İhracat arttı, ithalat patladı
Haziran 2026'da Haziran 2025'e göre ihracat yüzde 21.9 oranında artışla 24 milyar 940 milyon dolar, ithalat ise yüzde 23.1 oranında artışla 35 milyar 319 milyon dolar oldu. İhracatta en yüksek Haziran ihracatı gerçekleştirilirken, ithalatta aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci ithalat rakamına erişildi.
04.07.2026 00:22:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Haziran ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından İstanbul'da açıklandı. Bayram tatilleri nedeniyle Mayıs ayında yaklaşık yüzde 10 düşen ihracat, Haziranda çift haneli artışla moralleri az da olsa düzeltti. Türkiye'nin Haziran ayı ihracatı yüzde 21.8 artışla 24.9 milyar dolara ulaştı. 2026'da ilk altı aylık ihracat 136 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat ise 278 milyar dolara yaklaştı. Ancak geçen ay asıl patlama ithalatta yaşandı. İthalat, yüzde 23.1 artışla 35 milyar 319 milyon dolara ulaştı. Böylece Cumhuriyet tarihinde aylık bazda 35 milyar dolar seviyesi bir kez daha aşılmış oldu. Bu yıl 6 aylık ithalat 189.1 milyar dolara, son 12 aylık ithalat ise 373.7 milyar dolara çıktı. İthalatta en yüksek rakam 35 milyar 826 milyon dolar ile Aralık 2025'e aitti. Haziran 2026, en yüksek ikinci rakam olarak kayıtlara geçti.
Dış ticaret açığı rekorlara doymuyor
Türkiye ekonomisi Haziran ayında 10 milyar 378 milyon dolar dış ticaret açığı (ithalat ile ihracat arasındaki fark) verdi. Bu yıl 6 aylık dış ticaret açığı 53.1 milyar dolara, son 12 aylık açık ise 95.8 milyar dolara ulaştı. Geçen ay en yüksek Haziran ayı ihracatına ulaşılmasına rağmen, aylık bazda 10.4 milyar dolarla yüksek ticaret açığı verilmesi ekonomide alarm zillerinin çaldığını adeta haykırıyor. Cumhuriyet tarihinde en yüksek dış ticaret açığı 14.3 milyar dolarla Ocak 2023'te verilmişti.
Körfez'e ihracat toparlanıyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerini açıkladığı sunumda, Martta Körfez ülkelerine ihracatın sonraki aylarda toparlanmaya başladığını belirterek, "Haziranda Körfez ülkeleri özelinde ihracatımızda yüzde 41 artış oldu" dedi. Türkiye'nin ilk yarıda en çok ithalat yaptığı ilk 5 ülkenin Çin (5 milyar 277 milyon dolar), Rusya (2 milyar 656 milyon dolar), Almanya (2 milyar 465 milyon dolar), ABD (1 milyar 886 milyon dolar) ve İsviçre (1 milyar 385 milyon dolar) olarak sıralandığını dile getiren Bolat, şunları ifade etti: "İsviçre, ağırlıklı olarak işlenmemiş altın ithalatı yaptığımız bir ülke... Bu yıl ilk yarıda otomotiv ithalatımız 2.6 milyar dolar azalmış, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar 2.1 milyar dolar azalmış, kakao dünya fiyatları düştüğü için 485 milyon dolar azalmış, tekstil ithalatımızda 191 milyon dolar azalma var aldığımız tedbirlerden ötürü. 154 milyon dolar da ayakkabı ithalatında azalma var. Yılbaşında ithalat rejimimizde düzenlemeler getirmiştik." Haziranda en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya (1 milyar 971 milyon dolar), ABD (1 milyar 540 milyon dolar) ve İtalya (1 milyar 355 milyon dolar) oldu.
Otomotiv yine lider
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörler sıralamasında otomotivin 3.8 milyar dolarla liderliğini sürdürdüğüne işaret ederek, "Otomotivi 3.3 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1 milyar 750 milyon dolarla çelik, 1 milyar 666 milyon dolarla elektrik elektronik ve 1.4 milyar dolarla hazır giyim sektörümüz takip etti" dedi.












































































