Tüm hayatının bütün şubelerinde üstün bir erdem ve ahlak sergileyerek aramızdan ebediyete ayrılan üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş Bey, "Gençler" makalesinin bir bölümünde bizlere şöyle seslenmişti: "Eğer hizmet, sizin mezhep ve meşrebinizden olmayan kardeşlerinize mukadderse, sizin onları çekememeniz mutlak kadere isyandır. Haset, büyük bir hastalıktır. Kabil, bu hastalıktan dolayı kardeşi Habil'i öldürdü. Sonra, nice kavimler de bu hastalıktan helak oldular."
Kıskançlık doğuştan olmayıp, sonradan öğrenilen bir hastalık ve davranış bozukluğudur. Kıskanan birisi zamanla değersizlik, çaresizlik, öfke, mutsuzluk, yalnızlık ve depresyon yaşar.
Kıskançlık çok çirkin sıfatlardan biridir. Kıskanç bir kimse diğerlerinin rahatlık ve nimet içinde olmalarından rahatsız olur. Diğerlerinde gördüğünü nimetten dolayı üzülür ve nimetin yok olmasını arzu eder.
Genelde kıskandığı kimseye bir zarar veremediği, nimetleri elinden alamadığı ve rahatını bozamadı için kıskançlık ateşiyle yanıp durur. Kıskanç kimse, dünya rahatlığından ve lezzetlerinden fazla faydalanamaz. Kıskanma ve kin gütme insanın dünya hayatını karartır ve huzurunu kaçırır.
Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi şöyle buyuruyor: "Kıskanç kimsenin lezzet ve mutluluğu tüm insanlardan daha azdır. İki sıfat Müslüman'da bulunmaz, çekememezlik ve kötü ahlak. İman ve çekememezlik hiçbir zaman bir kalbe sığmaz."
Hz. Ali aleyhisselam buyuruyor ki: "Kıskançlık insanın dünyasını karartır. Her düşmanlığın bir sebebi vardır ama kıskançlık düşmanlığın hiçbir sebebi yoktur." "Kıskançlık insanın kalbi ve sinirleri üzerinde çok kötü etkiler bırakır ve insanı hasta eder." "Kıskanç kimse daima hasta olur…"
Kıskançlık iman temellerini sarsar ve kişiyi günah ve isyana zorlar. Çoğu cinayet, tartışma ve haksızlıklar kıskançlıktan kaynaklanmaktadır. Kıskanç kimse kıskandığı kişinin gıybetini eder, arkasından çekiştirir, iftira eder, malını zayi eder ve onunla diğerlerinin arasını bozmaya kalkışır. Bütün bunlar günah ve haramdır.
İmam Muhammed Bakır aleyhisselam şöyle buyuruyor: "Ateşin odunu yakıp bitirdiği gibi kıskançlık da imanı yok eder."
Öyleyse bu kötü sıfatla ciddi bir şekilde mücadele etmek ve gelişmesine engel olmak gerekir.
Kıskançlıktan kurtulmanın elbette çözüm ve çaresi vardır. Çekemediğin ve hased ettiğin kişi ile "hediyeleşmek" aradaki nefreti kin ve intikam duygularını anında bertaraf edip ortaya sevgi tohumlarını eker... Nebevi ölçü ortadadır. Hz. Peygamber Muhammed Mustafa (s.a.a) Efendimiz şöyle buyurdular: "Hediye gönderiniz; dostluklar artar, endişeler giderilir. Hediye gönderiniz, kinler silinir."
- Na't-ı İmam Hüseyin / 17.05.2025
- Ceylanların sığınağı İmam Rıza / 10.05.2025
- Öz anneden daha aziz annemiz / 09.05.2025
- Azılı müşrik Übeyy b. Halef / 03.05.2025
- İmam Cafer Sadık / 26.04.2025
- Hz Peygamber’in cömertliği / 17.04.2025
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025