çalıştığı 10 ton kokaine el konulduğunu bildiren Donner, kaçakçıların,Schiphol'u tercih etmelerinde, Karayip ülkelerinden Hollanda'ya ulaşma kolaylıklarının etkili olduğunu dile getirdi.

Donner, kaçakçılığın başladığı ülkelere yönelik yeni önlemler alınacağını, bu bağlamda, kaçakçılık açısından riskli olan hatlardaki uçuşların sürekli kontrol altında tutulacağını, gerekirse Antil Adaları'ndan Hollanda'ya yapılan uçuşların yasaklanabileceğini bildirdi. Yapılan araştırmalara göre, başta Venezuela ve Kolombiya olmak üzere Güney Amerika ülkelerinden, Avrupa'ya yapılan kokain kaçakçılığında Hollanda'ya bağlı Antil Adaları önemli bir geçiş rolü oynuyor. Hollanda'ya göre, ada ülkelerinden Hollanda'ya yolculuk sırasında bu ülkelerde bagaj kontrolü tam olarak yapılamadığı için, kaçakçılar rahatlıkla Hollanda'ya uyuşturucuyu sokabiliyor. Antil Adaları, yönetim olarak Hollanda'ya bağlı olduğu için bu ülke vatandaşları aynı zamanda Hollanda tabiiyetinde bulunuyor.

Almanya Suud

akademisini kapatıyor

Alman hükümeti, Bonn kentinde Suudi Arabistan hükümeti tarafından finanse edilen Kral Fahd Akademisi'nin kapatılmasını destekliyor.

Der Spiegel dergisi, İçişleri Bakanı Otto Schily'nin, Köln Şehir İdaresi'nin akademiye karşı sürdürdüğü "sert tutumu" desteklediğini, Şehir İdaresi'nin de gelecek hafta içinde akademinin kapatılıp kapatılmaması konusunda karar alacağını yazdı.

Başbakan Gerhard Schröder ile Alman Federal Suç Dairesi (BKA) Başkanı Ulrich Kersten'in, Riyad'a yaptıkları ziyaret sırasında, akademiyle ilgili sorunu da dile getirdikleri, bu nedenle Suudi Arabistan hükümetinin akademinin kapatılmasına karşı çıkmamasının beklendiği kaydedildi.

Alman 1. televizyon kanalı ARD'de yayınlanan "Panorama" adlı programda, Bonn'un Bad Godesberg semtinde bulunan Kral Fahd Akademisi'nin, radikal müslümanların buluşma yeri haline geldiği belirtilmişti.

En büyük petrol

üreticisi şirketi olan Yukos'un başkan gözaltına alındı...

Rusya'da vergi operasyonu

Rusya'nın en büyük petrol üreticisi şirketi olan Yukos'un başkanı Mihail Kodorkovski'nin, dün sabah Sibirya'da gözaltına alındığı bildirildi.

Yukos Sözcüsü Aleksandır Şadrin, İnterfaks'a yaptığı açıklamada, Kodorkovski'nin özel uçağıyla Sibirya'daki bir havaalanında yakıt ikmali yaptığı sırada, kamuflajlı ve siyah elbiseli kişiler tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Yukos şirketi ve hissedarları hakkında, uzun süreden beri vergi kaçırmak ve devlet mallarını çalmak iddiasıyla soruşturma yürütülüyordu.

Kodorkovski'nin uçağının Sibirya bölgesindeki Novosibirsk kentindeki havaalanına yakıt ikmali için iner inmez kamyonlarla çevrildiğini ve özel birliklerin, uçaktakilerden silahlarını atmalarını istediğini belirten Şadrin, "Kodorkovski, bir yetkiliyle görüşmesinin ardından polislerle gitmeyi kabul etti" dedi.

Şadrin, Kodorkovski'nin nerede tutulduğu konusunda şu anda ellerinde bilgi bulunmadığını sözlerine ekledi.

Yukos ile ilgili ilk soruşturma, şirketin hissedarlarından PlatonLebedev'in, 1994 yılında bir gübre fabrikasının özelleştirilmesi sırasında devlet malını çalma iddiasıyla Temmuz ayında gözaltına alınmasıyla başladı.

Savcılık, geçen hafta da Yukos yöneticilerinden Vasili Şaknovski hakkında vergi kaçırma iddiasıyla dava açarken, Yukos'un sahip olduğu şirketlerin ve hissedarlarının malvarlığını da inceleme altına aldı.

Amerikalıların da soyu kesildi

ABD'de, çocuk yapmayan kadınların sayısı son 10 yıl içinde hızla arttı. Yaşları 15-44 arasında değişen kadınların yüzde 44'ü çocuksuz.

