logo
19 MAYIS 2025

İncirlik çıkmazı: Tepki var icraat yok!

IŞİD ile mücadele bahanesiyle Türkiye'den İncirlik Üssü'nün kullanım hakkını alan ABD'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'nda TSK'ya hava desteği vermemesi tepki çekiyor. Kamuoyunda "İncirlik'i kapatalım" sesleri yükselirken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, böyle bir şeyin gündemde olmadığını söyledi.

06.01.2017 00:00:00
Resmi makamlar ABD'nin Türkiye'yi hedef alan PKK, IŞİD, YPG-PYD VE FETÖ gibi terör örgütlerini desteklediği yönünde sık sık açıklamalar yapıyor.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "verdiğimiz şehitlerin sorumlusu ABD" derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan, "ABD'nin içinde olduğu koalisyon belli bir zamandan beri Fırat Kalkanı operasyonumuza havadan destek vermiyor. ABD YPG'ye-PYD'ye silah veriyor" açıklaması geldi.
Başbakan Binali Yıldırım da, "Amerika'nın da bir halt ettiği yok, diğerlerinin de. Yaptıkları var, YPG-PYD'ye daha fazla silah veriliyor. Yeni yönetimden beklentimiz artık bu kepazeliğe bir son vermesidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da ABD'nin söz konusu terör örgütlerini desteklediği yönünde sık sık açıklamalar yaptı.
İncirlik Üssü'nü neden kullandırıyoruz?
ABD'nin bu tavrı kamuoyunda "İncirlik Üssü'nü kullandırmayalım" seslerinin yükselmesine neden oldu. Bu haklı tepki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından "Koalisyonun El Bab operasyonunda TSK'ya destek vermemesi düşündürücü. Koalisyonun destek vermemesi, İncirlik Üssü'nü de sorgulatıyor" şeklinde dile getirilmişti.
Bakan Işık, 6 Ocak Cuma günü katıldığı bir TV programında, şu açıklamayı yaptı: "Bu, 'bugünden yarına İncirlik kapatılacak' anlamına gelmiyor. İncirlik Üssü bir NATO üssü değildir. Türkiye'nin izni ile orada bulunuyorlar. Türkiye bu noktada ABD ile de diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmeler eğer Türkiye'nin çıkarlarını tehdit eder bir noktada cereyan eder ve bir sonuç alınamazsa o zaman Türkiye her türlü ihtimali değerlendirir. Sonuçta yetki Türkiye'dedir. Bu konuda son karar Türkiye'nindir. ABD bizim NATO'da müttefikimiz. Müttefiklik ilişkisinin temeli açıklık ve samimiyet olmalı. Eğer açıklık ve samimiyete dayanmayan bir müttefiklik ilişkisi varsa, bu ilişkiyi sürdürmek zorlaşır. Siz koalisyonu DEAŞ'la mücadele için kurdunuz. Bizden de yardım istediğiniz. 'Koalisyon güçlerinin İncirlik'te konuşlandırılması doğrudur, biz bu izni veriyoruz' dedik. Peki bu izni verdikten sonra bizim DEAŞ'la mücadelede desteğe ihtiyacımız varken siz niye bu desteği vermiyorsunuz? Niye ipe un seriyorsunuz?"
İncirlik Üssü konusunda bir açıklama da Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, "İncirlik'i kapatma hakkı her zaman bizim elimizde var. Ama dediğim gibi önce şartlar değerlendirilir. Egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir" dedi.
'Kapatma gündemde değil!'
Öte yandan ABD'deki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İncirlik Üssü'nde NATO çerçevesinde ABD ve diğer müttefiklere bağlı güçlerin bulunduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin IŞİD'e karşı önemli bir mücadele yürüttüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Şu anda İncirlik Üssü'nün kapatılması gündemde değil ama özellikle DEAŞ için gelen ülkeler bu desteği vermeyecekse burada kalmasının bir anlamı da yok. Son zamanlarda koalisyonun hava desteğini görmüyoruz. Madem DEAŞ ile mücadele etmek için bir koalisyon oluşturduk, Türkiye de fiziki imkânlar sağladı, peki niye destek vermiyorsunuz? Amaç ne? Ne istiyorsunuz?" diye sordu.
