Fındıkta ilkel kaldık!
Dekar başına üretilen fındık miktarı modern tarım metotları uygulayan ABD'de 240, İtalya'da ise 135 kilogram iken Karadeniz bölgemizde ise yalnızca 80 kilogram. Bu durum dünya fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Türkiye'nin fındık tarımında ilkel kaldığını gösteriyor
05.03.2017 00:00:00
EKONOMİ SERVİSİ
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, değişen ve gün geçtikçe gelişen tarım metotlarının intansif (modern-yoğun) tarım tekniklerine uygun fındık üretimi yapma zorunluluğunu beraberinde getirdiğini söyledi. Karan, yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip fındık üretiminin halen büyük ölçüde ilkel, kaba ve yaygın metotlarla sürdürüldüğünü belirtti. Değişen ve gün geçtikçe gelişen tarım metotlarının tarım tekniklerinin de değişmesini sağladığına işaret eden Karan, fındıkta da artık modern tarımın uygulamasının zaruri hale geldiğini ifade etti. Karan, dünya fındık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Türkiye'de dekar başına alınan ürün miktarının 80 ile 100 kilogram olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Ülkemiz, fındık üretiminde ilk sırada ve dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamaktadır. Fakat bu durum iyi bir tarım yaptığımız anlamına gelmemektedir. Dekarda üretilen fındık miktarı, modern tarım metotlarını uygulayan ABD'de de 240, İtalya'da 135 ve İspanya'da 110 kilogramdır. Bölgemizde ise 80-100 kilogram. Bu nedenle fındıkta verim düşüklüğü büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişen ve gün geçtikçe gelişen tarım metotları intansif (modern-yoğun) tarım tekniklerine uygun fındık üretimi yapma zorunluluğu beraberinde getirmiştir."
Verim artışı için budama şart!
Karadeniz Bölgesi'nde 450 bin kişinin geçimini fındıktan sağladığını söyleyen Karan, Doğu Karadeniz'de verim miktarının düşük olmasının en önemli nedenlerinden birinin de bahçelerin büyük ölçüde ekonomik ömrünü tamamlaması olduğunu belirterek, bahçelerin gençleştirilmesinin zorunlu hale geldiğini dile getirdi. Mart ayının bahçelerin yeniden tahsis edilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Karan, şunları kaydetti: "Meyve türlerinde olduğu gibi fındıkta da budama önemli bir uygulamadır. Fındığın dikiminden başlayarak ekonomik ömrünü tamamlayana kadar devam eden ve her yıl üründe kaliteyi ve miktarı artırmak için yine ocakları yeniden kuvvetlendirmek ve ağacı uzun yıllar verim çağında tutmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Güz budaması, sonbahar da yapraklar döküldükten sonra başlar ve suyun yürümeye başlayacağı dönemde sona erer. Fındıkta budama ürünün yüzde 30 oranında kalitesinde ve miktarında etki göstermektedir."
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, değişen ve gün geçtikçe gelişen tarım metotlarının intansif (modern-yoğun) tarım tekniklerine uygun fındık üretimi yapma zorunluluğunu beraberinde getirdiğini söyledi. Karan, yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip fındık üretiminin halen büyük ölçüde ilkel, kaba ve yaygın metotlarla sürdürüldüğünü belirtti. Değişen ve gün geçtikçe gelişen tarım metotlarının tarım tekniklerinin de değişmesini sağladığına işaret eden Karan, fındıkta da artık modern tarımın uygulamasının zaruri hale geldiğini ifade etti. Karan, dünya fındık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Türkiye'de dekar başına alınan ürün miktarının 80 ile 100 kilogram olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Ülkemiz, fındık üretiminde ilk sırada ve dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamaktadır. Fakat bu durum iyi bir tarım yaptığımız anlamına gelmemektedir. Dekarda üretilen fındık miktarı, modern tarım metotlarını uygulayan ABD'de de 240, İtalya'da 135 ve İspanya'da 110 kilogramdır. Bölgemizde ise 80-100 kilogram. Bu nedenle fındıkta verim düşüklüğü büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişen ve gün geçtikçe gelişen tarım metotları intansif (modern-yoğun) tarım tekniklerine uygun fındık üretimi yapma zorunluluğu beraberinde getirmiştir."
Verim artışı için budama şart!
Karadeniz Bölgesi'nde 450 bin kişinin geçimini fındıktan sağladığını söyleyen Karan, Doğu Karadeniz'de verim miktarının düşük olmasının en önemli nedenlerinden birinin de bahçelerin büyük ölçüde ekonomik ömrünü tamamlaması olduğunu belirterek, bahçelerin gençleştirilmesinin zorunlu hale geldiğini dile getirdi. Mart ayının bahçelerin yeniden tahsis edilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Karan, şunları kaydetti: "Meyve türlerinde olduğu gibi fındıkta da budama önemli bir uygulamadır. Fındığın dikiminden başlayarak ekonomik ömrünü tamamlayana kadar devam eden ve her yıl üründe kaliteyi ve miktarı artırmak için yine ocakları yeniden kuvvetlendirmek ve ağacı uzun yıllar verim çağında tutmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Güz budaması, sonbahar da yapraklar döküldükten sonra başlar ve suyun yürümeye başlayacağı dönemde sona erer. Fındıkta budama ürünün yüzde 30 oranında kalitesinde ve miktarında etki göstermektedir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.