ABD İstatistik Bürosu'nun geçen yıl Ocak ayında, 50 bin haneyi örnek alarak çıkardığı rakamlara göre, yaşları 15-44 arasında değişen kadınların yüzde 44'ü çocuksuz. Bu oran, Amerikalı 26,7 milyon kadını temsil ediyor. Bu rakamın 1990 yılında 24,3 milyon olduğu dikkate alındığında, o yıldan beri yüzde 10'luk bir artışı ortaya koyuyor.

İstatistik Bürosu uzmanlarına göre bu durum, kadınların çocukları sevmemelerinden değil, eğitimlerini tamamladıktan sonra hemen iş hayatına atılmaları ve çocuk yapmayı sürekli ertelemelerinden, yaşam biçimlerini değiştirmek istememelerinden kaynaklanıyor.

Yaşları 40 ile 44 arasında değişen ve çocuk yapma şanslarını kullanabilecekleri son dönemlerinde bulunan kadınlardan çocuksuz olanların oranı 1998 yılında yüzde 18, 1976'da yüzde 8 idi.

Ülkede kadın başına doğum sayısı da düşüyor. 15-44 yaş arasındaki 1000 kadın başına doğum sayısı 1990 yılında 67 iken, bu rakam 2002'de 61'e düştü. 15-19 yaşları arasında ise bu rakam yükseldi. Bu gruptaki 1000 kadın başına 1990 yılında 40 olan doğum sayısı 2002'de 56 oldu. Bunun başta gelen nedeni de kadınların giderek daha erken yaşlarda çocuk sahibi olmaları.

İngiltere'den

zoraki mülteci affı

İngiltere'de İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan bir afla, ülke tarihinde ilk kez, aileleriyle birlikte yaklaşık 50 bin kişiye ulaşan 15 bin mülteci adayına ülkede kalma hakkı tanındı. Daha önce başvuruları reddedildiği halde ülkede kalmalarına hak tanınan mülteci adaylarına her türlü sosyal yardımdan yararlanma hakkıda verilirken, İçişleri Bakanlığı, gelecek dönem için ise sert önlemlere başvurulacağını bildirdi. Bakanlık bundan böyle iltica başvuruları reddedilen ve buna rağmenülkeyi terk etmeyen kişilerin bütün sosyal yardımlarının kesileceğini ve çocuklarının da ellerinden alınarak sosyal servislerin bakımına verileceğini açıkladı.

Bakanlık istatistiklerine yer veren İngiliz basını ise, ülkede kalmalarına son anda çıkartılan afla olanak sağlanan mültecilerin çoğunluğunu Kosova, eski Yugoslavya ve Türkiye'den gelen mülteci adaylarının oluşturduğunu öne sürdü. Hükümetin bu kişileri sınır dışı etme olanağından yoksun olduğu için af çıkartmak durumunda kaldığını da yazan basın, bu kişilerin büyük bölümünün Londra'da olduğunu ve 1991 yılından bu yana çıkartılanbu üçüncü afla, İngiltere'de kalmasına izin verilen kişilerin sayısının 100 bine ulaştığını da hatırlattı.
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
İran'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi
'3 mini İHA saldırısı püskürtüldü'
Şehit edilen babasının koltuğuna oturdu
29 yıl önce babası o koltuktaydı
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
İran'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi
'3 mini İHA saldırısı püskürtüldü'
Şehit edilen babasının koltuğuna oturdu
29 yıl önce babası o koltuktaydı

Bakan Koca: Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz

"Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." 
19.04.2024 16:30:00
Haber Merkezi
Bakan Koca: Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz
Bakan Koca: Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlığın ilgili birimleri ve hastanelerin yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki sorunları temel faktörleriyle ele aldıklarını belirtti.


Randevu bulmakta yaşanan sıkıntıları çözmek için yaptıkları çalışmalardan önemli sonuçlara ulaştıklarını aktaran Koca, "Önümüzdeki günlerde kademeli şekilde tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Randevu sorununa karşı hem vatandaşları hem de hekimleri memnun edecek bir çözüm oluşturduklarını belirten Koca, şunları kaydetti:

"Öncelikle iptal edilmeyen randevulardan kaynaklanan, kullanılamayan kapasitemizi diğer vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Bu kapsamda, gelemeyeceği randevuyu iptal etmeyen vatandaşlarımız söz konusu durumun ilkinde 15 gün içerisinde aynı branşa randevu alamayacak. Aynı şekilde randevusuna ikinci kez gelmediğinde 15 gün içerisinde tüm branşlardan randevu alamayacak. Son dakika iptalleri nedeniyle atıl kapasite oluşmaması için randevu iptal süresini, en geç bir önceki gün saat 23.59'la sınırlandırıyoruz. İptal edilen randevular yerine, muayene saatinden 1 saat öncesine kadar yeni randevu verebileceğiz. Böylelikle daha fazla hastamızın randevu almasını ve kapasitenin verimli kullanılmasını sağlamış olacağız."

