İhracatçılar kolaylık istedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatçıların bankacılık sektöründe, başta finansman olmak üzere, yaşadığı sorunları karşılıklı konuşmak üzere Türkiye Bankalar Birliği ve Eximbank yöneticilerini TİM'de ağırladı
06.07.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısına Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve TBB yönetim kurulu üyesi bankaların genel müdürleri ve genel müdür yardımcıları ile TİM Sektörler Konseyi üyeleri katıldı. 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefinin artık bir devlet politikası olduğunu hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ve TİM Sektör Konseyi üyelerinin, TBB üyelerine ihracatçılar adına dile getirdiği bazı talepler şöyle:
* 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ihracatçı firmaların büyümesi gerekiyor. İhracatçı şirketlerin karşılaştıkları sorunların başında finansman problemleri geliyor. Sevk öncesi ve sevk sonrası kısa/uzun vadeli finansman yetersizliği önemli bir sorun. Bu sorun, uluslararası rekabet ve diğer ülkelerin imkânlarıyla karşılaştırıldığında, ülkemiz ihracatçısının iş yapma imkânlarını kısıtlıyor. Bu bağlamda, ihracatın finansmanının kolaylaştırılması, maliyetlerinin düşürülmesi, hedeflerimize ulaşmak için büyük önem taşıyor. Bankacılık sektörü, ihracatçılar için pozitif ayrımcılık perspektifinin benimsemeli.
Kredi verme şartları ağır
* BDDK sıkı düzenlemeleri nedeniyle bankaların kredi verme koşulları ve karşılığında istenilen teminatlar çok sıkı. Bu çerçevede ihracatçılar için esneklik yapılmalı. İhracatçıların geçmiş ihracat ve kredi performansları baz alınarak daha geniş kredi limitleri kullandırılmalı.
* İhracatta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan 'Onaylanmış İhracatçı' uygulaması bankacılar için iyi bir örnek. Bu uygulamada Bakanlığın belirlediği belli kriterleri ve büyüklüğü sağlayan ihracatçıların ihraç malları gümrükten beyan usulü ve hızlı bir şekilde geçmektedir. Burada temel unsur, belli kriterlere bağlanmış ve yaptırımı da olan güvendir. Benzer şekilde bankalar da üzerinde anlaşabileceğimiz belli kriterleri sağlayan ihracatçılara daha kolay ve hızlı bir şekilde kredi desteğinde bulunabilirler. Bunların riskleri için ortak bir havuz oluşturulabilir veya başka mekanizmalar düşünülebilir.
* İhracat kredileri Merkez Bankası sınırlamalarından muaf tutulmalı. İhracat kredisinin belli bir oranda olması halinde munzam karşılıkların serbest bırakılması veya faiz ödenmesi gibi bir takım opsiyonlar ön plana çıkartılmalı.
* Yeni yatırım teşvik paketi ile birlikte firmalara yeni imkanlar sağlanıyor. Bu doğrultuda bankaların da bu sürecin içerisinde aktif olarak yer alması gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da firmalara bölgesel ayrım yapılmadan kredi verilmeli.
Şirketler de notlanacak
* Basel 2 düzenlemelerinin uygulanmasına 1 Temmuz 2012 tarihinde geçildi. Yeni düzenlemeler ile bankaların verdikleri kredi risk ağırlıkları da değişiyor. Artık işletmeler kredi notu alacaklar. Finansal göstergeleri yanı sıra yönetişim performansları da değerlendirilecek. Bu noktada da ihracatçılar için pozitif ayrımcılık yapılmalı. Basel 2 sisteminin ihracatçılarımızın finansman yönetimini olumsuz etkilememesi için önlem alınmalı.
* Bankaların kredilerini, yatırım süresini de hesaba katarak daha uzun vadelerde vermeleri sağlanmalı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.