Rakka'dan El Bab'a doğru gelen IŞİD unsurları olduğunu ve bunların koordinatlarını da verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Niçin vurmuyorsunuz? Bunu beklemek bizim en doğal hakkımız değil mi? Şimdi bunlar olmayınca da halkımız da soruyor; 'Madem destek vermeyecekler, İncirlik Üssü'nü niye kullanıyorlar?' Son derece haklı bir soru ya da sorgulama. Yani şu anda İncirlik Üssü'nün kapatılması gündemde değil ama özellikle IŞİD için gelen ülkeler bu desteği vermeyecekse burada kalmasının bir anlamı da yok. Halkımız bana göre haklı. Halkımızın ferasetine biz her zaman inanıyoruz. Sağduyulu bir şekilde sorguluyor; 'Biz burada şehit veriyoruz. Niye destek vermiyorsun? Niye geldin, niye destek vermiyorsun?' Bu son derece haklı bir soru."
ABD: İncirlik bizim için çok önemli
"Uçaklarımız IŞİD'in üzerinden uçtu ancak onları vurmadı" şeklinde adeta Türkiye ile dalga geçen açıklamalar yapan ABD makamları ise İncirlik'in kendileri için önemli olduğu yönünde açıklamalar yapıyor.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, "İncirlik'in ne kadar önemli olduğunu ve koalisyonun bundan ne kadar minnettar olduğunu dün Albay Dorrian'dan işittiniz. Türkiye ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Türk yetkililerin İncirlik ile ilgili sözleri konusunda Savunma Bakanı Ash Carter'in mevkidaşı ile görüşüp görüşmediği sorusuna Cook, şu cevabı verdi: "Türklerle özel görüşmelerimiz devam ediyor. Türklerle her yaptığımız özel görüşmenin detayına girmeyeceğim ama biz İncirlik'ten operasyon yapmaya devam ediyoruz ve tekrar söyleyeyim ABD ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun İncirlik'i kullanmasından dolayı minnettarız ve bunun devam etmesini umuyoruz."
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon'un sözcüsü Albay John Dorrian İncirlik Üssü için "kesinlikle paha biçilemez" demişti.
Amerikalı komutan Dorrian, geçen Kasım ayında yaptığı bir açıklamada da El Bab operasyonunun Türkiye'nin kendi kararı olduğunu ve koalisyon olarak bu operasyonun bir parçası olmadıklarını, hava desteği sağlamadıklarını söylemişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Hüseyin Baş’tan 19 Mayıs mesajı
‘Biz o umudun adıyız!’
İran'dan denetime 'evet', durdurmaya 'hayır'
İran'ın 'uranyum zenginleştirme' duruşu net
İsrailli bakan: 'Gazze'de kalan her şeyi yok ediyoruz'
"Dünya bizi durduramıyor"
Netanyahu ilk kez açıkladı
'Gazze'nin tamamı işgal edilecek'
Tarife restleşmesi Çin'i etkilemedi
ABD, Çin ekonomisini sarsamadı
BTP’den 19 Mayıs’a anlamlı vurgu
‘Durmadan izinden yürüyoruz’
Esaretten bağımsızlığa giden kutlu yolculuk
19 Mayıs kutlu olsun
Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu
Trump'tan 'geçmiş olsun' mesajı
Ege Denizi'nde deprem
Büyüklüğü 4.6
Fenerbahçe'den ikincilik rekoru
Üst üste 4. kez ligi ikinci tamamlayacak
Şampiyon Galatasaray
Galatasaray konuk ettiği Kayserispor'u rahat geçti
İsrail açlığı silah olarak kullanıyor
Onlarca Gazzeli çocuk açlıktan öldü
TBMM'de açılım komisyonu istedi
Bahçeli 6 madde halinde açıkladı
Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor
Koç: İmza süreci kulübümüze yakışmıyor
Küresel ısınmanın sorumlusu zengin azınlıklar
Zenginler kirletti fakirler bedel ödüyor!
Hüseyin Baş’tan 19 Mayıs mesajı
‘Biz o umudun adıyız!’
İran'dan denetime 'evet', durdurmaya 'hayır'
İran'ın 'uranyum zenginleştirme' duruşu net
İsrailli bakan: 'Gazze'de kalan her şeyi yok ediyoruz'
"Dünya bizi durduramıyor"
Netanyahu ilk kez açıkladı
'Gazze'nin tamamı işgal edilecek'
Tarife restleşmesi Çin'i etkilemedi
ABD, Çin ekonomisini sarsamadı
BTP’den 19 Mayıs’a anlamlı vurgu
‘Durmadan izinden yürüyoruz’
Esaretten bağımsızlığa giden kutlu yolculuk
19 Mayıs kutlu olsun
Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu
Trump'tan 'geçmiş olsun' mesajı
Ege Denizi'nde deprem
Büyüklüğü 4.6
Fenerbahçe'den ikincilik rekoru
Üst üste 4. kez ligi ikinci tamamlayacak
Şampiyon Galatasaray
Galatasaray konuk ettiği Kayserispor'u rahat geçti
İsrail açlığı silah olarak kullanıyor
Onlarca Gazzeli çocuk açlıktan öldü
TBMM'de açılım komisyonu istedi
Bahçeli 6 madde halinde açıkladı
Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor
Koç: İmza süreci kulübümüze yakışmıyor
Küresel ısınmanın sorumlusu zengin azınlıklar
Zenginler kirletti fakirler bedel ödüyor!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.