Beypazarı Maden Suyu firmasından 'İsviçre' açıklaması

Beypazarı Maden Suyu firması, ürün değerlerinin Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygun olduğunu belirterek, durumun Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'de mevzuatın farklılığından kaynaklandığını açıkladı.
19.04.2024 14:17:00 / Güncelleme: 19.04.2024 14:39:00
İhlas Haber Ajansı
Beypazarı Maden Suyu firmasından 'İsviçre' açıklaması
Beypazarı Maden Suyu firmasından 'İsviçre' açıklaması
İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı Maden Suyu firmasının bazı ürünlerinden alınan numune sonrası "ürünlerde bor miktarının yüksek olduğu" gerekçesiyle teslim edilen ürünler hakkında satış durdurma kararının alınmasını istemişti.

Geçtiğimiz günlerde firma tarafından yapılan açıklamada ise sosyal medyada ürün hakkında atılan iddialar yalanlanmıştı.

Firma, tartışmalara konu olan iddialar hakkında talep edilen İsviçre kaynaklı analiz sonucunun taraflarına ulaştığını açıkladı.



Firma tarafından analiz kaynaklarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Maden suyumuzun değerleri Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygundur. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'de yaşanan bu durum Avrupa Birliği ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli bir şekilde denetlenip, analiz edilmektedir. Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir" ifadelerine yer verildi.

5.6 büyüklüğündeki Tokat depreminde 338 konut hasar gördü

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde geçtiğimiz gün etkili olan depremlerde 338 konut hasar gördü.
19.04.2024 10:50:00
İhlas Haber Ajansı
5.6 büyüklüğündeki Tokat depreminde 338 konut hasar gördü
5.6 büyüklüğündeki Tokat depreminde 338 konut hasar gördü
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde en şiddetlisi 5.6 büyüklükteki depremler Tokat'ta 3, Yozgat'ta da 3 ilçede hasara neden oldu.

Hasar tespit çalışmaları sürerken şuana kadar yapılan tespitlere göre 338 konut, 99 ahır ve 12 cami ve 1 fırında hasar oluştu.

Panikle kaçmaya çalışan 5 kişi yaralandı.

Yozgat ve Tokat'ta hasar tespit çalışmalarının akşam saatlerinde tamamlanması bekleniyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı çocuk

Türkiye'nin, geçen yıl sonu itibarıyla 22 milyon 206 bin 34 olarak belirlenen çocuk nüfusu, ülke nüfusunun yüzde 26'sını oluşturdu
 

 
19.04.2024 10:34:00 / Güncelleme: 19.04.2024 10:43:28
AA
Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı çocuk
Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı çocuk

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin çocuk istatistiklerini açıkladı.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi iken bunun 22 milyon 206 bin 34'ü çocuk olarak kayıtlara geçti.

Çocuk nüfusun yüzde 51,3'ünü erkek, yüzde 48,7'sini kız çocuklar oluşturdu.

Birleşmiş Milletler tanımına göre, 0-17 yaş grubunu içeren çocuk nüfus, 1970 yılında toplam nüfusun yüzde 48,5'ini oluştururken bu oran 1990'da yüzde 41,8 ve 2023'te yüzde 26 oldu.

Nüfus projeksiyonlarına göre, çocuk nüfus oranının 2030'da yüzde 25,6, 2040'ta yüzde 23,3, 2060'ta yüzde 20,4, 2080'de yüzde 19 olacağı öngörüldü.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin çocuk nüfus oranları incelendiğinde, 2023'te çocuk nüfus oranının AB ortalaması yüzde 18 oldu.

AB üye ülkeleri içinde en fazla çocuk nüfus oranına sahip ülkeler sırasıyla yüzde 23,4 ile İrlanda, yüzde 21,1 ile Fransa ve yüzde 20,9 ile İsveç olarak kaydedildi.

Çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ülkeler ise sırasıyla yüzde 15,1 ile Malta, yüzde 15,4 ile İtalya, yüzde 15,9 ile Portekiz olarak belirlendi.

Türkiye'nin çocuk nüfus oranının AB'ye üye ülkelerden daha yüksek olduğu görüldü.

 

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.