İyotlu tuz kullanımının tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak için Haziran ayının ilk haftası "İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası" olarak belirlendi Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, yaptığı açıklamada iyotlu tuz kullanımının tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak için Haziran ayının ilk haftası "İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası" olarak belirlendiğini söyledi. Tiroid salgılanması için çok önemliİnsan vücudundaki günlük iyot ihtiyacının yüzde 90'ının gıdalardan sağlandığını ifade eden Dr. Ali Taşçı, "Vücudumuzda yiyecekler ve içtiğimiz suyla aldığımız iyot, hayat için çok önemli minarelerden birisidir. Günlük iyot ihtiyacının yüzde 90'ı gıdalardan, yüzde 10'u içme suyundan karşılanır. İyot, boynumuzda bulunan tiroid bezinden hormon salgılanması için çok önemli olan bir minareldir" dedi. İyodun yeterli miktarda alınmadığında çeşitli hastalıkların meydana geleceğini kaydeden Taşçı, "Gebelikte, iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkiler. Gebelikte iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara ve bebeğin özürlü doğmasına, bebeklerde zeka geriliğine ve cüceliğe sebep olur. Çocukluk ve gençlik döneminde iyot yetersizliği bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olmaktadır. Yetişkinlerde ise iyot eksikliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara yol açmaktadır" diye konuştu. Ölçülü kullanılan iyotlu tuz sağlığa zararlı değilİyot yetersizliği ve guatrın önlenmesinde en iyi yöntem olarak tuzun iyotlanmasını söyleyen Taşçı, "Günlük iyot kullanımı erişkinlerde en az 50 mikrogram, ortalama 100-300 mikrogram, en fazla bin mikrogramdır. Günde 5-15 gram tüketilen iyotlu tuzla ortalama 150 mikrogram iyot alınır. Bu miktarlarda kullanılan iyotlu tuz sağlığa zararlı değildir ve yan etkileri yoktur" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.