logo
08 AĞUSTOS 2026

Kalpleri ile Hak yola girenler

Allah-u Teâlâ iki cihat emretti. Biri içten, öbürü dıştan… İç âlemde olacak cihat nefisle, kötü arzularla, şeytani duygularla olur

25.04.2026 00:10:00
Haber Merkezi
 
Kalpleri ile Hak yola girenler
Kalpleri ile Hak yola girenler
Allah-u Teâlâ iki cihat emretti. Biri içten, öbürü dıştan… İç âlemde olacak cihat nefisle, kötü arzularla, şeytani duygularla olur.

Ayrıca isyandan dönmek, kötü hataları bırakmak da iç âlemde yapılacak cihat arasındadır. Haram olan şehevi arzuları bırakmak da bunlar arasında sayılır…







Hak; kalplerde, sırlarda ve manalardadır. Bâtıl ise; nefis, tabiat, hevâ, âdetler, dünya ve Allah'ın dışındaki her şeydedir.

Bu kalp, başı ve sonu olmayan, kadim olan Allah'ın yakınlığına ermedikçe kurtuluşu elde edemez.

Kalpleri ile Hak yola girenler, Hakk'ın zatından gayri her şeye karşı kör, sağır ve dilsiz olurlar. O kulların yanında yalnız 'O' vardır.

Allah yolcularının vereni, alanı, yardım edeni, etmeyeni, faydalısı, zarar vereni ve faydalı olanı hep O'dur.







Ey oğul!

Önce kendi nefsine nasihat et. Kendi nefsini düzelt. Sonra da başkalarına öğüt ver, başkalarını düzeltmeye çalış.

Kendinde ıslaha muhtaç bir hal var olduğu müddetçe, başkalarını düzeltmeye, başkalarına öğüt vermeye kalkışma.

Kendi nefsini ıslah etmemiş birisinin de başkalarını irşat edip Allah'a götürmesi mümkün değildir!







Kendisine karşılık beklediğin her amel sana aittir. İzzet ve Celal sahibi Allah'ın rızası için işlediğin ameller ise Allah'a aittir…

Amellerini sırf Allah'ın rızası için yaptığın takdirde karşılığı şunlardır:
Allah'a yakınlık;
Allah'ın cemalini seyretmek…

Amellerine mükâfat olarak Allah'a yakınlık ve yine Allah'ın cemalini seyretme nimeti durup dururken neden fani-dünyevi şeylere talip olasın. Onları sırf Allah rızası için işlemek varken, niçin basit şeyler için işleyesin!







Şayet Allah Azze ve Celle ile mahlûkat olmaksızın birlikte olursan; her şeyden fâni olur, var olursun.

Nefs olmaksızın mahlûkatla birlikte olursan; âdil olur, akıbetlerden kurtulur ve bâki kalırsın. Halvette iken her şeyi terk et! Yalnız gir ki; halvetinde sır gözünle dostunu göresin ve görünenin arkasında olanı müşahede edesin!  

Nefs gider, onun yerine Allah'ın emri ve yakınlığı gelir. O zaman; senin cehaletin ilim, uzaklığın yakınlık, suskunluğun zikir olur; vahşiliğin ehlileşir.

Sanki hiç mahlûkat yokmuş gibi Allah Azze ve Celle ile birlikte ol!







Ey şu! Artık ortada Yaratan ve yaratılmış olandan başka bir şey kalmadı. Hâlik'i tercih ediyorsan, onlara şöyle de: "İyi bilin ki onlar benim düşmanımdır, ancak âlemlerin Rabb'i (benim dostumdur.)" 

Ey şu! Mü'min sâlih amel işlediğinde nefsi kalbe dönüşür. Kalbin idrak ettiklerini kavrar. Sonra kalbi sırra dönüşür. Sonra fenâya inkılâb eder, varlık ve bekâ olur.

Ey şu! Fenâ; mahlûkatın yok edilmesidir. Ve senin tabiatının melek tabiatına dönüşmesidir. Sonra melek tabiatından fâni olup ilk geniş yola kavuşmasıdır.

İşte o zaman Rabb'in, seni istediği şekilde sular ve sana istediği şeyi eker.

Bunu istiyorsan: Önce, İslam ol; sonra, itaat et; sonra, Allah'ı bil; sonra, marifeti; sonra, varlığı! Varlığın O'nun olduysa, her şeyin O'nun olmuş demektir.

Zühd bir saatlik; vera ise iki saatlik bir iştir. Marifet ise; sonsuz bir ameldir!" (Abdülkadir Geylani Hazretlerinden)

Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

Amasya'da vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

05.08.2026 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
 
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'nın Taşova ilçesinde vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor. Yukarı Baraklı ve Özbaraklı köylüleri, yıllardır büyükşehirlere göç veren bölgedeki durumun baraj sayesinde tersine döneceğine inanıyor.






