Gıda zehirlenmeleri Türkiye’yi sarsıyor
Türkiye yemek kültürüyle dünyada ses getirmiş bir ülke. Ne yazık ki son dönemlerde sık sık meydana gelen gıda zehirlenmesi vakaları vatandaşları endişeye düşürüyor
17.11.2025 14:43:00
Eyüp Kabil
Eyüp Kabil





Böcek ailesinin Almanya'dan İstanbul'a gelip zehirlenerek hayatlarını kaybetmesi Türkiye'nin gündemine oturmuş durumda.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, Almanya'dan İstanbul'a gelen Böcek ailesinden anne ve iki çocuğun zehirlenme şüphesiyle hayatını kaybetmesinin ardından açıklamalarda bulundu.
Güner, İstanbul genelinde gıda zehirlenmelerine ilişkin olağan bir artışın olmadığını belirtti.
Bakanlığın açıklamasından sonra Türkiye'nin dört bir yanında ise gıda zehirlenmesi iddiaları artmaya devam ediyor.
Kastamonu'da düzenlenen mevlitte ise 50 kişiye tavuk pilav ikram edilmesinin ardından yemeği tüketen 30 kişi baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye sevk edildi.
Zonguldak'ta da bir düğünde tavuk döner yiyen 8 kişi kusma ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurdu.
Bu yıl Ağustos ayında Hollanda'dan İstanbul'a tatile gelen Rashid Mohammed Ajoeb de oğullarıyla birlikte Beyoğlu'nda tükettiği yemeklerin ardından rahatsızlanmıştı. Otel odasında hareketsiz halde bulunan iki oğul, Mohammed Jamil Yusuf ve Mohammed Yazdani yaşamlarını yitirmişti. Baba Rashid Mohammed Ajoeb fenalaşmış gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılarak tedavi edilmişti. Zehirlenme şüphesiyle hayatını kaybeden iki çocuğun otopsi sonuçları hala açıklanmadı.
Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız
Uzmanlar, açıkta kalmış tavuk, yeşillik iyi pişmemiş döner, doğru temizlenmemiş midye gibi yiyecekler uzak durulması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Nur Doğan, her yıl 5 yaşın altındaki 125 bin çocuğun gıda zehirlenmesi yüzünden yaşamını yitirdiğini ifade ediyor. Sena Nur Doğan, bu durumun nedenlerini çocukların bağışıklık sisteminin tam gelişmiş olmaması ve mide asidinin daha düşük olması olarak sıralıyor.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Gültekin Akyol, zehirlenmelerin tavuk tüketimi sonrasında daha fazla olduğunu belirterek, "Salata ile çiğ tavuğun aynı tahtada kesilmesi hızlı bulaşlara neden oluyor. İlk 6-12 saat içinde çok hızlı bir şekilde ishal şikayetleri, sıvı kaybı görülüyor. İlerleyen dönemlerde tansiyon düşüklüğü ve kalp durmasına bile neden oluyor. Şu dönemde en sık tavuk tüketiminde bu durumda karşılaşıyoruz diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı vatandaşlara art arda uyarılarda bulunmaya başladı. Yetkililer özellikle doğadan gelişi güzel toplanan zehirli bitkiler ve toplu yemek organizasyonlarında hazırlanan yemeklere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, Almanya'dan İstanbul'a gelen Böcek ailesinden anne ve iki çocuğun zehirlenme şüphesiyle hayatını kaybetmesinin ardından açıklamalarda bulundu.
Güner, İstanbul genelinde gıda zehirlenmelerine ilişkin olağan bir artışın olmadığını belirtti.
Bakanlığın açıklamasından sonra Türkiye'nin dört bir yanında ise gıda zehirlenmesi iddiaları artmaya devam ediyor.
Kastamonu'da düzenlenen mevlitte ise 50 kişiye tavuk pilav ikram edilmesinin ardından yemeği tüketen 30 kişi baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye sevk edildi.
Zonguldak'ta da bir düğünde tavuk döner yiyen 8 kişi kusma ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurdu.
Bu yıl Ağustos ayında Hollanda'dan İstanbul'a tatile gelen Rashid Mohammed Ajoeb de oğullarıyla birlikte Beyoğlu'nda tükettiği yemeklerin ardından rahatsızlanmıştı. Otel odasında hareketsiz halde bulunan iki oğul, Mohammed Jamil Yusuf ve Mohammed Yazdani yaşamlarını yitirmişti. Baba Rashid Mohammed Ajoeb fenalaşmış gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılarak tedavi edilmişti. Zehirlenme şüphesiyle hayatını kaybeden iki çocuğun otopsi sonuçları hala açıklanmadı.
Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız
Uzmanlar, açıkta kalmış tavuk, yeşillik iyi pişmemiş döner, doğru temizlenmemiş midye gibi yiyecekler uzak durulması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Nur Doğan, her yıl 5 yaşın altındaki 125 bin çocuğun gıda zehirlenmesi yüzünden yaşamını yitirdiğini ifade ediyor. Sena Nur Doğan, bu durumun nedenlerini çocukların bağışıklık sisteminin tam gelişmiş olmaması ve mide asidinin daha düşük olması olarak sıralıyor.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Gültekin Akyol, zehirlenmelerin tavuk tüketimi sonrasında daha fazla olduğunu belirterek, "Salata ile çiğ tavuğun aynı tahtada kesilmesi hızlı bulaşlara neden oluyor. İlk 6-12 saat içinde çok hızlı bir şekilde ishal şikayetleri, sıvı kaybı görülüyor. İlerleyen dönemlerde tansiyon düşüklüğü ve kalp durmasına bile neden oluyor. Şu dönemde en sık tavuk tüketiminde bu durumda karşılaşıyoruz diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı vatandaşlara art arda uyarılarda bulunmaya başladı. Yetkililer özellikle doğadan gelişi güzel toplanan zehirli bitkiler ve toplu yemek organizasyonlarında hazırlanan yemeklere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.














































































