Araba kullanan hemen herkesin muhakkak başına gelmiştir. Motorun hararet yapması hele de uzun yolda kışın çekilmez bir çiledir. Bu durumda bir çekiciyle tamirciye gitmekten başka bir kurtuluş şansı yoktur.
Eğer araba hararet yapmışsa ya conta yakmıştır, ya devirdaim pompası çalışmıyordur, ya radyatör delinmiştir veya radyatöre su koymayı unutmuşsunuzdur.
Bunların tamamını kontrol etmek yerine 90 derecenin üstüne çıkan hararet ibresini zorla aşağı çekmenin hiçbir faydası olmaz.
Tam aksine araba kullananı yanıltır ve belli bir süre sonra motor alev alev yanmaya başlar ki araba tamamen devre dışı kalır.
Aracın asıl problemine odaklanmak yerine sadece göstergelerle oynamak problemi çözmeyecektir.
Mesela milyonlarca kilometre yapmış bir aracın kilometresini geriye almak aracın performansında herhangi bir değişiklik yapmaz.
AKP hükümetlerinin bütün ekonomi bakanları ısınan ekonomiyi soğutmak için yapısal sorunlarla uğraşmak yerine hep göstergelerle uğraştılar.
Ekonomiyi bir araca benzetirsek onun yürüyen aksamı, farları, motoru, şanzımanı, egzozu reel ekonomiye karşılık gelir.
Benzin göstergesi, hararet göstergesi, kilometre göstergesi ve diğer göstergeler arabanın durumunu bize anlatır. Temsil piyasaları yani finans piyasalarına ve iktisadi istatistiklere benzer. İşsizlik rakamını kasten daha düşük açıklamak işsizliği bitirmiyor aksine yanıltıcı etkisiyle sorunu daha da çözülemez hale getiriyor.
Üretim, tüketim, madenler, fabrikalar, ormanlar, tarım ve hayvancılık; aracın motoru, şanzımanı, direksiyonu, mesabesinde iken aracın göstergelerini faiz, döviz kuru, enflasyon, işsizlik rakamlarına benzetebiliriz.
Ekonomideki yapısal problemleri çözmek için göstergelerle oynamak ve sadece ekonomiyi bunlardan ibaret saymak hiçbir netice getirmediği gibi daha kötü sonuçların alınmasına da sebep olmaktadır.
Göstergelerle oynayarak bizi oyalayan ekonomi yönetimine değil de aracın motorunu, contasını ve bütün aksamını bir bütün olarak tamir edecek ve düzeltecek bir tamirciye ihtiyaç vardır.
Prof. Dr. Ahat Rahmanzade bu konuda "Milli Ekonomi Modeli'nde ortaya konan çözüm önerileri işsizlik, sürekli büyüme ve adaletli bir gelir dağılımının önündeki engelleri ortadan kaldıracak niteliktedir" açıklamasıyla yapısal problemlerin ancak Milli Ekonomi Modeli ile çözüleceğini ifade ediyor.
Prof. Dr. Yuri Gavrulets, "İnsan ihtiyaçları sınırlı, kaynaklar sınırsızdır cümlesi Prof. Dr. Haydar Baş'ın baş konseptidir. Sosyal adalet mefhumunu köşe başına oturtması çok önemlidir. Bu da ancak ve ancak devletin yardımıyla piyasanın sosyal adalet dengesine oturması ile mümkündür."
Son olarak Prof. Dr. Roşvan Guliev, "Milli Ekonomi Modeli baş aşağı giden ekonomiyi tekrar ayakları üzerine dikmiştir" diyerek Milli Ekonomi Modeli'nin yapısal problemlere yaklaşımını ve iktisatta yepyeni bir devrim niteliği taşıdığını ifade ediyorlar.
Milli Ekonomi Modeli göstergelerle oynamıyor. Aracı gerçekten tamir ediyor.
- İç cephe nasıl tahkim edilir? / 04.11.2024
- Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu / 03.11.2024
- Çözüm değil çözülme süreci / 25.10.2024
- Hazine üzerinde oturan dilenci olmayalım / 20.10.2024
- Hizbullah, İsrail'i frenlemeye devam ediyor -2- / 13.10.2024
- Hizbullah, İsrail'i frenlemeye devam ediyor / 06.10.2024
- Siper savaşları out Siber savaşları in / 23.09.2024
- Açlık sınırı = asgari ücret + 10.268 TL / 19.09.2024
- Lütfen herkes işini yapsın / 14.09.2024