Baraklı Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede inşa edilecek barajın 20 yıldır gündemde olduğunu hatırlatan Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Osman Yıldız, "Yetkililer bize 2006 yılında baraj yapılacağını söylemişti. Tüm aşamalar geçildi. ÇED raporu hazırlandı. Fakat henüz faaliyete geçip kazmayı vuramadık. Baraj olmadığından dolayı suyumuz boşa gitmektedir" dedi. Önceden belde olan iki komşu köyün toplam arazisinin 8 bin dönüm olduğunu anlatan Yıldız, "Çevremizde de su ihtiyacı olan komşu köyler var. Eğer baraj yapılsaydı komşu köylerin içme suyu ihtiyacı da karşılanabilir" diye konuştu.








"Baraj yapıldığı an köye geri dönüşler başlayacak"

Birçok arkadaşının büyükşehirlerden köye dönüş planı yaptığına değinen Özbaraklı köyünden Hasan Ünkan, "Büyük şehirlerde yaşamak çok sıkıntılı hale geldi. Nüfus yoğunluğu var. Köylerde ise hayvancılık artıyor. Sulama sıkıntısından dolayı köyümüze geri dönüş yapamıyoruz. Baraj yapıldığı an geri dönüşler başlayacak. Köyler canlanacak" dedi. Köylerinin etrafında geniş ormanlar bulunduğunu vurgulayan Ünkan, "Orman yangınlarının arttığı günümüzde burada baraj olması muhtemel yangın tedbirleri açısından çok önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.







Yıllardır barajın inşa edilmesini beklediklerini söyleyen Yukarı Baraklı Derneği Başkanı Ömer Evci ise, dereye yakın arazilerde elektrik pompaları kullanılarak sulama yapılan sebze ve meyve üretiminde barajın etkisiyle artış olacağına inandığını belirtti.








Ev hanımı Nevin Ünkan ile kahveci İsmail Kılıç da yetkililerden baraj konusunda destek beklediklerini söyledi.

Karadeniz yaylalarında trafik levhaları kevgire döndü

Karadeniz'in eşsiz doğası ve yaylalarına ulaştıran karayollarındaki yön ve işaret tabelaları son yıllarda magandaların atış poligonuna dönüştü

01.08.2026 11:56:00 / Güncelleme: 01.08.2026 12:00:52
İHA
 
Karadeniz yaylalarında trafik levhaları kevgire döndü
Karadeniz yaylalarında trafik levhaları kevgire döndü
Bölge genelinde yollara güvenliği sağlamak amacıyla yerleştirilen yüzlerce trafik işaret ve yön levhası, kimliği belirsiz şahısların ateşli silahlarla hedef tahtası haline getirilmesi sonucu kevgire döndü. Sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atan bu durum, aynı zamanda ülke ekonomisine de milyonlarca liralık dev bir yük bindiriyor.






Özellikle Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin'in virajlı, dik ve sık sık sis çöken yayla yollarında hayati önem taşıyan "Keskin Viraj", "Dur" ve "Heyelan Riski" gibi uyarı levhaları magandaların kurşunlarıyla parçalanmış durumda. Kurşun delikleri sebebiyle üzerindeki reflektörleri (gece parlayan kaplama) özelliğini yitiren tabelalar, gece seyahat eden sürücüleri adeta kör noktada bırakıyor. Bölgede sürekli yolculuk yapan yerel halk ve sürücüler duruma isyan ederek, "Zaten yollarımız engebeli ve sisli. Tabelalara bakarak yolumuzu bulmaya çalışıyoruz ama tabelalar delik deşik. Virajı göremiyoruz, uçurumu fark edemiyoruz. Bir tabela magandalığı yüzünden her an canımızdan olabiliriz" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.








Milli servet çöpe gidiyor, tabela başına maliyet katlanıyor

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ekipleri, kurşunlanan levhaları yenilemek için yoğun mesai harcıyor ancak takılan her yeni tabela kısa süre içinde yeniden hedef tahtası haline geliyor. Yapılan son maliyet hesaplamalarına göre; yalnızca bir tek trafik levhasının sökülmesi, yeniden imal edilmesi ve sahada montajının yapılmasının maliyeti 3-5 bin TL arasında değişiyor. Yılda belki binlerce tabelanın tahrip edildiği ülkede harcanan milyonlarca liralık milli servet magandaların "zevk" uğruna yaptığı atışlar nedeniyle çöpe gidiyor.

Tabelaları kurşunlayan kişilerin tespit edilmesi durumunda ise cezai işlem uygulanıyor. Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 152 uyarınca "Kamu malına zarar verme" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. TCK Madde 170 kapsamında meskun mahalde veya yolda silah ateşlemekten "Genel güvenliği kasten tehlikeye sokma" suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar ek hapis cezası uygulanabiliyor. Zarar verilen tüm tabelaların maliyetleri, faizleriyle birlikte faillerden nakit olarak tazmin ediliyor. Jandarma ve emniyet birimleri, vatandaşları da tabelalara ateş açan kişileri gördüklerinde plakalarıyla birlikte derhal 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbar etmeye çağırıyor.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.