ABD'nin Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in Bağdat ofisi tarafından hazırlanarak Bush yönetimine gönderilen bir rapor Irak'taki durumla ilgili çarpıcı bilgiler sunuyor
CIA, raporunda siyasi açıdan ilerlemeler kaydedilse de ülkedeki güvenlik durumunun kötüye gittiği uyarısında bulunuyor. Amerikan New York Times gazetesinin ilk sayfasında yayınlanan CIA raporuna göre, Irak'taki durum her geçen gün kötüye gidiyor ve yakın zamanda işlerin yoluna girmesi de pek olası görülmüyor.
Irak'taki siyasi, ekonomik ve güvenlik durumuna dair hazırlanan raporda, siyasi süreçte önemli gelişmeler yaşanmasına rağmen ülkeyi hala büyük güçlüklerin beklediği ifade edildi. CIA, Irak'taki güvenlik durumunun daha da kötüleşeceği uyarısı yapıyor ve Irak hükümeti otorite kuramaz ve ekonomiyi canlandıramazsa direniş eylemlerinin artacağını belirtiyor.
Sözkonusu raporun, ABD'li komutanlarca büyük bir başarı olarak nitelendirilen Felluce operasyonundan sonra gönderilmesi de Irak'taki tablonun zannedilenden daha karamsar olduğunu gösteriyor. CIA raporu, ABD'nin Vietnam savaşından bu yana yurtdışında kurduğu en büyük CIA ofisince hazırlanması açısından önem taşıyor. Geçen Temmuz'da Beyaz Saray'a gönderilen "ulusal istihbarat tahmini" adlı raporda da Irak için 2005 yılı sonuna kadar karanlık bir tablo çizilmiş, Irak'ta bir iç savaş çıkması olasılığı ise en kötü senaryo olarak gösterilmişti.